Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan mart ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Gıda enflasyonunun yüksekliğine vurgu yapan Başkan Çetin, “Enflasyonla mücadele, bütçe disiplini ve bankacılık sisteminin güçlendirilmesini kapsayan yeni programın açıklanmasını bekliyoruz" dedi. Çetin açıklamasında şunları kaydetti: “2019 Mart ayı enflasyonu bir önceki aya göre TÜFE'de yüzde 1,03, Yurtiçi ÜFE'de yüzde 1,58 olarak açıklanmıştır. Yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında yüzde 19,71, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 29,64 olarak gerçekleşmiştir. Aylık olarak en yüksek artış gösteren seçilmiş maddeler yüzde 43,81 ile çarliston biber, yüzde 36,04 ile sivri biber ve yüzde 19,94 ile patlıcan, en fazla düşüş gösteren seçilmiş maddeler yüzde 18,47 ile ıspanak,yüzde 18,30 ile maydanoz ve yüzde 16,15 ile yeşil soğan olmuştur." ‘Sinyaller barındırıyor’ "Mart ayı enflasyonu beklentilere uygun olmakla birlikte, gelecek dönem enflasyonuna dair sinyalleri barındıran çekirdek enflasyonun yüksekliğini koruduğu görülmektedir. Aylık 1.03 oranındaki enflasyonun 0.60 puanı yani yüzde 58'i gıda, 0.12 puanı ulaştırma, 0.9 puanı sağlık grubu fiyatları artışından kaynaklanmıştır. Yıllık yüzde 19.71 oranındaki enflasyonda gıda grubu etkisi de 7 puanla en yüksek düzeydedir. Taze meyve ve sebze grubunda yıllık artış yüzde 70 aylık ve yıllık bazda gıda fiyatlarında artışta yaş sebze ve meyve fiyatlarının en önemli faktör olduğu anlaşılmaktadır. Taze meyve ve sebze grubunda aylık fiyat artışı yüzde 9.10, 3 aylık artış yüzde 44, yıllık fiyat artışı yüzde 70'tir. Et ithalatı, ekmek fiyatlarının sabit tutulması işlenmiş gıda yıllık enflasyonunu yüzde 18'de tutmuştur.” ‘Maliyet ağırlıklı’ “Vergi indirimleri gibi etkenlerle enerji ve gıda dışı mallarda yıllık enflasyon yüzde 17.9, hizmet sektöründe enflasyon yüzde 15.45'tir. Normal koşullarda baz etkisiyle enflasyonda mayıs ayı sonrasında bir düşüş beklenebilir, ancak vergi indirimlerinin sona ermesi, baskılanmış fiyatların artışa geçmesi bu düşüşü sınırlayacaktır. Yİ-ÜFE'de, bir önceki aya göre en fazla fiyat artışı yüzde 14,05 ile temel eczacılık ürünleri ve müstahzarları, yüzde 7,73 ile kok ve rafine petrol ürünleri, yüzde 3,28 ile ham petrol ve doğal gaz grubunda gerçekleşmiştir. Aylık yüzde 1.58 ÜFE artışının 0.31 puanı demir-çelik grubundan, 0.24 puanı akaryakıttan, 0.17 puanı gıda, 0.14 puanı eczacılık grubu fiyat artışlarından gelmektedir. Üretici fiyatları şubat ayındaki düşüş eğilimine ara vermiştir, bu durum enflasyonun maliyet ağırlıklı olmaya devam ettiğini ortaya koymaktadır.“ Yeni program vurgusu "Ekonomi programının yanı sıra siyasi uzlaşma talebi önümüzdeki hafta enflasyonla mücadele, bütçe disiplini, bankacılık sisteminin güçlendirilmesini kapsayan yeni programın açıklanmasını bekliyoruz. Yeni programın gerçekçi, teknik ve şeffaf verilerle, somut hedefleri kapsaması gereklidir. Asıl önemli husus ise ekonomik program dışında siyasi gerilimi azaltacak bir siyasi uzlaşma, hukuk devleti ve kurumsal kültürün ortaya konulması olacaktır. Siyasi istikrar, yalnızca seçim belirsizliğinin ortadan kalkması değildir; demokrasi, uzlaşma ve hukuk devleti ilkeleriyle kurumların güçlenmesi, ülke içinde ve küresel piyasada güven tesisi, politikaların öngörülebilir olmasıdır. Ekonomik istikrar, fiyat istikrarı, kur istikrarı için böyle bir uzlaşma ve istikrar ortamının sağlanması gereklidir. Bölgemizdeki TÜFE oranı, aylık bazda yüzde 1,06,üç aylık bazda yüzde 2,85 ve yıllık bazda yüzde 20,57 olarak gerçekleşmiştir. TR61 Bölgesi (Antalya-Isparta-Burdur) enflasyonu aylık, 3 aylık ve yıllık rakamlara bakıldığında Türkiye ortalamasının üzerinde kalmıştır." ‘Beklentinin üzerinde’ Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) ve Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır ise, TÜİK'in tüketici enflasyonunu (TÜFE) martta aylık yüzde 1.03, yıllık 19.71 olarak açıkladığını belirtti. Çandır, artışın beklentinin üzerinde gerçekleştiğini kaydetti. Çandır, "Geçen yıl mayıs-kasım döneminde hızlı bir yükseliş eğilimi gösteren enflasyon, aralık ayından bu yana yavaş yavaş da olsa bir düşüş eğilimine girmiştir. Ancak bugün açıklanan mart ayı tüketici enflasyonundaki aylık ve yıllık artışlar bu düşüş eğilimini duraksatmıştır" dedi. Yurt içi üretici enflasyonunun (Yİ-ÜFE) Mart'ta aylık 1.58 ve yıllık 29.64 olarak açıklandığını belirten Çandır, "Üretici enflasyonu geçen yıl nisan-eylül döneminde yaşanan hızlı artıştan sonra ekim ayından itibaren düşüş eğilimine girmiştir. Burada önemli olan ÜFE'de, TÜFE'ye göre çok daha hızlı bir düşüşün yaşanmasıdır. Açıklanan veriler, ÜFE'deki düşüş eğiliminin de duraksadığını bize göstermektedir" dedi. ‘Çekirdek düşüş olumlu’ Mart ayı çekirdek enflasyonunun aylıkta yüzde 0,28 ve yıllıkta da yüzde 17,53 olarak ilan edildiğine dikkat çeken Çandır, enflasyonun yönünü belirleyen çekirdek enflasyonun düşüş eğilimini sürdürdüğünü bildirdi. Geçen aylara göre çekirdek enflasyondaki düşüş hızının yavaşladığını belirten Ali Çandır, şu uyarılarda bulundu: "Geçen yıl haziran-ekim döneminde yaklaşık 2 katına çıkan ve son beş aydır düşüş eğilimine giren çekirdek enflasyon, mart ayında da düşüş eğilimini sürdürmüştür. TÜFE ve ÜFE'deki bu ay yaşanan düşüş duraksamasına karşın çekirdekteki düşüş eğiliminin devam etmesi, önümüzdeki dönem için olumlu bir beklenti yaratmaktadır. Ancak burada dikkat çeken konu çekirdek enflasyondaki düşüş hızının giderek yavaşlamasıdır. TÜFE ve ÜFE'deki düşüş hızından giderek daha yavaş hareket eden çekirdek enflasyonun kalıcı özellikleri dikkate alınırsa, enflasyonlarımızdaki düşüşün önümüzdeki aylarda daha yavaş olabileceğine işaret etmektedir." Batı Akdeniz’de yüksek Burdur, Isparta, Antalya illerini kapsayan Batı Akdeniz Bölgesi enflasyon rakamlarını da değerlendiren Başkan Çandır, bölge enflasyonun mart ayında aylıkta yüzde 1,06, yıllıkta ise yüzde 20,57 olarak ülke ortalamasının üzerinde ilan edildiğini kaydetti. Çandır, Batı Akdeniz'in 26 bölge içerisinde aylıkta 11. sırada, yıllıkta ise 17. sırada yer aldığını bildirdi. Çandır, bölge ve ülke genelinde sağlık ve gıda harcamalarındaki fiyat artışına dikkat çekerken, Batı Akdeniz'de sağlık harcamasının yüzde 2.88 ve gıda harcamasının yüzde 2.66'lık artışla ilk iki sırada yer aldığını belirtti. Çandır, haberleşme harcamalarında yüzde -0,51'lik düşüş görüldüğünü kaydetti.
DHA
DHA