Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) ve Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Şubat ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi. Tüketici enflasyonun Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 0.16, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 19.67 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 17.93 artış gerçekleştiğini belirten Çandır, yurt içi üretici enflasyonunun ise bir önceki aya göre yüzde 0.09, bir önceki yılın aynı ayına göre 29.59 ve 12 aylık ortalamalarda göre ise yüzde 29.97 artış gösterdiğine dikkat çekti. Çandır, enflasyonun son 4 aydır düşüş eğiliminde olduğunu belirtti. Enflasyonun yönünü belirleyen çekirdek enflasyonun aylık –0,27, yıllık 18,12 olarak ilan edildiğini belirten Çandır, “Şubat ayı için ortalama yüzde 0,50 ve yıllık olarak da yüzde 20’nin üzerinde olan piyasa beklentisinin oldukça altında kalan bu rakamlar, alınan tedbirlerin bir sonucu olarak görülebilir” dedi. Tarım ve gıda enflasyonundaki düşüşe işaret eden Çandır, “Son dönemde enflasyon denince ilk akla gelen ve gerek ülkemiz gerek kentimiz gündeminden hiç düşmeyen tarım ve gıda ürünlerinde yüzde 1.5 civarında olan beklentiye karşılık yüzde 0.90’lık bir gıda enflasyonu ilan edilmiştir. Böylece tarım ve gıdada yıllık enflasyon yüzde 30’un altına düşerek yüzde 29.25 olmuştur” dedi.
‘Yüzde 16 düzeyine inebilir’
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin ise, şubat ayı enflasyonunun beklentilerin oldukça altında kaldığını belirterek, sürpriz sonuçta piyasa durgunluğunun etkisi olduğunu, bu nedenle dikkatle izlenmesi gereken önemli bir konu olduğunu vurguladı. Başkan Çetin şöyle konuştu: "Rakamlar detaylı incelendiğinde, enflasyona olumlu desteğin giyim indirimlerinden geldiği, ev eşyası, elektrik, doğal gaz gibi konut grubu kalemlerinde fiyatların yatay seyirde kaldığı, gıda fiyatlarının yüzde 0.9 artışla enflasyonu artırıcı yönde katkı yaptığı anlaşılmaktadır. Gıda fiyatlarında artışın büyük oranda narenciye ve sebze fiyatlarından kaynaklandığını görüyoruz. Mandalina, portakal, nar, muz, marul, salatalık, patates gibi ürünlerde fiyat artışları devam ederken, domates, kuru soğan, patlıcan, elma gibi ürünlerde fiyat düşüşü enflasyonda yavaşlamaya olumlu katkı yapmıştır. Bu çerçevede piyasaya müdahalelerinin etkisinin yüksek olmadığını söyleyebiliriz. Ayrıca, et ve süt ürünlerinde fiyatlar değişmemiş, hatta baz etkisinden dolayı önceki yıl fiyatlarında kalmıştır." Enflasyonun beklentilerin oldukça altında kalarak olumlu sürpriz yapmasında kuşkusuz, fiyat artışları ertelenen ürünlerin ve daha önemlisi piyasadaki sert durgunluğun da etkisi bulunduğuna işaret eden Davut Çetin, "Enflasyonun yıl sonuna doğru, döviz kurunda istikrar korunduğu ve yönetimli fiyatlar çok artmadığı takdirde baz etkisiyle birlikte yüzde 16 düzeyine gelmesi beklentiler dahilindedir" dedi.
İHA-DHA
‘Yüzde 16 düzeyine inebilir’
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin ise, şubat ayı enflasyonunun beklentilerin oldukça altında kaldığını belirterek, sürpriz sonuçta piyasa durgunluğunun etkisi olduğunu, bu nedenle dikkatle izlenmesi gereken önemli bir konu olduğunu vurguladı. Başkan Çetin şöyle konuştu: "Rakamlar detaylı incelendiğinde, enflasyona olumlu desteğin giyim indirimlerinden geldiği, ev eşyası, elektrik, doğal gaz gibi konut grubu kalemlerinde fiyatların yatay seyirde kaldığı, gıda fiyatlarının yüzde 0.9 artışla enflasyonu artırıcı yönde katkı yaptığı anlaşılmaktadır. Gıda fiyatlarında artışın büyük oranda narenciye ve sebze fiyatlarından kaynaklandığını görüyoruz. Mandalina, portakal, nar, muz, marul, salatalık, patates gibi ürünlerde fiyat artışları devam ederken, domates, kuru soğan, patlıcan, elma gibi ürünlerde fiyat düşüşü enflasyonda yavaşlamaya olumlu katkı yapmıştır. Bu çerçevede piyasaya müdahalelerinin etkisinin yüksek olmadığını söyleyebiliriz. Ayrıca, et ve süt ürünlerinde fiyatlar değişmemiş, hatta baz etkisinden dolayı önceki yıl fiyatlarında kalmıştır." Enflasyonun beklentilerin oldukça altında kalarak olumlu sürpriz yapmasında kuşkusuz, fiyat artışları ertelenen ürünlerin ve daha önemlisi piyasadaki sert durgunluğun da etkisi bulunduğuna işaret eden Davut Çetin, "Enflasyonun yıl sonuna doğru, döviz kurunda istikrar korunduğu ve yönetimli fiyatlar çok artmadığı takdirde baz etkisiyle birlikte yüzde 16 düzeyine gelmesi beklentiler dahilindedir" dedi.
İHA-DHA