Antalya'nın Akseki ilçesinde bal üretiminin geçtiğimiz yıla göre önemli oranda düştüğü bildirildi. Akseki'nin balı ile meşhur bin 860 metre rakımlı Çimi Yaylası’nda arıcılık yapan üreticiler, bu sezon bal üretiminde yaşanan düşüşle istediklerini bulamadı. Normalde bir kovandan 10 kilogram bal alan üretici bu yıl en çok 2 kilogram alabildi. Çimi Yaylası Kuyu mevkiinde arıcılık yapan Mevlüt Arıcı, 2018 yılı bal hasadının büyük oranda düştüğünü, bir kovandan bu yıl sadece yaklaşık 1,5 kilo süzme bal alabildiklerini söyledi. Geçtiğimiz yıl kovanlardan yüzde 80 oranında bal aldıklarını söyleyen Arıcı, "Bu yıl ise yüzde 10-12 oranına kadar düştü. Arıcılar hep umutla yaşar. Bu yıl olmazsa gelecek yıl olur inşallah. Arılarımızın bakımına devam ederiz" diye konuştu. Çimi Yaylası’nın balının kovanından çıkmadan satıldığını söyleyen Arıcı, "Müşterimiz hazırdır. Bu yıl kilosunu 150 liradan veriyoruz. İnşallah gelecek yıl iyi bir hasılat olur. Allah'ın verdiğine çok şükür" diye konuştu. Kuyu mevkisinde 53 yıldır arıcılıkla uğraşan Ahmet Arıcı ise organik, fenni ve top kovan balı ürettiğini, şu anda balın verimsiz olduğunu ifade etti. Akseki Belediye Başkanı Mustafa İsmet Uysal ise Çimi Yaylası’nın endemik bitkiler ve çiçek florası açısından çok zengin bir bölge olduğunu dile getirerek, burada yetişen balların hem bal tadı olarak, hem de içerisindeki organik maddeler olarak çok önemli bir ürün olduğunu söyledi. Uysal, günümüzde yol kenarında Akseki balı olarak satılan ürünler olduğunu, ancak Akseki balının yol kenarlarında satılmadığını söyledi.
İHA
Güncel
15 Ağustos 2018 - 17:55
Güncelleme: 15 Ağustos 2018 - 17:56
Akseki balı iklim kurbanı
Akseki’nin meşhur Çimi Yaylası balı iklim kurbanı oldu. İklim şartları sebebiyle bir kovandan alınan bal yüzde 80 oranında düştü
Güncel
15 Ağustos 2018 - 17:55
Güncelleme: 15 Ağustos 2018 - 17:56
İlginizi Çekebilir