Döşemealtı'nda tarlalar sıcak yaz aylarının gelmesi ile birlikte renklendi. 120 bin metrekarelik buğday arazisi, hasadın ardından halı ve kilim tarlasına dönüştü. Türkiye’nin dört bir yanından ve yurt dışından gelen birbirinden değerli el dokuması halı ve kilimler, yıkama işleminin ardından renklerinin pastelleşmesi için tarlalara serildi. Üzerinde geometrik şekillerin yanı sıra muska, kartal, küpe, göz, sandık motiflerinin yer aldığı halı ve kilimlerin tarlaya serilmesinin ardından adeta bir renk şöleni oluşturdu. İşletme Sorumlusu Mehmet Çelik, renklerin tam olarak oturması ve pastelleşmesi için belirli aralıklarla yönlerinin değiştirildiğini, yağış ihtimali olduğu zaman ise depoya toplanarak daha sonra tekrar serildiğini belirtti.
Kavurucu sıcak ve nemHalıların güneşletilmesi için kavurucu sıcak ve akşam nemi nedeniyle Döşemealtı Killik bölgesinin tercih edildiğini vurgulayan Çelik, “Halılar tarlada 30 ile 90 gün arasında kalıyor. Renkleri pastelleşen halılar bir bir belirlenerek toplanıyor. Güneşletmede şuan yaklaşık 10 bin halı ve kilim var. Her yıl işlerimiz düşüyor. Geçen yıl 15 bin halı vardı, bu yıl 10 bine düştü. Yüzde 50’ye yakın düşüş oldu. Umarım gelecek yıl daha iyi olur” dedi. Halıların büyük çoğunluğunun İstanbul’dan geldiğini belirten Çelik, “Yıkama ve güneşletme işlemlerinin ardından müşterilerimize teslim ediyoruz.Buradaki halıların hepsi el dokuması, değeri halılar. Yıkama işlemleri ile haşereler ölüyor, güneşte de pastel renklerini alıyor” dedi.
40 derece sıcakta çalışıyorlarHalı tarlasındaki kadın işçilerin usta başı Ayşe Akbaba ise 40 dereceyi bulan sıcaklıkta çalıştıklarını ve yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte halıların orijinal rengini almasını sağlayan halı serme işini yaptıklarını belirtti. Boya ve yıkaması yapılan halıların düz şekilde hazırlanan tarlaya serdiklerini söyleyen Akbaba, “Bir ile 3 ay arasında halılar güneş altında kalıyor. Ancak bu sürede halılar pastel rengini alıyor. Renkleri olmayanları yeniden elden geçiriyoruz. Güneşte renkler tam otursun diye iki üç günden bir arkası ve önünü çeviriyoruz. Eskiden daha çok halı olurdu. Bu yıl bir düşüş var. Masada halıların arka ve önündeki artık iplikleri makaslarla kesiyoruz. Bu ipleri almazsak renkler tam oturmuyor. Saatlerce 10 bayan makaslarla ipleri kesiyor. Tarladaki halıların her biri çok değerlidir. Tüm işlemleri yaptıktan sonra paketleyip adresine gönderiyoruz” diye konuştu.
Ramazan BOZCA