Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ATSO) 30 Nisan'da yapılan meclis toplantısında, ekmek fiyatlarına yaklaşık yüzde 25 oranında yapılan zam ve zamlı fiyatın da 15 Mayıs'tan itibaren uygulanmaya başlaması kararı tüm fırınlarda ve ekmek satış noktalarında başladı. Kilogramı 5 lira olan ekmek fiyatı yaklaşık yüzde 25'lik artışla 6.25 TL'ye yükseltildi. Katkısız ekmek endüstriyel üretim 240 gram 1,5 TL, katkısız ekmek endüstriyel üretim 280 gram 1,75 TL, katkısız odun ekmeği 240 gram 1,75 TL, katkısız odun ekmeği 280 gram 2 TL'den satılmaya başlandı. Ramazan pidesi 3 lira Geçen yıl 2.25 TL'den satılan Ramazan pidesi ise ATSO'nun aynı toplantısındaki meclis kararıyla 300 gram 3 TL olarak belirlendi. Ramazan ayı başında uygulamaya konulan Ramazan pidesindeki yeni fiyat tarifesi bazı fırıncı esnafı tarafından yüksek bulunduğu için, 2.25'den 2.50 TL'ye çıkartıldı. Konyaaltı'nda bir fırıncı esnafı ATSO'nun 300 gram Ramazan pidesi için verdiği 3 TL fiyatı, halkın içinde bulunduğu ekonomik kriz nedeniyle 2.50 TL olarak uyguladığına yönelik duyuru astı. 26 fırın battı, 74 fırın icralık Fırıncı esnafının yaklaşık 9 aydır hammadde girdilerine gelen yüzde 50 ile 80 fiyat artışları karşısında talep ettiği zammın Ticaret Bakanlığı tarafından 3 defa reddedildiğini belirten ATSO Yönetim Kurulu Üyesi ve 7'nci Ekmek, Un ve Unlu Mamuller Meslek Komitesi'nden Murat Totoş, "Fiyat belirme yetkisi odalardan alınıp Ticaret Bakanlığı'na verilmişti. 9 aydır fırıncı çok ciddi zarar etti. Enflasyonla mücadelede de mevcutta devlete destek verdik ama artık destek verecek gücü kalmamıştı. Çünkü son dönemde yüzde 26 civarında fırın battı, yaklaşık 74 fırın icralık duruma düştü. Fırıncı yaşayamaz hale geldi" dedi. 350’ye yakın istihdam kaybı Yeni fiyat tarifesinin uygulanmaya başladığını belirten Murat Totoş, "Yapılan bu zam sadece fırıncının ayakta kalmasını sağlayacak, zarar etmeyecektir. Herhangi bir kar söz konusu değil. Bu süreçte istihdamda da mutlaka kayıp oldu, personel çıkartıp kendi ailesi, çoluk çocuğuyla işletmeyi ayakta tutmaya çalıştı, buna rağmen bile batışlar oldu. 26 batan fırında minimum 10 kişi olsa 260 kişi eder, buna ek personel çıkartıp, patronların dahi çalışıp işletmesini ayakta tutmaya çalışanları düşündüğümüzde toplamda 300-350 istihdam kaybı rahat olmuştur" dedi. Yeni dönem için 1.35 TL olarak açıklanan buğday alım fiyatının, piyasadaki beklentiye göre bu miktarın da üzerinde olması ve yeni fiyatın un fiyatlarına yansımasının beklendiğini açıklayan Murat Totoş, "Eğer bu oran un fiyatlarına yansıtılırsa fırıncı bugünkü ekmek fiyatlarıyla da zarar etmeye başlar. Fırıncıya hammadde üreten firmaların ürününe müdahale edilmesi gerekiyor. Eğer biz bu fiyattan devam edeceksek, kar etmeden devam etme şansına sahip değiliz. Fırıncıların sübvanse edilmesi gerekiyor" dedi. DHA
Güncel
15 Mayıs 2019 - 16:25
Güncelleme: 15 Mayıs 2019 - 16:27
Ekmekte zamlı dönem başladı
ATSO’nun Nisan ayı meclis toplantısında onaylanan ekmeğe zam kararı, bugün itibarıyla uygulanmaya başladı. Katkısız ekmek endüstriyel üretim 240 gram 1.5 TL, geçen yıl 2.25 TL olan Ramazan pidesi ise 300 gram 3 TL’den satılıyor
Güncel
15 Mayıs 2019 - 16:25
Güncelleme: 15 Mayıs 2019 - 16:27
Antalya nin en eski fırınlarından biri olan KARATAŞ EKMEK BATTI