Antalya Fuarcılık İşletme ve Yatırım A.Ş. (ANFAŞ) tarafından organize edilen 29. Uluslararası Konaklama ve Ağırlama Ekipmanları İhtisas Fuarı (29. Hotel Equipment) ile 25. Uluslararası Gıda ve İçecek İhtisas Fuarı (25. Food Product) Antalya Expo Center’de düzenlenen törenle açıldı. Fuarlara 81 ilden ve yurt dışından 27 ülkeden alım heyetleri katılıyor. ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdı yaptığı konuşmada, “ANFAŞ fuarları kazandıkça Türkiye kazanacaktır. Çeyrek asrı aşkın süredir Antalya’yı turizm ve gıda sektörünün merkezi haline getiren 29. HotelEquipment ile 25.Food Product eş zamanlı olarak Antalya Expo Center’da kapılarını açtı. 81 ilden ve yurt dışından 27 hedef ülkeden alım heyetlerini katılımcılarla bir araya getiren dev organizasyon; B2B görüşmeleri, tasarım şovları, yarışmalar, iş forumları, konferans ve seminerlerle 4 gün boyunca sektörün nabzını tutacak” dedi.
Yüzde 40 büyüme
Tüm katılımcı ve ziyaretçilere başarılı bir fuar dönemi dileyen Bıdı, “ANFAŞ olarak çeyrek asrı aşkın süredir Antalya’nın marka fuarlarını açmanın gururunu yaşıyoruz. Bu yıl 29. Hotel Equipment ve 25. Food Product’ı; toplam 60 bin metrekarelik alana sahip, yenilenen fuar ve kongre merkezimiz Antalya Expo Center’ın vermiş olduğu imkan ve sektörün talebi doğrultusunda eş zamanlı gerçekleştirdik. Sektörün yoğun ilgi gösterdiği fuarlarımız, 40 bin metrekarelik kapalı alanımızın tamamını doldurmuş durumdadır. Geçtiğimiz yıla oranla yüzde 40 oranında bir büyüme gerçekleştiren iki fuarımızda toplam 410 firma, 3 bin 500’ün üzerinde markasıyla 4 gün boyunca ürünlerini sergileyecektir” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin fuarları
ANFAŞ’ın ülke ve kent ekonomisine sağladığı katkının artarak devam edeceğini ifade eden Ali Bıdı, ”Bu yıl, fuarlarımızın yurt içi ve yurt dışı ziyaretçi çalışmalarında önemli atılımlar yaptık. Turizm ve gıda sektöründe yeni hedef pazarların oluşumuna katkı sağlayacak stratejik ülkelerde tanıtım çalışmaları gerçekleştirdik. Bu çalışmalar sonucunda, 3 bin 500’ü yabancı olmak üzere toplam 40 binin üzerinde profesyonel ziyaretçiyi Antalya’da buluşturmayı planlıyoruz. Fuar sonunda en az 25 milyon dolarlık bir iş hacmi oluşarak, Türkiye’nin büyüme rakamlarına katkı sağlamayı hedefliyoruz. 2019 yılında fuarımızı daha da büyüterek, bu rakamların artacağına inanıyoruz. Her zaman olduğu gibi, bu yıl da yanımızda olan Ekonomi Bakanlığımız, Kültür ve Turizm Bakanlığımız, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız, Antalya Valiliğimiz, Antalya Büyükşehir Belediyemiz, Antalya Ticaret ve Sanayi Odamız, Antalya Ticaret Borsamız başta olmak üzere tüm yerel ve ulusal paydaşlarımızın desteğiyle Antalya’yı fuarlar ve kongreler kenti yapma hedefleriyle çalışmaya devam edeceğiz. Her zaman söylediğimiz gibi ANFAŞ fuarları bizlerin değil, tüm Türkiye’nin fuarlarıdır. ANFAŞ fuarları kazandıkça Antalya; Antalya kazandıkça ülkemiz kazanmaya devam edecektir” dedi.
81 il ve 27 ülkeden alım heyeti
Bıdı şöyle devam etti; “Fuarların ziyaretçi çalışmaları kapsamında; kamu kuruluşlarımız, ticaret ve sanayi odalarımız ile meslek kuruluşlarımızla yürütülen çalışmalar sonucunda, 81 ilden profesyonel ziyaretçi ağırlanacak. Yurt dışında ise Ekonomi Bakanlığı, ATSO, BAİB ve ANFAŞ’ın acenteleriyle sağladığı iş birliktelikleri aracılığıyla Azerbaycan, Almanya, Arnavutluk, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Bosna Hersek, Bulgaristan, Cezayir, Çin, Fas, Fildişi Sahili, Filistin, Gürcistan, Irak, İran, İsrail, Katar, Kosova, Libya, Lübnan, Malta, Mısır, Moldova, Sırbistan, Suudi Arabistan, Tunus ve Ürdün olmak üzere 27 ülkeden alım heyetleri getirilerek, katılımcılarla ikili iş görüşmeleri gerçekleştirecek.” Konuşmaların ardından protokol tarafından fuarın açılış kurdelesi kesildi.
Dünyada 2’nci sıradayız
Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Tahsin Öztiryaki, endüstriyel mutfak alanında Türkiye'nin, yüzlerce firmasıyla dünyanın 120 ülkesine 4 milyar dolarlık ihracat, 1.6 milyar dolarlık ithalat yapan sektör haline geldiğini kaydetti. Türkiye’nin dünyadaki mutfak sektöründeki yerini 10’uncu sıradan 2’nci sıraya yükselttiğini dile getiren Öztiryaki, "ABD uzakta kalıyor. Almanya çok fazla ürün yapan kendi içinde kalan ülke. Bize benzer ülkelerden İtalya’dan sonra ikinci sıradayız. Cari açık vermeyen sektörüz. Bu da Türkiye’nin, kendi ürünlerine güvendiğini ve kullandığını gösteriyor. Türkiye kendi ürünleriyle kendi toprağıyla, kendi turizmiyle daha da ileriye gidecektir. Bu fuarın gıdayla birleşmesi önemli, çok daha iyi işler ortay çıkacaktır" dedi.
Alman turistler yeniden gelecek
Almanya Federal Cumhuriyeti Büyükelçilik Birinci Müsteşarı Ekonomi ve Ticaret Bölüm Başkanı Rüdiger Lotz, Antalya’nın tarım ve turizm açısından önemli bir şehir olduğunu belirterek, "Almanya ile Türkiye arasında son iki yılda bazı problemler yaşandığını biliyoruz. Zor dönemlerden geçiyor ama Türkiye Almanya için önemli bir işbirlikçidir. Antalya bizim için her zaman bir partner olmaya devam edecektir. Tarım ve turizm Antalya için önemli iş alanları arasındadır. Son iki yılda Almanya’yla turizm işbirliklerimizde problemler yaşandı. Ama inanıyorum ki bu turizm yeniden eski canlılığına kavuşacak. Burada bir bağlantı kuracağız konaklama ve turizm sektörleri olarak. Biz bu bölgede Alman turistleri daha çok görmeye başlayacağız. İyi fiyat teklifleri sunacağız" ifadelerine yer verdi. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, iki fuarda Türkiye, Avrupa, Akdeniz, Orta Doğu, Asya'dan iş adamları ve üreticilerinin bir araya geldiğini kaydetti.
Kentimize ciddi katkılar sağlıyor
Antalya Vali Yardımcısı Nurettin Ateş, Antalya’nın doğası, tarihi, kültürü, misafirperverliği ve modern alt yapısı ile turizmde de önemli bir yeri olduğunu vurguladı. Antalya’nın her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turisti ağırladığını kaydeden Ateş, "Antalya’da turizm yaz aylarında yoğunlaşıyor, turizm çeşitliliğinin artırılması dile getiriliyor. Bu anlamda katma değeri yüksek alanlardan biri fuarcılıktır. Yaz sezonunun ardından fuar ve kongre bizim için önemlidir. Ülkemizin ve ilimizin ekonomisine ciddi katkılar sağlamaktadır" ifadelerine yer verdi.
Dolu dolu etkinlik programı
B2B görüşmelerinin yanı sıra 29. Hotel Equipment ve 25. Food Product kapsamında çok sayıda etkinlik gerçekleştiriliyor. Fuar boyunca düzenlenecek tasarım şovları, yarışmalar, iş forumları, konferans ve seminerler aracılığıyla; otel yatırımcıları, otel yöneticileri, satın almacılar, spa merkezleri, iç mimarlar, müteahhitler, kamu yetkilileri, şef ve aşçılar, zincir market yetkilileri, kafe ve restoran sahipleri, gıda toptancıları, perakendeciler başta olmak üzere çok sayıda sektör profesyoneli bir araya geliyor.
TPF üye kampı Food Product’ta
25. Food Product; perakende sektörünün önemli ve büyük çatı kuruluşu olan TPF-Türkiye Perakendeciler Federasyonu’nun 2018 yılı üye kampına ev sahipliği yapacak. Üye kampına, 15 farklı ilin Perakendeciler Derneği’nden 300 zincir market yetkilisi ve Avrupa Türk Perakendeciler Birliği aracılığıyla Danimarka, İsveç, Norveç, İskandinav ülkeleri, Litvanya, Hollanda, Belçika, Fransa, Avusturya, Almanya ve İngiltere’den 40’a yakın şirket temsilcisi katılım gösterecek. Heyet; fuar turu ve kokteyl organizasyonlarıyla katılımcılarla bir araya gelerek yeni iş birlikteliklerine imza atacak. Turizm ve gıda sektöründe iş birliktelikleri gerçekleştirmek için ANFAŞ ve İran-Türk İş Adamları Derneği işbirliğiyle fuara getirilecek 100 kişilik İran heyeti; fuar boyunca firmalarla bir araya gelecek. Program kapsamında ATSO, ANFAŞ, Zanjan Ticaret Odası, İran Büyük Meclisi Milletvekilleri, İran Türk İş Adamları Derneği Başkanı ve İran Bilim ve Teknoloji Üniversitesi yetkililerinin katılımıyla 3. İran ve Türkiye Gıda Sanayi İşbirliği Semineri gerçekleştirilecek.
Hotel Design Show’da retro rüzgarı
Her yıl farklı bir tasarım temasıyla organize edilen Hotel Design Show, bu yıl 2. Hol’de “Retro” temasıyla yola çıkıyor. Etkinlik kapsamında; ANFAŞ, TMMOB İç Mimarlar Odası ve Projem Dergi tarafından belirlenen iç mimar grupları, farklı otel odası ve resepsiyon tasarımı gerçekleştirecek. Etkinlik alanı dahilinde iç mimarlar tarafından tasarlanacak lobilerde profesyonel ziyaretçilerle görüşmeler gerçekleştirilecek. Hotel Design Show’un yanı sıra HOTED-Hotel Kat Hizmetleri Eğitimi ve Dekorasyonu Derneği Alanya tarafından 1. Hol’de organize edilecek 6. Uluslararası Housekeeping Olimpiyatları’nda ise belirlenen gruplar; yarışmalar, tasarımlar ve eğitimlerle fuarı şova dönüştürecek.
Gelenekten geleceğe şefler yarışıyor
Bu yıl 25’inci kez gerçekleştirilen Food Product kapsamında gıda ve içecek sektörüne yön verecek çok sayıda etkinlikler tam gaz devam ediyor. Fuar süresince 4. Hol’de çok sayıda aktiviteyi bünyesinde toplayacak “Gelenekten Geleceğe Anadolu Yemekleri Yarışması” gerçekleşiyor. TAFED-Türkiye Aşçılar Federasyonu önderliğinde AGEB-Antalya Gastronomi ve Eğitimciler Birliği’nin düzenlediği etkinlik programında; Türkiye’nin 7 bölgesini kapsayan toplam 35 ilin mutfaklarının temsil edileceği yemek yarışmaları etkinliğinin yanı sıra workshop, gösteri ve eğitimler gerçekleşecek. Fuarın ikinci gününde, Türk gastronomi sektörünün Avrupa’daki geleceğinde bir milat gerçekleşiyor. Lezzet Dernekleri Federasyonu önderliğinde Türkiye’nin gıda, gastronomi ve turizm sektörlerinde inovatif performans ve uluslararası lobicilik yapılması amacıyla “Avrupalı-Türk Lezzet Elçileri Birliği” Food Product’ta kuruluyor. Platformun kuruluş konferansı kapsamında sektörün yurt içinde ve yurt dışında önde gelen temsilcileri tecrübe ve görüşlerini aktaracak.
Turizm ve gıda sektörü masaya yatırılıyor
Etkinliklerin yanı sıra tek çatı altında gerçekleştirilen fuarlarla eş zamanlı olarak çok sayıda söyleşi, seminer, sempozyum ve konferans organize ediliyor. Program kapsamında; TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şubesi tarafından gıda ve ekoloji üzerine söyleşi, TUYİBDER-Tüm Yiyecek İçecek Bölümleri Temizlik ve Malzeme Teminatçıları Derneği tarafından “Birlikte Daha Güçlüyüz” sempozyumu, YAPDER-Yeni Arayışlar Girişimi Platformu Derneği ve Ekonomi Gazetecileri Derneği tarafından Güvenilir Ürün Platformu-Tatlı Yiyelim Tatlı Konuşalım söyleşisi ve çok sayıda etkinlik gerçekleştirilecek.
Umut ÖZEN
Güncel
17 Ocak 2018 - 14:57
Güncelleme: 17 Ocak 2018 - 15:51
İki fuar bir arada
29. Uluslararası Konaklama ve Ağırlama Ekipmanları İhtisas Fuarı ile 25. Uluslararası Gıda ve İçecek İhtisas Fuarı Antalya Expo Center’de açıldı
Güncel
17 Ocak 2018 - 14:57
Güncelleme: 17 Ocak 2018 - 15:51
İlginizi Çekebilir