Patent başvurusu yapıldı
Manavgat susamının diğer susam türlerine nazaran daha yağlı ve aromasının farklı olduğunu belirten MATSO Başkanı Ahmet Boztaş, Manavgat susamının yüzde 62’lik yağ oranıyla sadece Manavgat’ta üretildiğini belirterek şöyle konuştu: “Mikro klima özelliğinden dolayı buradaki susamın yağ ve aroma oranında farklılıklar var. Manavgat susamı yüzde 62 oranında yağ oranına sahip. Bu farklılığı biz bilimsel verilerle tespit edip Türk Patent Enstitüsü'ne müracaat ettik. Coğrafi işareti alıp markalaşma için ilk adımımızı attık. 2 ay oldu müracaat edeli, şu anda bekliyoruz”
Osmanlı mutfağının vazgeçilmezi
Manavgat susamının 1400’lü yıllarda Osmanlı mutfağının vazgeçilmez ürünü olduğunu ve bunları müsellem defterlerinde görebildiklerini kaydeden Boztaş, “Manavgat susamı 1450 ve 1500’lü yıllarda Osmanlı sarayının mutfağına giden bir ürün. Müsellem defterlerinde görebiliyoruz bu kayıtları. O yıllarda Manavgat’ta 76 tahinhane var. 40 kile üretim var ve 5 bin 300 akçe öşür alınmış. Bunların hepsi kayıtlarda mevcuttur” dedi.