Ekmeğe zam yok
AESOB’a bağlı Fırıncılar Esnaf Odası’nın talebi üzerine Antalya’da yılbaşından itibaren geçerli olmak üzere ekmeğe yüzde 25 zam gelecekti. Ancak fırıncı ekmeğe zam istedi, bakanlık da reddetti. AESOB’a bağlı Antalya Fırıncılar Esnaf Odası Başkanı Mustafa İnce ekmeğe yapılan zam talebinin reddedilmesi üzerine sorularımız üzerine açıklamalarda bulundu. Un, yağ, maya, susam, elektrik, doğalgaz, yakıt gibi üretim maliyetleri olan girdilerden dolayı sıkıntıda olduklarını vurguladı. Kısa süre önce susam ve benzeri ürünlerindeki artıştan dolayı simidin fiyatına da zam yapıldığını vurgulayan İnce, 1 lira 25 kuruştan satılan 80 gram simidin şu anda 90 gram olarak bir buçuk liraya satıldığını anlattı. Bu rayiç fiyat ise her yerde aynı şekilde uygulanmıyor. Örneğin Simit Sarayı isimli İstanbul merkezli markanın şubelerinde 90 gram simit 1 lira 75 kuruşa satılıyor.
85 fırın kaçak
Antalya Fırıncılar Esnaf Odası Başkanı Mustafa İnce ekmeğe yapılan zam talebinin reddedilmesini ise şu çarpıcı sözlerle değerlendirdi; “Şu anda 200 gram ekmek 1 lira. 250 gram ekmek 1 lira 25 kuruş. 300 gram ekmek ise 1 lira 70 kuruştan satılıyor. Bakanlık ekmeğin kilo fiyatının 5 lirayı geçmemesini istiyor. Haliyle ekmek fiyatı şimdikilik bu şekilde. Ekmek zammı için tarih de verilmedi. Ekmeği zamsız satıyoruz. Bakın Temmuz ayından bu yana 9 fırın kapandı. Son 3 aydaki kapanan fırın sayısı budur. Ekim ayındayız ve 20 tane fırın daha kapanmak üzere. Antalya ve 5 merkez ilçesinde 280 fırın var. Bunların 85’i kaçak. Ancak Antalya’ya 120 fırın yeter. Kaçak fırınların 68’i Kepez ilçesinde. Konyaaltı ilçesinde ise kaçak fırın yok. Kalan 17 kaçak fırından 8’i Muratpaşa’da kalanı ise Aksu ve Döşemealtı ilçelerinde bulunuyor. Bakanlık girdilerdeki maliyet artışlarına rağmen zam yapılmasına izin vermedi. Fırınların teker teker kapanması gündemde. Antalya’ya 120 fırın yeter çünkü mevcut 280 fırın tam kapasiteyle çalışmıyor. Örneğin Kepez Belediyesine ait Kepez Ekmek 150 bin kapasiteli, Örnek Ekmek Fırını ise 100 bin ekmek üretim kapasiteli ancak bu fırınlarda günde yaklaşık 25’er bin ekmek üretiliyor.”
Şükrü AĞIRMAN
AESOB’a bağlı Fırıncılar Esnaf Odası’nın talebi üzerine Antalya’da yılbaşından itibaren geçerli olmak üzere ekmeğe yüzde 25 zam gelecekti. Ancak fırıncı ekmeğe zam istedi, bakanlık da reddetti. AESOB’a bağlı Antalya Fırıncılar Esnaf Odası Başkanı Mustafa İnce ekmeğe yapılan zam talebinin reddedilmesi üzerine sorularımız üzerine açıklamalarda bulundu. Un, yağ, maya, susam, elektrik, doğalgaz, yakıt gibi üretim maliyetleri olan girdilerden dolayı sıkıntıda olduklarını vurguladı. Kısa süre önce susam ve benzeri ürünlerindeki artıştan dolayı simidin fiyatına da zam yapıldığını vurgulayan İnce, 1 lira 25 kuruştan satılan 80 gram simidin şu anda 90 gram olarak bir buçuk liraya satıldığını anlattı. Bu rayiç fiyat ise her yerde aynı şekilde uygulanmıyor. Örneğin Simit Sarayı isimli İstanbul merkezli markanın şubelerinde 90 gram simit 1 lira 75 kuruşa satılıyor.
85 fırın kaçak
Antalya Fırıncılar Esnaf Odası Başkanı Mustafa İnce ekmeğe yapılan zam talebinin reddedilmesini ise şu çarpıcı sözlerle değerlendirdi; “Şu anda 200 gram ekmek 1 lira. 250 gram ekmek 1 lira 25 kuruş. 300 gram ekmek ise 1 lira 70 kuruştan satılıyor. Bakanlık ekmeğin kilo fiyatının 5 lirayı geçmemesini istiyor. Haliyle ekmek fiyatı şimdikilik bu şekilde. Ekmek zammı için tarih de verilmedi. Ekmeği zamsız satıyoruz. Bakın Temmuz ayından bu yana 9 fırın kapandı. Son 3 aydaki kapanan fırın sayısı budur. Ekim ayındayız ve 20 tane fırın daha kapanmak üzere. Antalya ve 5 merkez ilçesinde 280 fırın var. Bunların 85’i kaçak. Ancak Antalya’ya 120 fırın yeter. Kaçak fırınların 68’i Kepez ilçesinde. Konyaaltı ilçesinde ise kaçak fırın yok. Kalan 17 kaçak fırından 8’i Muratpaşa’da kalanı ise Aksu ve Döşemealtı ilçelerinde bulunuyor. Bakanlık girdilerdeki maliyet artışlarına rağmen zam yapılmasına izin vermedi. Fırınların teker teker kapanması gündemde. Antalya’ya 120 fırın yeter çünkü mevcut 280 fırın tam kapasiteyle çalışmıyor. Örneğin Kepez Belediyesine ait Kepez Ekmek 150 bin kapasiteli, Örnek Ekmek Fırını ise 100 bin ekmek üretim kapasiteli ancak bu fırınlarda günde yaklaşık 25’er bin ekmek üretiliyor.”
Şükrü AĞIRMAN