Sıcak yaz günlerinde başta dondurma olmak üzere buzlu gıdaların tüketiminin arttığına dikkat çeken Antalya Tabipler Odası Başkanı Adnan İş, gıda zehirlenmelerine karşı vatandaşlara uyarılarda bulundu. İçinde küçük buz parçacıkları ve kristalleşme oluşan dondurmanın gıda zehirlenmesine yol açabildiği için kesinlikle yenmemesi gerektiğini vurgulayan Başkan İş, “Dondurmanın bozulmaya karşı çok hassas bir gıda maddesi olması nedeniyle üretildikten sonra satışa sunuluncaya kadar mutlaka derin dondurucularda muhafaza edilmesi gerekir. Yediğimiz dondurmanın bir kısmı havadır. Yani dondurma bir miktar hava içerir. Eğer uygunsuz koşullarda saklama sonucu dondurma erimişse, içerdiği havayı yitireceği için hacmi azalır ve içinde küçük buz parçacıkları oluşur. İçinde küçük buz parçacıkları ve kristalleşme oluşan dondurma tüketilmemelidir” dedi.
Sağlık ve hijyen önemli
Dolapta saklanmayan ve açıkta bırakılan yiyeceklerin de gıda zehirlenmesine yol açtığını ifade eden Adnan İş, dondurmayı tüketirken dikkat edilmesi gereken en önemli noktanın sağlık ve hijyen kurallarına uygunluğu olduğunu hatırlattı. Adnan İş, “Sıcak yaz günlerinde serinletici özelliği nedeniyle sevilerek tüketilen dondurma öğün arasında yenilmelidir. Dondurma yedikten sonra ılık su içmenin mideyi rahatlattığı bilinmektedir. Özellikle kalsiyum ve protein açısından dondurma çok faydalı bir besin maddesidir. Protein ve kalsiyum içeriğinin yüksek olması nedeniyle çocukların gelişimi açısından oldukça faydalı bir besin maddesidir. Özellikle hijyenik ortamda üretilmeyen dondurmalar gıda kaynaklı zehirlenmelere yol açabilmektedir” diye konuştu.
Aç karına yemeyin !
Hijyenik olmayan koşullarda üretilen dondurmada sütle gelen ve hastalık yapan bazı mikroorganizmalar bulunabileceğini açıklayan Adnan İş şöyle devam etti: “Öncelikle uygun ve hijyenik koşullarda üretilen dondurmaları tercih etmeliyiz. Üretimde pastörize süt kullanıldıysa taşıyacağı riskler daha azdır. Ayrıca çocuklar külahlı dondurma yerken lokmaları hemen yutmamalıdır. Dondurma külahı ağızda bir süre tutulup yumuşadıktan sonra yutulmalıdır. Dondurma sütten imal edildiği için dolayısıyla her süt ürünü gibi bozulmaya, mikrop üremesine elverişli bir gıdadır. Sağlıklı koşullarda üretilen, taşınan ve muhafaza edilen dondurmalar tüketilmelidir. Saklama koşulları uygun değilse, dondurmanın kendine özgü yapısı bozulacaktır. Dışarıdan sıcaklık veya bakteri almayacak şekilde soğutucuda saklanmalı. Ambalajı kolay yırtılmayan ve nemden kolay etkilenmeyen bir maddeden yapılmalı. Dondurma alırken, tarihine, soğutucuya ve ambalaja dikkat edilmelidir. Bozuk dondurma tüketen kişilerde ishal, kusma, ateş ve eklem ağrıları görülebilir.”