Antalya Fırıncılar Oda Başkanı Kazım Buhurcu, Antalya’da ekmek fiyatlarının bakkal ve bazı satış noktalarında farklılık göstermesinin nedenini ruhsatsız fırınlara bağladı. Başkan Buhurcu, Antalya’da ekmek fiyatlarını esnafın kendisinin belirlediğine dikkat çekerek, “Bizim belirlediğimiz fiyatlar azami fiyattır. Antalya Fırıncılar Odası’nın belirlemiş olduğu fiyat 1 TL’dir. Fiyat karmaşası genellikle marketlerde oluyor. Biz oda olarak uyarıyı her zaman yapıyoruz. Bizim şu anda fiyatlar konusunda kimseye neden bu fiyata satıyorsun diye sorma şansımız yok. Biz sadece fiyatı belirleriz, fırıncılara duyururuz, ondan sonrasını fırıncı kendi işiyle, aşıyla müşterisiyle pazarlığını, konuşmasını yapar. Onun haricinde fiyatlar konusunda söyleyecek çok bir şeyimiz yok. Esnaf istediği fiyata satabilir, yani 1 TL’nin altındaki fiyata satabilir” dedi.
Ruhsatsız fırın cenneti!
Antalya’nın ruhsatsız fırın cenneti olduğunu vurgulayan Buhurcu, “Bu konuyu bir türlü çözüme ulaştıramadık. İlgili makamlara biz sıkıntılarımızı, şikayetlerimizi hep duyuruyoruz, iletiyoruz ama ruhsatsız kurumlar konusunda Antalya’daki bu fiyatların düşmesinin en büyük sebebi ruhsatsız kurumların çok olmasıdır. Antalya ruhsatsız fırın cenneti diyebiliriz. Antalya’da yaklaşık 60’ın üstünde ruhsatsız işletme olduğu sürece pazardaki pay daralıyor. Esas sorun ruhsatsız fırınların çoğalması. Bunların önlemi alınmadığı sürece pazar daralıyor. Denetim yetkisi bizde olmadığı için fiyatlardaki düşmeden dolayı. Kontrol tarım ilçe müdürlüklerimizde. Tarım ilçe müdürlüklerimizin bunun kontrollerini bence zaman zaman yapmalarında fayda var. Fırınların hijyen kurallarına uyup uymadığı denetlenmeli” dedi.
Üç ilçede yoğun
Antalya’da ruhsatsız işletmelerin en çok Kepez, Aksu ve Muratpaşa ilçelerinde olduğuna dikkat çeken Buhurcu, “Ruhsatsız işletme konusundaki yoğunluğumuz bu üç ilçemizde.
Esra ALTUNKES