banner192
banner203

Fırıncının gücü bitti

Başta un olmak üzere tüm girdilere ardı ardına gelen zamlarla şişen maliyetler, fırıncıları çaresiz bırakınca, 250 gram ekmek 1 yerine 1.25 TL’den satılmaya başladı.

Son günlerde birbiri ardına gelen zamlar Antalya’da fırıncıların dayanma gücünü sıfıra indirdi. Ekmeğe Mayıs ayında yapılan 25 kuruşluk zammı bugüne kadar uygulamayan fırıncılar, üretim maliyetlerinin altından kalkamaz hale gelince 25 kuruşluk artışı devreye sokmak zorunda kaldı. Bunun üzerine 250 gramlık beyaz ekmek 1 TL yerine 1.25 TL’den satılmaya başladı. Simit ve poğaça fiyatları da aynı oranda artırıldı. Uygulamaya konan fiyatların yeni bir zam olmadığını belirten Antalya Fırıncılar Odası Başkanı Musa Kazım Buhurcu, ekmeğe 4 yıl aradan sonra Mayıs ayında 25 kuruşluk bir artış yapıldığını ancak bunun da rekabet nedeniyle birçok fırın tarafından uygulanmadığını söyledi.

 

Zamlar direnci kırdı

Son dönem yapılan zamlar yüzünden zaten zararına satış yapan fırıncının dayanma gücünün kalmadığını vurgulayan Buhurcu, “En son 24 Kasım 2015’te zam yapılmıştı. O tarihte unun çuvalı 50-55 TL bandındayken şu anda 75-80 TL bandında.  Yakıt, kira, elektrik vs. gibi tüm girdiler aşağı yukarı bu şekilde artarken ekmek fiyatları hep yerinde saydı. Bunun yanı sıra, çok sayıda ruhsatsız fırın var. Önünü bir türlü alamıyoruz. Bir de belediyelerin fırınları var. Tamam bunlar yasal kuruluşlar, lafımız yok ama bunlara da bir sınırlama getirilmeli. Örneğin bunlar üretimlerini ya sadece büfelerde veya sadece bakkallarda satmalı. Her ikisine de girmemeli diye düşünüyorum. Birçok esnafımız batma noktasına geldi. Kimsenin dayanma gücü kalmadı. Bu yüzden Mayıs ayındaki artış artık uygulanmaya başladı” diye konuştu.

 

80’e yakın kaçak fırın

ATSO Meclisi ve Fırıncılık ve Unlu Mamuller Meslek Komitesi Üyesi Murat Totoş ise yıllardır sektörün sorunlarını dile getirmelerine rağmen bir sonuca ulaşamamaktan yakındı. Sektörde ruhsatsız işletmelerin giderek arttığına ve denetim yetersizliğine dikkat çeken Totoş şunları söyledi; “İşini layıkıyla yapan fırıncılar zor durumda. Denetimler yetersiz ve sonuç vermiyor. Her önüne gelen fırın açabiliyor. Ruhsatsız işletmeler çoğaldı. Antalya’da bugün faaliyet gösteren 250 civarında fırının 80’e yakını kaçak. Yıllardır karşı çıktığımız, ekmekte ‘tavan fiyat’ uygulaması da haksız rekabet oluşturuyor. Belirlenen tavan fiyatlar maliyeti bile karşılamıyor. Biz, diğer ürünlerimizle, ürettiğimiz ekmeği sübvanse etmek zorunda kalıyoruz. Piyasa koşullarına uymayan bu durum nedeniyle maliyeti düşürmek için toplum sağlığını olumsuz etkileyecek katkı maddeleri kullanan fırınlar türüyor. Bunlar mutlaka denetlenmeli ve standartlara uymayanlar kapatılmalı. Ayrıca belediyeler ekmek üreterek fırıncıyla rekabete giriyor. Artık ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız.”

 Yunus ERDOĞAN

Anahtar Kelimeler:

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Yap Yeni Üyelik

Misafir Avatar
Murat totoş 2 hafta önce

Kaleminize yüreğinize sağlık

banner20