Mevsimsel geçişlerde, özellikle de sıcak yaz günleri sonrasında gelen serin havalarda nezle, grip, halsizlik, baş ağrısı, migren atakları, sindirim sistemi bozuklukları ve iştah dengesizlikleri gibi yaşam kalitesini düşüren hastalıkların sıkça yaşandığını anlatan Uzkut, dikkat edilmesi gereken önerileri anlattı. Yiyecek- içecek seçimi önemli
‘Öğününüzü asla sadece salata ile geçiştirmeyin’ diyen Ozan Uzkut, “Sebze veya baklagil çorbaları gibi içinde sıcak yemek bulunduran, sindirim sistemini sakinleştirerek hazmı kolaylaştıran menü seçimleri yapın. Yemek pişirirken baharatlardan bolca zencefil tozu, karabiber, tarçın ve kimyon kullanın. Gün boyunca yudumlayarak sıcak su tüketin. Ilık bitki çayları tüketin. Gündelik rutine önem verin ve rutininizi bozmayın. Gece 22.30 civarı yatağa gidin ve sabah kalkış saatleriniz de aynı olsun.Haftada en az iki defa omurilik sağlınıza yönelik bir fiziksel aktivitede bulunun: Mevsime göre giyinin, özellikle ayaklarınızı ve kafanızı sıcak tutun.İş yerinizde ve evinizde oturma odanız veya yatak odalarınıza koyacağınız buhurdanlıklarda çiçeksi, meyvemsi, ılık, tatlı ve ekşi aromalar olan lavanta, sedir ağacı, fesleğen, defne, tarçın, limon, portakal, adaçayı, karanfil, vanilya gibi organik öz yağlar kullanın” dedi. Özellikle mevsim geçişlerinde soğuk ve buzlu içecekler tüketilmemesi gerektiğini hatırlatan Uzkut, “Öğün atlamayın. Kuru ve hafif gıdaları tercih etmeyin (kraker, patlamış mısır, leblebi, sadece bir salata )Salt çiğ beslenmeden sakının. Kimyasal asitli, mısır şurubu barındıran ve çok işlem görmüş gıdalardan sakının. Kafein, nikotin ve diğer uyarıcıları hayatınızdan uzaklaştırın. Alkol tüketiminizi azaltın. Geceleri geç yatmayın. İnce giyinerek soğuk hava ve rüzgara maruz kalmayın. Bütün gün ofis ya da evde hareketsiz kalmayın, kendinize hareket alanları yaratın” diyerek öneriler paylaştı.
Esra ALTUNKES
‘Öğününüzü asla sadece salata ile geçiştirmeyin’ diyen Ozan Uzkut, “Sebze veya baklagil çorbaları gibi içinde sıcak yemek bulunduran, sindirim sistemini sakinleştirerek hazmı kolaylaştıran menü seçimleri yapın. Yemek pişirirken baharatlardan bolca zencefil tozu, karabiber, tarçın ve kimyon kullanın. Gün boyunca yudumlayarak sıcak su tüketin. Ilık bitki çayları tüketin. Gündelik rutine önem verin ve rutininizi bozmayın. Gece 22.30 civarı yatağa gidin ve sabah kalkış saatleriniz de aynı olsun.Haftada en az iki defa omurilik sağlınıza yönelik bir fiziksel aktivitede bulunun: Mevsime göre giyinin, özellikle ayaklarınızı ve kafanızı sıcak tutun.İş yerinizde ve evinizde oturma odanız veya yatak odalarınıza koyacağınız buhurdanlıklarda çiçeksi, meyvemsi, ılık, tatlı ve ekşi aromalar olan lavanta, sedir ağacı, fesleğen, defne, tarçın, limon, portakal, adaçayı, karanfil, vanilya gibi organik öz yağlar kullanın” dedi. Özellikle mevsim geçişlerinde soğuk ve buzlu içecekler tüketilmemesi gerektiğini hatırlatan Uzkut, “Öğün atlamayın. Kuru ve hafif gıdaları tercih etmeyin (kraker, patlamış mısır, leblebi, sadece bir salata )Salt çiğ beslenmeden sakının. Kimyasal asitli, mısır şurubu barındıran ve çok işlem görmüş gıdalardan sakının. Kafein, nikotin ve diğer uyarıcıları hayatınızdan uzaklaştırın. Alkol tüketiminizi azaltın. Geceleri geç yatmayın. İnce giyinerek soğuk hava ve rüzgara maruz kalmayın. Bütün gün ofis ya da evde hareketsiz kalmayın, kendinize hareket alanları yaratın” diyerek öneriler paylaştı.
Esra ALTUNKES