Muratpaşa’da Karataş Ekmek ve Unlu Mamulleri’nin 2 şubesinin ruhsatı yok. Ruhsatsız ya da farklı ruhsatla ekmek üreten bu ve benzeri fırınlar sıkı denetime rağmen nasıl üretim yapabiliyor Antalya'da ünlü Karataş Ekmek ve Unlu Mamulleri'nin 5 şubesi bulunuyordu. Konyaaltı ve Aksu ilçe şubelerinin ekmek üretim ruhsatının olduğu, Serik ilçe şubesinin ruhsatsızlıktan kapatıldığı, Muratpaşa ilçesindeki Kırcami ve Bülent Ecevit Bulvarı şubelerinin ruhsatının ise bulunmadığı öne sürülüyor. Kentte ilgili bölgedeki Fırıncılar Odası'na bağlı bir çok yasal fırının yanında kaçak, ruhsatsız ya da farklı ruhsatlarla ekmek üretimi yapan fırınlar; tüm denetimlere rağmen hala üretim yapabiliyor. Bir kısım yetkililere göre yeterli ve etkin bir denetim yok. Bu da bazı kurumların görevlerini savsakladıkları ya da görevlerinin gereğini tam olarak yerine getirmedikleri iddiasını gündeme getiriyor. Hijyen olmayan yerler Bir kısım fırıncılar ise ekmek üretim ruhsatı olmayan; unlu mamul ruhsatı ile ekmek çıkaran fırınların varlığına rağmen ilgili belediye ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nü sıkı denetim yapmamış olmakla eleştiriyor. "Bu tip işletmeler ahbap-çavuş ilişkisi neticesinde mi kapatılmıyor ya da cezai işlem uygulanmıyor yoksa fırınlar her mühürlendiklerinde çalışabilmek için yeni bir yöntem mi üretiyor, tekrar açılmalarının önüne geçecek uygulamalar neden hayata geçirilmiyor" sorularına yanıt arıyor. Bir başka kısım fırıncı ise bu tip işletmelerin aslında denetlendiğini ama yetersiz denetlendiklerini belirtiyor. Kentte bir çok ruhsatsız ekmek fırını olduğunu, mühür fekki yapan fırıncıların başka isim ve tabela ile hiçbir şey olmamış gibi çalışmaya devam ettiklerini söylüyor. Unlu mamul yapan yerlerde genel olarak bulunan yağ, yumurta, şeker tatlıların normalde hamurla temas etmemesi gerekirken bu tip işletmelerde ekmek de üretildiğini ve hijyenik olmayan bu tip ürünlerin ekmek hamuruna bulaşabildiğini anlatıyor. Yetkililer ne diyor? Ruhsatsız fırınlar ile ilgili görüşü sorulan Antalya Fırıncılar Odası yetkilileri ise fırıncı esnafının sorunlarının gün geçtikçe çoğaldığını belirtiyor. Yetkililer; Antalya merkez ve ilçelerinde ruhsatsız ya da unlu mamul ruhsatı ile ekmek ve ekmek çeşitleri üretiminin sürdüğünü vurguluyor. Fırın işletmesinin İşyeri Açma Çalışma Ruhsatı'nı almadan açılamayacağını ve üretim yapamayacağını anlatıyor. Unlu mamul ruhsatı ile yufka, bazlama, simit, poğaça, kadayıf, mantı, pasta, börek ve benzeri unlu mamulleri dışında örneğin ekmek gibi başka bir ürün üretiminin yapılamayacağının; 2005 tarihli İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik'te belirtildiğine değiniyor. Ancak, bazı işletmelerde unlu mamul ruhsatı ile ekmek üretimi yapılıp satıldığını ve resmi kurumların buna karşı bir şey yapamadığını belirtiyor. Ruhsatsız ekmek fırını açan işletme sahiplerinin Tarım İl Müdürlüğü'nden bir dilekçeyle aldıkları işletme kayıt belgesini, İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatı yerine geçtiğini beyan etmek suretiyle kamuoyunu yanılttıklarını, o işyerini açacak veya devir alacak kişileri de yanlış bilgilendirdiklerini savunuyor. Ruhsata uyulmalı Uygulamada ise ekmek fırınları; özel yapı şeklini gerektiren işletmelerden olup gayri sıhhi işletmeler sınıfında yer alıyor. 14 Temmuz 2005 tarihinde çıkan İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğe ek olarak 13 Nisan 2007 tarihli İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik'te Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'te Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde açılacak olan fırınlar için en az 250 metrekare şartı getirildi. 25 Temmuz 2010 tarih ve 27652 sayılı resmi gazetede yayınlanan yeni İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikte ise ayrık nizamda müstakil binalarda açılmış olması şartı getirildi ancak 25 Haziran 2014 tarihinde Danıştay Sekizinci Dairesince iptal edildi. İptal kararına yapılan itirazlar sonucu 14 Temmuz 2005 tarihli ve 2005/9207 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 5'inci maddesinin birinci fıkrasının (m) bendi 26 Kasım 2014 tarih ve 29187 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Şükrü AĞIRMAN
Özel Haber
26 Ağustos 2016 - 16:29
Güncelleme: 26 Ağustos 2016 - 16:31
Nasıl oluyor da oluyor!
Muratpaşa’da Karataş Ekmek ve Unlu Mamulleri’nin 2 şubesinin ruhsatı yok. Ruhsatsız ya da farklı ruhsatla ekmek üreten bu ve benzeri fırınlar sıkı denetime rağmen nasıl üretim yapabiliyor
Özel Haber
26 Ağustos 2016 - 16:29
Güncelleme: 26 Ağustos 2016 - 16:31
Antalya'nın en büyük zincir marketlerinden birinin mağazalarının nerdeyse hepsi kaçak ekmek üretiyor.