Antalya Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Nursel Şahin, Ramazan ayında değişen beslenme alışkanlıkları ve uzun süren açlıklar nedeniyle gün içinde istenmeyen baş ağrıları yaşandığına dikkat çekerek, “Hızlı yemek yemek, sahura kalkmamak, süt ürünleri, yağlı yiyecekleri fazla tüketmek baş ağrısını tetikler” dedi. Ramazanda sahur sebebiyle uykunun bölünmesinin de baş ağrılarını tetikleyeceğini anlatan Nursel Şahin, “Ramazanda bazı besinlerden özellikle uzak durmak gerekir. Ramazan ayında yanlış beslenme şekli de baş ağrılarını etkiler. Ramazanda sakatat ve salam başta olmak üzere, tavuk suyu tabletleri, hazır et, olgunlaşmış peynir gibi gıdalardan özellikle kaçınmak gerekiyor. Açlık sonucu şiddetli migren atakları yaşanıyorsa doktora başvurulabilir. Ramazan ayında yetersiz sıvı tüketimi de son derece tehlikelidir. Başta baş ağrısı olmak üzere kabızlık gibi sindirim sorunlarına, halsizliğe, kas kramplarına neden olup günlük hayat kalitesini bozar. İftar ile sahur arasında en az 2-2,5 litre su tüketimi mutlaka olmalıdır. Şekersiz kompostolar, bitki çayları da ihmal edilmemelidir” şeklinde konuştu. Ramazanda hafif ve orta şiddetli baş ağrılarında açık havaya çıkılmasını öneren Şahin, “Oruçlu kişilerde baş ağrısı sırasında lokal soğuk uygulamalar başı ağrıyan hastayı oldukça rahatlatır. Oruçlu iken karşılaşılabilecek stres, boyun ağrısına ve baş ağrısına çevirebilir. Ramazan ayında beslenme düzeninin değişmesi, açlığa bağlı olarak kan şekerinin düşmesi, beslenme düzenindeki değişiklikler sebebiyle baş ağrısı olarak karşımıza çıkmaktadır. Sahur ve iftarda tüketilecek besinlerin doğru seçimi ve miktarları konusunda bilinçli olunduğu takdirde vücut ağrısı ve baş ağrısı çekilmez” dedi.
Esra ALTUNKES