Ramazan ayında kilo kontrolünün sağlanması ve sağlıklı beslenme ile ilgili bir dizi önerilerde bulunan Aile Hekimi Doktor Alp Karan, ”Yemek saatlerinin değişmesi ile birlikte beslenme alışkanlıklarında meydana gelen ani farklılıklar, metabolizmanın düzeninin bozularak kilo alımına sebep olur” dedi. Karan, “Sadece Ramazan’da değil her zaman yeterli ve dengeli beslenmek gerekiyor. İftarın bir kase ılık çorba ile açılması gerekiyor. Beynimize tokluk sinyali gitmesine ve sindirimi kolaylaştırmaya yarayacak bir öneriyi paylaşmak istiyorum. Ana yemeğe geçmek için 10-15 dakika mutlaka ara verilmeli. Ana yemekte ise et, tavuk, balık, hindi, kurubaklagil gibi protein içeriği yüksek besinlerden birinin yanında ızgara veya haşlanmış sebze yemeği, bol yeşillikli salata, yoğurt tüketilmelidir” şeklinde konuştu. Ramazanda mide ve sindirim sisteminin farklı çalışmaya başladığını anlatan Alp Karan, “Yemek yerken birçok şeye dikkat etmek gerekir. Oruç süresince dinlenmeye çekilen mideye aniden yüklenmek, sindirim sorunlarına neden olabilir. Oruç mutlaka hafif yiyeceklerle açılmalı” dedi. Sahurda ve iftarda yemeklerin iyi çiğneyerek ve yavaş yavaş tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Alp Karan, “İftarda boş mideye birden yüklenip hızlı ve çok yemek midede ağırlık verdiği gibi, yanma, bulantı, gaz ve kabızlık gibi sorunlara yol açar. İftarda ağır yemekler yiyip sahura kalmamak mideyi zorlar” diye konuştu.
Esra ALTUNKES