Simit masum poğaça zararlı
banner153
banner203

Simit masum poğaça zararlı

Aile Hekimi Uzkut, simit ve açma poğaçanın insan sağlığına zararlarını anlatarak, simidin açma poğaçadan daha masum olduğunu söyledi. Açma poğaçanın zararları ile ilgili konuşan Uzkut, “Açma poğaçanın zararları düşünüldüğünde oldukça çok sayıda maddeden oluşan bir liste ile karşı karşıya kalabiliriz. Açma poğaça birçok kişinin özellikle sabah kahvaltılarında zevkle tükettiği, hamur işinden yapılmış bir yiyecektir. Patatesli, peynirli ya da zeytinli gibi içerisinde farklı maddeler kullanılarak yapılan açma poğaçalar sabah evde kahvaltı yapmak istemeyen ya da evde kahvaltı yapmaya vakit bulamayan kişilerin vazgeçemeyecekleri yiyeceklerdendir. Kahvaltı dışında günün diğer saatlerinde de açma poğaça tüketilebilir. Açma poğaçalar da birçok konuda olduğu gibi az tüketildiğinde sağlığımıza çok zarar vermez ancak sürekli olarak açma poğaça tüketimi yapılırsa insan sağlığına çeşitli zararlar verir” diye konuştu.

Kalp ve damar sağlığına zararları

Açma poğaçanın kalp ve damar sağlığı açısından zararlarını anlatan Ozam Uzkut, “Açma poğaçaların içerisinde bol miktarda margarin kullanılır. Pastane ve fırın gibi yerlerden alanın açma poğaça ve benzeri unlu mamullerin tamamında yağ ihtiyacının karşılanması için margarinden yararlanılır. Margarin yağlar arasında en yüksek derecede zararlı olan yağ grubundandır. Bu yüzden sürekli olarak içerisinde margarin bulunan poğaçaların tüketilmesi kalp damar sağlığı açısından çok zararlıdır. Özellikle sabah kahvaltılarında sağlıklı bir şekilde kahvaltı yapmak yerine tüketilen açma poğaçalar kalbin erken saatlerde yorulmasına neden olur. Kalbin etkilenmesi de kısa sürede tüm vücudu etkileyebilir. Bu yüzden açma poğaça tüketimine dikkat etmek gerekir” dedi.

‘Açma poğaça kilo aldırır’

Kilo aldırma etkisinin çok fazla olduğunu sözlerine ekleyen Ozam Uzkut, “Açma poğaçanın zararları arasında en önemli olan maddelerden bir tanesi de normal beslenmeye göre daha fazla kilo aldırma etkisinin olması. Özellikle sabahın ilk saatlerinde içerisinde bol miktarda yağ bulunan açma poğaçaların kullanılması insanların daha kolay kilo almalarına neden olur. Bol miktarda yağ vücuda girdiği için alınan bu kiloların verilmesi de çok kolay değildir. Mideye Zararı: Midesi hassas olan kişilerin tükettikleri sıcak poğaçalar midenin kısa sürede yanmasına ve ağrıya neden olabilmektedir” şeklinde konuştu.

Milli besin maddesi

Simit’in fayda ve zararlarıyla ilgili konuşan Uzkut, “Simit ülkemizin milli bir besin maddesi olarak ifade edilebilir. Özellikle simit ve çay birçok kahvaltıya bedel olarak insanlar tarafından tercih edilmektedir. Lezzetli bir yiyecek olmasının yanında doyurucu olma özelliği sayesinde birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Simit ülkemizin her bölgesinde yapılmaktadır. Hamurdan yapılan ve üzerine susam dökülerek fırınlanan bu lezzet tadına bakan herkesten tam not almayı başarmıştır. Lezzetini veren en önemli nokta ise üzerine dökülen susamlardır. Simit güzel bir öğün olarak herkes tarafından tercih edilebilir” dedi.

Belirli aralıklarla tüketin

Simit yerken bol miktarda tüketmek yerine belirli aralıklarla tüketmenin daha doğru olacağını aktaran Uzkut, “Simit yararları olan bir besin olmasına karşın bol tüketimi insan vücudu üzerinde bazı zararların meydana gelmesine neden olur. Özellikle hızlı ve sürekli bir şekilde tüketilen simit hamur olması sebebi ile kalp ve damar hastalıklarının hızla ilerlemesinde büyük rol oynar. Aynı zamanda kilo kontrolünü sağlayabilmek için içeriği hamur olan simit’i sürekli olarak tüketmek doğru olmayacaktır. Ayrıca ana maddesi susam olan simit bazı vücutlarda alerjik reaksiyonlara sebep olmaktadır. Bu durumda insan vücudunda hızlı bir şekilde kurdeşen dökümü gerçekleşmektedir. Bu durumları dikkate alarak sabahları simit mi, poğaça mı dersek? Simidin daha masum olduğunu görüyoruz. Ancak onu da her gün tüketmemek kaydıyla. Simit lezzetli bir besin olmasının yanı sıra aynı zamanda oldukça yararlıdır. Simit üzerinde bulunan susamların içerisinde bulunan vitamin ve antioksidan maddeler sağlığımıza olumlu katkılar sunmaktadır. Bağışıklı güçlendirici özelliği bulunmaktadır. Daha dirençli bir vücut yapısının oluşmasına neden olur. Susamın içerisinde bulunan demir maddesi sayesinde kansızlık problemi yaşayan hastaların üzerinde olumlu etkiler sağladığı görülür. Ayrıca susamlı simit tüketen kişilerin bağırsak kanserine karşı direnç gösterdiği ve bu nedenle daha sağlıklı bir hayat sürdürdüğü saptanmıştır. Susamlı simit içerisinde bulunan vitaminle ile beyin ve sinir hastalıkları üzerinde olumlu sonuçlar vermiştir. Daha sağlıklı bir yaşam için simit lezzetinin tadını çıkarabilirsiniz” dedi.

Esra ALTUNKES

Anahtar Kelimeler:

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Yap Yeni Üyelik

banner20

a