Tavuk etinin oda sıcaklığında bırakılmaması gerektiğinin altını çizen Antalya Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı, “Tavuk eti taze olarak alınmalı, şoklu dondurucularda saklanmalı aksi halde kolay ulaşılabilirliği, lezzeti, ucuzluğu ile vatandaşın tercihi tavuk dönerler bakteri yuvası olabilir. Tavuk döner şoklandıktan sonra -18 derecede depolanması gerekir. Bir türlü önlenemeyen piyasada 2 liraya, 3 liraya satılan tavuk dönere dikkat etmek gerekir. Tavuk döneri yedikten sonra ishal ve karın ağrısı gibi belirtiler varsa mutlaka doktora gidilmeli” diye konuştu.
Yardımcı uyardı!
Kırmızı ete göre zehirlenme vakalarının daha sık görüldüğü çarşıda pazarda 2-3 liraya satılan ekmek arası tavuk dönerlerin tehlikeleri ve alınması gereken önlemleri aktaran Osman Yardımcı, “Yenilen döner kokulu ve rengi kararmışa mutlaka şüphelenilmesi gerekir. Tavuk döner yazın da kışın da tehlikelidir. Tavuk etindeki bakteriler kırmızı etin aksine ölümcül sonuçlar doğurabilir. Aslında tavuk pişirildiği gün tüketilmelidir. Deri altı suyu yoğun, yapışkanımsı veya mat görünümlü ve farklı koku olan tavuklar kesinlikle tüketilmemelidir. Kusma, dışkının katran gibi olması, kas ağrıları, titreme ve halsizlik belirtileri varsa kesin tavuk zehirlenmesidir. Tedavi edilmezse ölüme dahi götürebilir” diye vatandaşı uyardı.
Esra ALTUNKES