Azize Kahraman Halk Eğitim Merkezi Müdürü Kenan Yavuz ve Müdür Yardımcısı Fedai Yaman koordinatörlüğünde kursiyerler tarafından öğretmenlerin katkılarıyla hazırlanan ‘Yörük Yemekleri’ kitabı çıktı. ‘Yörük Yemekleri’ kitabı ile ilgili açıklamalarda bulunan Azize Kahraman Halk Eğitim Merkezi Müdürü Kenan Yavuz, “Buradaki amacımız Antalya Yörük kültürünü ve yemeklerini tanıtmaktır. Azize Kahraman Halk Eğitim Müdürlüğümüzce ilimizin Teke Yöresi içinde yer alması ve Yörük kültürünün en yoğun yaşandığı coğrafyada bulunması nedeniyle Yörüklerden günümüze aktarılan kültürümüz içinde olan ‘Yörük Yemekleri’ kitabı ile ilgili çalışma tarafımızca başlatılmıştır. Sosyal medya ağlarının gelişmesi, yaygınlaşması tüm dünyada kültürlerarası etkileşimi arttırmakla bazı alanlarda olumlu gelişmeler sağlanırken bazı kültürlerin de yok olmasına veya değişmesine zemin hazırlanmaktadır. Kitabımız harılanarak baskıya verilmiş ve 81 ile dağıtılmıştır. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz” dedi. Tarifler yerinde araştırıldı Merkezde bulunan 16 kursiyer ile yiyecek ve içecek bölümü öğretmenlerinin araştırmaları neticesinde kitabın oluşturulduğunu aktaran Yavuz, “3. Seviye Aşçı Yardımcısı kursumuzda 16 kursiyerimiz ve öğretmenlerle birlikte Antalya’nın yakın ilçe ve köylerine giderek, (Korkuteli, Elmalı, Kemer, Akseki, İbradı ) yerinde yemek tariflerini araştırıp öğrenerek, Yörüklere ait soğuk, sıcak, hamur işleri ve tatlıların bulunduğu 112 tarife ulaşılıp, bizzat pişirilmiş, sunulmuş, fotoğraflanıp uzun uğraşlar sonunda bu kaynak eser ortaya çıkmıştır. Yörükler sürekli göç halinde oldukları için yemekleri de kolay yapılabilen, yapılması da çok zaman istemeyen yiyeceklerdir. Yemek yerine ‘aş’ kelimesi kullanılır. Yörük Yemekleri kitabımızdan bu yemeklere örnek olarak çorbalardan; Ayran Aşı, Çileme Çorbası, Cidali Çorbası, ana yemeklerden; Asma Yaprağı Aşı, Mısır Köllesi, Cimcik Hamur Aşı, Yoğurtlu Göce, Bişme, pilavlardan; Filisli Pilav, Yörük Bohçası, soğuklardan; Kekik Salatası, Tereyağı ile Yoğurt Mayalama, Çam Kozalağı ile Yoğurt Mayalama, hamur işlerinden; Kabartma, Yörük Kızı Ekmeği, Kekikli Yörük Ekmeği, Safranlı Mısır Ekmeği. Tatlılar; Gelin Önü, Samsıra, Yörük Sütlacı, Pekmezli Dibile, Tahin Helvası tarifleri bulunmaktadır. Yörük Yemekleri Kitabı yöresel kültürümüzün gelecek kuşaklara aktarılması, sağlıklı ve dengeli beslenmek adına önem arz etmektedir” şeklinde konuştu.
Özel Haber
05 Nisan 2018 - 22:48
Güncelleme: 05 Nisan 2018 - 22:54
'Yörük Yemekleri' kitabı göz doldurdu
Azize Kahraman Halk Eğitim Merkezi Müdürü Kenan Yavuz ve Müdür Yardımcısı Fedai Yaman koordinatörlüğünde kursiyerler tarafından öğretmenlerin katkılarıyla hazırlanan ‘Yörük Yemekleri’ kitabı çıktı.
Özel Haber
05 Nisan 2018 - 22:48
Güncelleme: 05 Nisan 2018 - 22:54
Slm bu kitabı nasıl alabilirim
Hocam Yörük Yemekleri kitabı nı almak istiyorum nasıl alabirim bilgi verirmisiniz...