Et ithalatına uygulanan gümrük vergisinin kaldırılmasının et fiyatlarını düşüreceğini savunan Yardımcı, ithalata karşı olduklarını ancak bunun gerekli bir pansuman olduğunu belirtti
Türkiye Kasaplar ve Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarlar Federasyonu Başkan Vekili ve Antalya Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı, et ithalatına uygulanan gümrük vergisinin bu yıl için sıfırlanmasının et fiyatlarını düşüreceğini savundu. Avrupa Birliği ülkelerinden yapılan büyükbaş hayvanlar ve kırmızı et ithalatı için gümrük vergisinin sıfırlanmasının yükselen et fiyatlarına bir pansuman olduğunu belirten Yardımcı, “Piyasada et kıtlığı yaşanınca ve kesimler pahalılaşınca devlet böyle bir uygulamaya gitti” dedi. Et Balık Kurumu’nun 76 milyon vatandaşı düşünmek amacıyla ithalatı serbest bıraktığını belirten Yardımcı, “Bir sefer daha buna benzer bir uygulama yaşandı. Dışardan et ithal edilmişti. Bu durum et fiyatlarını düşürmüştü” dedi.
Besiciler desteklenmeli
İthalata karşı olduklarını belirten Yardımcı, “Her seferinde ithal et geldiğinde besicimiz zarar görüyor. Ama bu pansuman yapılmalıydı. Tabii devlet 76 milyon kişiyi düşünüyor. Ancak bu durum tekelleşmeye de yol açmamalı. Yani tekeleşmenin önüne de geçilmesi lazım. Her zaman diyorum, aile besiciliğini devletin desteklemesi lazım. Bugün Avrupa, küçük aile besiciliğini destekliyor. Küçük besiciler desteklendiği zaman büyük tekelleşmeler olmaz. Küçük besicimiz kalmadığı zaman biz her seferinde bu ithalata bağımlı kalırız, bu da beraberinde tekelleşmeyi getirir” diye konuştu.
Et kıtlığı yaşandı
Daha önce, Et ve Süt Kurumu’na (ESK) ayrılan toplam 19 bin 100 ton karkas eti ithalatı kontenjanının 5 bin tonuna yüzde 30 gümrük vergisi, kalan 14 bin 100 tonuna da yüzde 43 gümrük vergisi uygulanıyordu. Alınan kararla bu vergiler kalktı. Et kıtlığının yaşanmasına sebep açan etmenlerden birisinin de yetiştiricinin süt fiyatlarından kazanç sağlamaması olduğunu ifade eden Yardımcı, süt fiyatında artış olmadığı için yetiştiricinin elindeki damızlık ineği kesime vermek zorunda kaldığını belirtti. Yardımcı, “Yetiştiricinin elindeki damızlık inekleri kesmesi ile hayvanların sayısında bir azalma meydana geldi. Bu da doğal olarak et kıtlığını beraberinde getirdi. Bakanlığa verdiğimiz raporda bu konuyla ilgili hususlara dikkat çekmiştik” dedi.