15 Temmuz Vatan Şehitleri ve Gazileri Derneği Genel Başkanı Zeki Kılınç, gazilik unvanının önemine dikkat çekti. Kılınç, “Gazilik unvanı, Allah yolunda ve vatan uğrunda savaştığı halde ölmeyen yaralanıp sağ kalan kimseye verilen unvan olup devletin bekasını hedef alan terör örgütlerine karşı yurtiçi ve yurtdışında mücadelede yaralanarak sakatlıkları rapor ile kesinleşenleri de ifade eder. Gazilik unvanları bu zamana kadar milli mücadeleye iştirak ettiklerinden dolayı istiklal madalyası verilen Türk vatandaşları,1950-1953 yılları arasında Kore’de fiilen savaşa katılan Türk vatandaşları ve 1974 yılında Kıbrıs Harekatına katılan Türk vatandaşlarına verilmiştir. Ülkemizde on yıllardır terörle mücadele ederken yaralanan asker-polis-sivil olmak üzere gazilerimiz olduğu gibi 15 Temmuz 2016 tarihinde de yaşanan hain FETÖ terör örgütü mensuplarının ülkemizi ele geçirmek, bölmek ve işgal etme adına girişmiş oldukları alçak darbe teşebbüsünde göğüslerini siper eden vatan evlatlarımızdan 251 tanesi şehit olurken 2 bin 700 civarında kişi ise yaralanmışlardır” dedi.
'Düzenlemeye dahil edilmediler'
6 yıldan beri 15 Temmuz gazilerine yapılacak kanuni bir düzenlemenin hala istenilen şekilde olmadığını hatırlatan Kılınç, “15 Temmuz gecesinde atılan bombalarla vücut bütünlüğü yok olan o evlatlar, ailelerine bir bir teslim edilip bazılarının tabutlarına ağırlık olsun diye taşlar konulurken yaralananlar ise günlerce aylarca hastanelerde mağduriyet yaşamış ve sağlıklarını kaybetmişlerdir. Bu milletin tarihe mal olmuş Çanakkale benzeri destansı mücadelesini dünya milletlerine emsal olarak gösteren 15 Temmuz Destanını pasife etmeye çalışanlar, gelecek nesillere aktarılmasını engelleyenler, yapılan mücadeleyi görmezden gelenler, bu ülkeyi parçalamak bölmek isteyenlerin ekmeğine yağ sürercesine tiyatro diyenler, iki batılın savaşıydı diyenler de ne yazık ki ortaya çıkmıştır. Ülkemizin huzuru, güvenliği, bölünmez bütünlüğü için verilen mücadelede yaralanan, çeşitli uzuvlarını kaybeden bu yiğitler için 15 Temmuz sonrası 675 sayılı KHK ile gazilik unvanı verilerek Övünç-Şeref madalyası verilmiştir. 6 yıldan beri 15 Temmuz gazilerimizin yapılacak kanuni bir düzenleme ile 3713 sayılı Terörle Mücadele kapsamına alınması beklenirken, ne yazık ki bu zamana kadar bunun yapılmadığı gibi, şu sıralar TBMM komisyonlarında görüşülmekte olan kanun teklifi ile gazilerimizin sosyal haklarındaki düzenlemeye 15 Temmuz gazilerimiz dahil edilmemiştir. 2023 Türkiye’sinde ve ülkemizin Gazi Meclisinde gazilerimiz arasında üvey evlat muamelesi yapılarak resmen ayrımcılık yapılmıştır. Bilinmelidir ki; hali hazırda 2 bin 700 civarındaki 15 Temmuz gazimizden sadece 370 civarındaki kişi yüzde 80 engellilik sebebiyle ve uzuv kaybı nedeniyle çeşitli oranlarda maaş almaktadır. Geriye kalan 2 bin 300 civarındaki gazilerimize maaş olarak devletimiz 6 yıldan beri tek kuruş vermemiştir” diye konuştu.
'Maaş alıyorlar algısı'
Halk arasında ‘Tüm 15 Temmuz gazileri maaş alıyor’ şeklindeki beyanların doğru olmadığını hatırlatan Zeki Kılınç, “Halkımız tarafından 15 Temmuz sonrası toplanan yardım paraları 2018 yılında kurulan Türkiye Şehit Yakınları ve Gaziler Vakfı'nda toplanmış ve oradan şehit yakınları ve gazilerimize yapılan bir yardım söz konusu olup bu ödemenin de birkaç yıl sonra olasılıkla bitmesi de söz konusudur. TBMM, gazilerimizin sosyal hakları ile ilgili yapılmakta olan düzenlemede tüm Şeref-Övünç madalyası verilen gazilerimiz arasında hiçbir ayrım yapmadan maaşlarının asgari ücret düzeyine alınması hususu yasa koyucunun önemli ve öncelikli görevi olmalıdır. Vatanımızı içerde ve dışarıda savunmada bedeller ödeyerek milletimizin gönlünde taht kuran kahramanlarımızın huzurlu ve sağlıklı bir yaşam sürmelerinde onlara ayrım yapmadan gereken kolaylığı sağlamak devletimizin ve ilgili kurumların görevi olmalıdır” dedi.
Esra ALTUNKES