Dünyanın dört bir yanından şeflerin katılacağı 3'üncü FoodFest Antalya Uluslararası Gastronomi Festivali, 6-8 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek. Festivalin basın toplantısında Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in yanı sıra Büyükşehir Genel Sekreteri Cansel Tuncer, Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı Adlıhan Dere, Alanya Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik, ünlü İtalyan Şef Danilo Zanna, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Hacısüleyman, Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Erkan Yağcı, Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu, Antalya Gastronomi Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği Başkanı Zeki Özen, gastronomi uzmanı ve 7 Mehmet İşletme Sahibi Mehmet Akdağ, Gökmen Sözen yer aldı. Festivalde, Antalya’da yetişen tropikal meyveler de bulunacak. Başkan Muhittin Böcek, festivalin önemine dikkat çekerek, “Gastronominin de başkenti yapma hedefi ile geçtiğimiz iki yıl, uluslararası Foodfest Antalya Gastronomi Festivali’ni başarı ile gerçekleştirdik ve yüz binlerce ziyaretçisi ile başarıyı kanıtladık. Bu yıl üçüncüsünü düzenleyeceğimiz festival, Akdeniz'in bereketli topraklarından çıkan lezzetleri, yerel üreticilerimizi ve dünya mutfağından seçkin şefleri bir araya getirerek gastronomi dünyasında önemli bir buluşma noktası olacaktır” dedi.
Geleneksel ve modern
Festivalin geleneksel ve modern mutfak anlayışlarını harmanlayarak, ziyaretçilere unutulmaz bir lezzet deneyimi sunmayı hedefleyen Böcek, “Festival süresince yerel ve uluslararası şeflerin düzenleyeceği atölye çalışmaları, tadım etkinlikleri, yarışmalar, panel ve söyleşiler, konserler ve daha birçok renkli etkinlikler ile katılımcılar, hem Antalya mutfağını daha yakından tanıma fırsatı bulacak hem de gastronomi dünyasındaki son trendler hakkında bilgi sahibi olacaklardır. Aynı zamanda tarımın başkentiyiz. Ülkemizin örtü altı tarımının yarısını karşılayan Antalya’mız, yerel mahsulleri, eşsiz lezzetleri, zengin gastronomisi ve tescil edilmiş 18 coğrafi işaretli ürünleri ile turizm, tarım ve ekonomimiz için büyük bir değer yaratmaktadır. Festivalimizin çıkış noktası ve ana hedefi, yerel gıda ve nitelikli tarıma sahip çıkmaktır. İşte bu görevin bize verdiği sorumluluk bilinciyle, ‘Antalya’dan dünyaya’ mottosuyla başlattığımız Uluslararası Foodfest Antalya Gastronomi Festivali’nin bu yıl üçüncüsünü ‘Gelecek Antalya’ mottosuyla gerçekleştiriyoruz. Festivalimiz Antalya’nın saklı kalmış lezzetlerinin, yerel ürünlerinin otel, restoran gibi işletmelerin menülerinde yer almasına katkı sağlayacaktır” diye konuştu.
‘Yerel ürünlere sahip çıkmalıyız’
Başkan Böcek, Antalya’nın zengin gastronomi mirasa sahip olduğunu ve bu mirası dünyaya tanıtmak istediklerini hatırlatarak, “Yerel lezzetlerin küresel arenada hak ettiği değeri görmesini sağlayacak ve turizm sektörümüzün sürdürülebilir kalkınmasına katkıda bulunmaya devam edeceğiz. Festival boyunca, Antalya'nın çeşitli bölgelerinde yetişen organik ürünler, tropikal ürünler ve yerel lezzetlerin sergileneceği pazarlar, gastronomi tutkunları için önemli bir buluşma noktası olacaktır. ‘Yerelden kalkınma modelimiz’ çalışmalarımızın temel çatısını oluşturmaktadır. Kentin yerel gıda zenginliğini ve tarım potansiyelini geliştirmek için her zaman olduğu gibi tarım sektörüne ve üreticilerimize destek vermeye devam ediyoruz. Yerel ürünlerimize sahip çıkmak, onları geleceğe miras bırakmak istiyoruz. Bu hedefimize ulaşmamızda büyük katkısı olacağına inandığımız uluslararası gastronomi festivaline ev sahipliği yapmaktan gurur duyuyoruz. Dünyanın ve ülkemizin dört bir yanından gelen konukları ağırlamanın mutluluğunu ve heyecanını yaşıyoruz. Üç gün boyunca sürecek festivalimizde, dünyadan ve Türkiye’den birbirinden ünlü Michelin Yıldızlı ödüllü şefleri, gurmeleri, gastronomi ve turizm yazarlarını, kısacası sektörün farklı alanlarındaki profesyonellerini, yurt içi ve yurtdışından katılım sağlayacak yüz binlerce ziyaretçileri ağırlayacağız” diye konuştu. Şef Danilo Zanna festivalin buluşma noktası olduğunu hatırlatarak, “Bence en önemli işten biri, Türkiye'yi yurt dışında burada tanıtmak, göstermek. Bu festivalin bir parçası olmak da gerçekten büyük bir onur” dedi. Toplantı sonrası Danilo Zanna, tropikal meyveler ile salata yaptı. Başkan Böcek ise papaya meyvesinden tahin ve susam karışımı tatlı yaptı.
ESRA ALTUNKES