Gündem

700 bin kamu işçisi için kritik süreç başlıyor

Türk-İş Konfederasyonu’na bağlı sendikaların Antalya şube başkanları, 2025-2027 yıllarını kapsayan Kamu Toplu İş Sözleşmesi (TİS) süreci öncesinde bir araya geldi. Yaklaşık 700 bin kamu işçisini ilgilendiren kritik sözleşme süreci resmen başladı.

Tes-İş Antalya Şube Başkanı Abdullah Kayser, Türk-İş’e bağlı sendikaların yüksek enflasyon ve alım gücündeki kayıplar nedeniyle işçilerin maaşlarında adaletli bir düzenleme yapılmasını talep ettiğine dikkat çekti. Başkan Kayser, kamu işçilerinin ekonomik kayıplarına dikkat çekerek, sendikaların kararlı bir duruş sergileyeceğini belirtti. Kayser, 2023 yılı Mayıs ayında imzalanan çerçeve protokolü ile kamu işçilerinin en düşük ücretinin 22 bin TL olarak belirlendiğini ancak bu rakamın yüksek enflasyon nedeniyle hızla eridiğini vurguladı. Başkan Kayser, “Aradan geçen süre içinde işçilerin alım gücü yüzde 46 oranında düştü. Aynı sözleşmeye tabi olmalarına rağmen, farklı başlangıç tarihlerinden dolayı kamu işçileri arasında yüzde 6,43’lük bir zam farkı oluştu. Bu adaletsizlik giderilmeli ve ücret kayıpları telafi edilmelidir” diye konuştu.  

‘Zorlu bir süreç bizi bekliyor’ 

Kamu işçileri için yeni dönemde zorlu bir müzakere sürecinin başlayacağını ifade eden Kayser, adaletli bir zam oranı belirlenmesi için kararlı olduklarını söyledi. İşçiler arasındaki ücret dengesizliklerinin giderilmesi ve yüksek enflasyonun yarattığı ekonomik tahribatın telafi edilmesi gerektiğini belirterek, “Bu süreçte işçilerimizin haklarını en güçlü şekilde savunacağız. Taleplerimiz karşılanmazsa eylemler ve toplu mücadele süreci kaçınılmaz olacaktır. Kamu işçisini enflasyon karşısında ezdirmeyeceğiz” diye konuştu.  

‘Gelir vergisinde adalet şart’ 

Türk-İş Konfederasyonu’na bağlı sendikaların gelir vergisinde adalet sağlanması gerektiğini vurguladığını aktaran Kayser, “Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınsın ilkesi doğrultusunda, işçilerin üzerindeki vergi yükünün azaltılmasını talep edildi. Çalışanların vergi kaybı her geçen ay artıyor” dedi. Mart ayında yüzde 5 gelir kaybı, Temmuz ayında yüzde 7 gelir kaybı yaşandığını belirten Kayser, çalışanların yılsonuna doğru giderek daha az maaş aldığını ve geçim sıkıntısının derinleştiğini vurguladı.  

Tes-İş Antalya Şube Başkanı Abdullah Kayser

‘İşverenlere avantaj, işçilere yük’ 

‘2007 yılında çıkarılan Vergi Usul Kanunu’nun işçiler için hiçbir iyileştirme sağlamadığını belirten sendika temsilcileri, aynı dönemde işverenlere 12 farklı vergi avantajı sağlandığını söyledi’ diyen Kayser, “Bu düzenlemelerle vergi borçları silindi, vergi faizleri sıfırlandı, vergi borçlarına yapılandırma getirildi. Ancak işçilere yönelik hiçbir vergi kolaylığı sağlanmadı. Özellikle kuyumcular, beyaz eşya satıcıları gibi bazı sektörlerin vergi ödeme konusunda avantajlı hale getirilmesi, çalışanlar açısından büyük bir haksızlık olarak değerlendirildi” diye konuştu.  

‘Vergi adaleti için mücadele sürecek’ 

Çalışanların haklarını koruyabilmek için vergi sisteminde köklü bir değişiklik yapılması gerektiğini belirten Abdullah Kayser, taleplerin yerine gelmesini istediklerini hatırlatarak, “Vergi dilimleri asgari ücretin en az 12 katı olarak belirlenmeli.  Çalışanların yıl boyunca aynı maaşı alması için vergi dilimleri yeniden düzenlenmeli. Vergi yükü, işçilerden değil, yüksek kazanç sağlayan kesimlerden alınmalı. 2025-2027 toplu sözleşme sürecinde işçilerin haklarını korumak için sonuna kadar mücadele edeceğiz. Ve taleplerimizin karşılanmaması durumunda eylem sürecimiz kaçınılmaz olacaktır” diyerek konuşmasını tamamladı.