ACİL SOYGUNU
“Yolda fenalaşan hastamızı acile kaldırdık. Hastaneye vardığımızda hastamda hafif alkol vardı ve doktor gereken kontrolleri yapmadan dosyaya ‘alkol alımı’ yazdı ve bir hemşireyle beraber acilde bulunan yataklardan birine yönlendirdi. Damar yolu açılmasının ardından hastamıza sadece serum takıldı. Normal şartlarda alkol alımı yapan ve bu tarz sorunlar yaşamayan hastamızın ne tansiyonu ölçüldü, ne kan, ne idrar tahlili yapıldı. Diyabet rahatsızlığını belirtmemize rağmen şekerine bile bakılmadı. Sadece bir serum ve seruma enjekte ederken görmediğimiz beş kalem ilaç vermişler, hepsi bu.
Serum henüz bitmemişken hastamızda kasılmalar oldu ancak bu kasılmaların nörolojik olduğunu iddia eden hemşire, “Hiçbir şeyi yok, gayet iyi durumda” dedi. O sırada bir görevli gelip parmak izi almaya çalıştı. Hastam zaten halsiz ve yorgundu, ayrıca ağrısı da vardı ama nedenini henüz bilemedikleri halde alkol alımına bağlayan acil doktoru ve hemşiresi taburcu olmasına müsaade etti ki biz çıkabildik. Bunların ardından vezneye; “Herhangi bir ödeme var mı ?” Dedik. 206,00 TL (SERUM ÜCRETİ!) fiyat verdiler. Şaşırmamıza rağmen ödemek zorunda kaldık. Detay raporun (ne detay geçeceklerse artık!) ertesi gün maile ya da telefona geleceğini söylediler.
Ertesi gün detay almak üzere tekrar hastaya uğradım.
80 TL muayene ücreti
126 TL serum ve içine enjekte ettikleri ilaçlar(!)
Evet, bir seruma ve toplamda 40 dakikalık ayakta tedaviye 206,00 TL vermiştik. “Çok yüksek, hatta belki de sigortalı bir hasta için Antalya’nın en yüksek acil tutarı ödediğimiz hastanesi burası” dedim. Bunun üzerine vezne çalışanı arkasında kocaman asılı levhayı gösterdi. Levhada “Özel Hastaneler, Hizmete %200 ekleyebilir.” Diye yazıyor. Şaka gibi bir gerçek. İstediğimiz gibi ek yaparız, devlet bize izin veriyor, diyor yani.
Daha beteri, hastaneden çıktığımızda ağrıları kesilmemişti. Ayakta durmakta zorluk çeken hastamıza serumun hiçbir faydası olmadı. Ertesi gün iş yerinde tekrar fenalaşınca başka bir hastanenin aciline kaldırıldı. Sorun kalpmiş!!!
EKG testindeki olumsuzluklar üzerine hastamızın anjiyo olması gerekiyormuş. Kan tahlili de yapıldı, tansiyonuna da bakıldı. Acil çıkışında sadece 40 TL muayene ücreti alındı. Şimdi gerekli diğer tetkikler için kardiyoloji bölümünden randevu alacağız.”
Sizin de fark ettiğiniz gibi, hastalıklardan ve hastalardan ziyade, çok değerli doktorlarımıza, sağlık sektöründe dişini tırnağına takıp çalışan, çabalayan sektör çalışanlarına rağmen özel hastanelerin fiyat politikaları birbirinden oldukça farklı. Özellikle acillerde. İnsanlar acil durumlarda hastaneye uğramaya korkar hale geldi. Bu yaşanılan hadisede, ya hasta, acil çıkışı gerekli kontroller yapılmadığı için kalp krizi geçirseydi ya da halsizlik sonrası düşüp, başını sert bir zemine çarpsaydı. Sorumluluğu üzerine alabilecek miydi, acilde %200 ek hizmet bedelini onaylayan zihniyet!
Siz, siz olun; Muayene, ameliyat ve tedavi sonrası hastaneye yapılacak ödemelerde, mutlaka ayrıntılı fatura (hizmet dökümü) talep edin. Ödemeler fazla geldiyse, https://gss.sgk.gov.tr/OzelSHSBilgi/ internet adresinden 'Ne Kadar İlave Ücret Ödeyeceğim?' kısmında sorgulama yapın. Fazla ödeme alındıysa, hastaneden talep edin. Yanıtları olumsuz olursa, iadeli taahhütlü dilekçeyle talebi yineleyin. İade taleplerinize olumsuz yanıt verilirse, usulsüz ücret alan hastaneyi SGK'ya bildirin. Bunun için 'Alo 170'i arayabilir veya bizzat il ve ilçelerdeki SGK Müdürlükleri'ndeki 'Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezleri'ne başvurabilirsiniz. (Posta Gazetesi'nin haberine göre SGK, hastaneye fazla alınan ücretinin 5 katı ceza kesiyormuş. Hastane, fazla ücreti iade etmezse ceza 10 katına çıkıyormuş.)
Ya da olumsuz yanıta istinaden büyük şehirlerde 3610 lira, ilçe ve kasabalarda 2400 liranın altındaki alacaklar için hakem heyetlerine başvuru yapabilirsiniz.
Özel hastanelerin var olma sebebi sömürü değil, vatandaşa kaliteli hizmetin daha hızlı bir şekilde ulaşmasını sağlamaktır. İnsanların gözünde “TİCARİ KURULUŞ” olarak nitelendirilmelerine sebep olan haksızlıklara göz yummayın!