Ah bu travmalar…

Net bir tarih verememekle birlikte, bir hafta önce sanıyorum gece uykumdan uyandım. Sallanıyorum… Yorgunluktan herhalde dedim çok üstünde durmadım.

Birkaç gün sonra gece tekrar sallanma hali ancak bu kez gürültülü. Televizyondan çıtır çıtır ses geliyor, lambalar hareket halinde derken afallamış halde koltuğa oturup beklemeye başladım.  Sakin bir insanım galiba peki daha önce travmatik bir olay yaşamış olsaydım ne yapardım?

Önce travmalardan bahsedelim; bir olaya bağlı gerçekleşen (ani kayıp, doğal afetler, saldırı, kaza, terör, hastalık vb.) acı deneyimlerdir.

Herkesin hayatında acı deneyimler değişkenlik gösterse de mutlaka vardır. Bu deneyimlerin sonrasında yas tutmak doğal bir süreçtir.  Kaygı da aynı şekilde, ancak travmatik olay henüz atlatılamamış ve travma sonrası bozukluğuna dönmüş olsaydı işte orda bir sıkıntı var demektir. Çünkü yaşam kalitesi bozulmaya başlar.

TSSB – Travma sonrası stres bozukluğu belirtileri;

Hatırlatıcılara yoğun tepkiler vermek, kabuslar görmek, hatırlamamak için kaçınma davranışı gerçekleştirmek, o döneme ait hafıza kaybı, sinirlilik, tedirginlik, olay anını tekrar tekrar yaşıyor gibi hissetmek travma sonrası stres bozukluğu belirtilerindendir.

Tedavisi mümkün olan bir durumdur bu. Psikolojik destek ise travmatik olayın özümsenerek diğer normalleştirilen olayların arasında yer almasını sağlamak ve semptomları en aza indirgeyip, kişinin yaşam kalitesini olağan duruma getirmek içindir.

Travma sonrası stres bozukluğu ile başa çıkarken en önemli husus tedavinin devamlılığıdır. Antibiyotik gibi düşünün tam anlamıyla iyileşmek için kutuyu bitirmeniz gerekir. Uzman desteği alırken de sürekliliği sağlamalı ve işbirliği içinde olmalısınız.

Her an her olayı kontrol edemediğinizi kabullenip, bunun sizin suçunuz olduğunu düşünmekten vazgeçmelisiniz. Sıkıntıların dönem dönem olabileceğini bilmeli ve kendinize zaman tanımalısınız. Hızlıca normal yaşantınıza dönmek süreci özümsemek adına en kolay baş etme yöntemidir. Hayatınızda bir şeylerin değişmesine neden olmadığı düşüncesine girmiş olursunuz. Destek alırken bir yandan, dengeli beslenmeli (ki bu çok önemli), spor ya da hobi gibi bir uğraş bulmalısınız. Hem sosyal alan zihninizdeki düşüncelerden uzaklaşmak adına güzel bir çözümdür. Hem de kendinize yaptığınız her yatırım unutmayın ki sizi daha güçlü kılar.