Aman dikkat! Üreticiler bir daha kaybetmesin…

Geçtiğimiz hafta Antalya'mızın Kumluca ve Finike ilçelerinde büyük bir sel felaketi yaşandı. Akşam saatlerinden itibaren şiddetini artırmaya başlayan yağmur, gece yarısından sonra sele dönüştü.

Turunçova-Finike istikametinde İskele, Yeni Mahalle, Bayakası ve Hallaç yörelerinde meyve bahçeleri, seralar ve bazı konutlar sular altında kaldı. Yine Hasyurt Mahallesinde sahile yakın yerlerde seraları su bastı.

Selin boyutu Kumluca ilçesinde ise felakete dönüşmüş boyutta. Adeta ilçeyi felç etmiş durumda. Kumluca’nın kuzey bölgelerinden toplanarak gelen sular, gece saatlerinden itibaren iş yerlerini, konutları ve üretim alanlarını bastı.

Derelerin taşması, dereler üzerinde bulunan köprülerin suların geçişini tıkaması, hizarların olduğu yerden derelere kütüklerin düşmesi ve suların taşmasına sebep olması gibi bir sürü anlatılan mevzular var. İnşallah bu konularda önlem alınır ve bir daha benzer bir felaket yaşanmaz.

Sokaklarda sürüklenen araçların yanında seraların içerisine kadar taşınan araçlar vardı. Kapalı otoparkları sular basınca, otomobiller günlerce su içerisinde bekledi.

Sel sonrasında 100 konut, 920 iş yeri, 497 araç ve yaklaşık 13 bin dekar sera alanın zarar gördüğü açıklandı. Bazı seralara giren suyun boyu 50 cm’den 1 metreye kadar ulaştı.

Yaşanan selin ardından ortaya çıkan korkunç manzaranın telafisine çalışılıyor. Bölgeye hemen gelen İçişleri Bakanımız, Tarım ve Orman Bakanımız, Kültür ve Turizm Bakanımız, Dışişleri Bakanımız yaraların sarılması için yoğun çaba sarf ettiler. Devletimiz hızla müdahale etti.

Yollar, iş yerleri sulardan temizlenmişken seralardaki sular yeni çekildi. Ancak seralar hala çamur. Taşınan milin zararları önümüzdeki günlerde kendisini göstermeye başlayacak.

Seralarda TARSİM hasar tespitlerine başlamış durumda. Ancak hemen altını çizelim. Bazı seralarda selin bitkilerdeki etkileri 15-20 gün sonra daha belirgin olmaya başlar. Bitkiler üzerindeki meyveler hemen olumsuz etkilenebilir ancak bitkilerin büyük bölümü bir süre sonra solacaktır.

Çiftçilerimizin selden zarar görmesinin bir de farklı bir boyutu var. Kumluca’da 12 adet fide firması var. Bu fide firmaları ve ellerindeki fideler de selden etkilendi mi? Bunun tespitini yapabildik mi?

Yaşanan felaket hepimizi üzdü. Fide firmalarımızın da olumsuz etkilendiğini duyuyoruz. Biriken sular göz önüne alındığında, bazı fidecilerin selden etkilenmemiş olma ihtimali yok.

Dolayısıyla fide tesislerinin temizlenmesi ve sterilizasyonun sağlanması gerekiyor. Eğer bu temizlik yapılmaz veya yetersiz kalırsa, üretilen fideler bazı zararlı etmenlerle bulaşabilir.

Bulaşık fideler üreticilere ulaştığında hastalıklar taşınabilir. Bu hastalıklar sebze üreticilerinde büyük mağduriyetler oluşturabilir.

Üreticilerde yeni mağduriyetler oluşmasının önüne geçmek için etkili bir denetime ihtiyaç var. Ve bunun şu ana kadar da yapılmış olmasını dilerim.

Aman dikkat! Üreticiler bir daha kaybetmesin… Kaybeden hepimiz oluruz.