Merak ettim, araştırdım. Ülke genelinde ‘kamu yararı’ statüsü verilmiş 400’e yakın dernek bulunuyor. Bunların bir kısmının adını ve faaliyetlerini zaman zaman duyuyoruz ancak önemli bir bölümü kamuoyu için tam bir muamma…
Fonksiyonları nedir, neler yaparlar veya bugüne kadar hangi ‘kamu yararı’ içeren faaliyetlerde bulundular meçhul…
Ama yine de onlar ‘kamu yararına çalışan (!) dernekler’ ve de yasal olarak tanınmış muafiyetlerden faydalanıyorlar…
Şimdi bu girizgahtan sonra gelelim esas meseleye.
Antalya’da uzun zamandır aktif faaliyet gösteren bir dernek var; Anadolu Birliği Kültür ve Dayanışma Derneği. Bedri Yalçın’ın başkanı olduğu dernek ülke genelinde 40’ı aşkın ilde de teşkilatlanmış durumda.
Antalya, derneğin genel merkezi…
Bu dernek, adından da anlaşılacağı gibi Anadolu’nun her köşesinden insanı bünyesinde barındırıyor. Kültürlerin kaynaşması, genç nesillere aktarılması noktasında da önemli faaliyetlerde bulunuyor.
Örneğin yöresel ürünlerin sergilendiği festivaller, etkinlikler düzenliyor. Toplu sünnet şölenleri yapıyor, toplu nikah törenleri tertip ediyor. Anadolu’nun tüm renklerini her fırsatta ve platformda bir araya getiriyor.
Kısa bir süre önce Anadolu Renkleri 1. Akdeniz Kültür Festivali’ni yaptılar. Önümüzdeki günlerde Anadolu’nun 7 bölgesini, 57 İslam ülkesiyle bir araya getirecek son derece önemli bir organizasyona imza atmaya hazırlanıyorlar. Bu organizasyon içerisinde 40 bin kişiye aynı anda halay çektirip Guinness Rekorlar Kitabı’na girerek Anadolu kültürünü dünyaya açma peşindeler. Daha buna benzer birçok projeleri var hayata geçirmeyi düşündükleri…
Ve bu dernek kamu yararı statüsünde değil…
Hani yukarıda bahsettiğim, şu adını dahi bilmediğimiz yüzlerce kamu yararı statüsündeki dernek var ya, onlarla Anadolu Birliği’ni karşılaştırıyorum ve kafamda deli sorular beliriyor…
Onlar hiçbir şey yapmadan (yapıyorlarsa da kimsenin haberi yok) bu statüyü alıyorlarsa, gerçek manada kamu yararı içeren bu kadar etkinliğe imza atan Anadolu Birliği’ne nasıl bir statü vermeli acaba?..