ANTALYA PSİKOSOSYAL DESTEK MERKEZİ OLDU

Yaşanan vahim deprem olayının ardından Antalya Valiliği 160.000 üzeri depremzede vatandaşın şehrimizde ağırlandığını açıkladı. Bu vatandaşlarımızın çocuklarının okul, kırtasiye vb. ihtiyaçları giderilirken bir yandan kalacak yer sorunu yaşayan ailelere de çözümler üretilmesi için çabalandı.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Gençlik Meclisi 24 Şubat Cuma 14.00’da toplandı. Gündemin ana maddesi deprem dolayısıyla Antalya iline nakledilen Türk vatandaşlarımız için neler yapılması gerektiği konusu oldu. Özellikle Psikososyal Destek Programlarının nasıl ve ne koşullarda yapılması gerektiği, 7-20 yaş aralığında bulunan öğrencilerin hangi şartlarda okullara devam ettiği, konut bulma noktasında yaşanan sorunların neler olduğu meclisin ana gündeminde yer aldı.

Genç neslin sağlam bir devamlılık sağlaması adına ortaya çıkan bu vahim tablonun hissettirdiği acıyı en aza indirmek için Antalya Büyükşehir Belediyesi Gençlik Meclisi Başkanı Ozan Şükrü Kayapınar, atılması gereken adımları, alınması gereken kararları ve uygulanması gereken eylem planını meclise sundu. Meclis’te dile getirilen en önemli madde ise Psikolojik İlk Yardım, Psikososyal Destek ve Eğitim Sürecinin devamıydı.

Meclis Üyeliği yapan Gönüllü Psikologların oluşturduğu ekipte Cam Piramit içerisinde Travma Sonrası İlk Müdahaleleri gerçekleştirdi. Ekibin koordinasyonunu sağlayan iki isme hem bireysel hem de yapmak isteyip yapamayan kişiler için teşekkür etmek istiyorum. Psikolog Zeynep Özerol ve Psikolog Pırıl Saraçaydın. İsmini geçirmek istediğim birisi de gecesini gündüzüne katan Klinik Psikolog Melisa Burçin Oral. Meclis Üyesi olmamasına karşın koordinasyonda yer alarak ve bireysel gönüllülük esasıyla seanslar görerek ciddi katkılar sundu.

Yalnızca ben değil onlarca Psikolog arkadaşım bu süreçte ilk günden bu yana sahada Afet Sonrası İlk Müdahale ve Akut Sendromlar üzerinde durarak depremden etkilenen vatandaşlarımıza seanslar verdi. Sahanın hemen hemen her yerinde yer almak için koşturan eminim binlerce vatandaşımız oldu ancak bu süreçte ilk ihtiyaçların karşılanmasının ardından sahada asıl ihtiyaç ise Psikologlardı.

Antalya’daki meslektaşlarım ile bir kez daha gurur duydum. 24 saat boyunca uyumayan, kendisini gece gündüz demeden deprem bölgelerinden gelen insanlara deyim yerindeyse paspas ettiler. Bunların yanı sıra alanda görev almak için gönüllü ekipler kurup deprem bölgelerine de giderek Psikososyal Destek verdiler.

Antalya bu sınavı başarılı bir şekilde atlattı. Asıl adımlar ise bundan sonra başlıyor. Bu vatandaşlarımızda Antalya’da kalıcı olması durumunda artan trafik, konut vb. sorunlar nasıl aşılacak. Bir darbede burada ev kiralayabilecekler mi? Doğrusunu söylemek gerekirse Antalya’da artık yerlisi bile kiralık ev fiyatlarından bezmiş durumda. Depremden etkilenen vatandaşlar için Psikolojik Desteğin Merkezi haline gelen Antalya, bu sorunlarında üstesinden gelip bir merkez haline getirilebilecek mi?