Antalya'da her eve çiçek girmeli
Çiçek insanlar üzerindeki olumlu etkilerinin yanında tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de on binlerce insanın geçimini sağlayan, yarattığı katma değerle ekonomiye doğrudan katkısı bulunan ve gün geçtikçe büyüyen bir sektördür.
Bu konuyla ilgili bir araştırma yaptım. Dünyada süs bitkileri üretiminin ticari anlamda yaklaşık 145 ülkede, kesme çiçek üretimi ise 50’den fazla ülkede yapıldığını öğrendim.
Dünyada süs bitkileri sektörüne bakıldığında milyarlarca dolarlık bir ticaret hacmi var ancak buna karşın ülkemizin sektördeki payı çok düşük bir seviyede.
Antalya’da kesme çiçek sektörü her geçen gün büyüyor.
Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (OAİB) Başkanı İsmail Yılmaz, bir açıklama yaptı; “Türkiye’de toplam çiçek üretiminde doğrudan 30 bine yakın istihdam var. Dolaylı olarak ise 300 bine yakın kişi sektörde çalışıyor. Üretim alanı toplamı da 50 bin dekara yakın. Çiçek üretiminde kadın ağırlıklı çalışıyoruz. 30 bin istihdam içinde 20 binin üzerinde kadın işçi vardır” diyor.
Çiçeğin istihdama çok büyük bir katkısı var daha da artırılabilir.
Yılmaz, Antalya’daki kesme çiçek sektöründen, Noel ve yılbaşı için 27 Avrupa ülkesi ile Rusya’ya bu yıl 70 milyon dal çiçek gönderildiğini, bu ihracattan 7 milyon dolarlık gelir sağlandığını da açıkladı.
Ülkemizde kesme çiçek tüketiminin artırılması için halkın bilinçlendirilmesi ve çiçek kültürünün oluşması sağlanmalıdır. Bunun için de bu konuda görev alan kurum ve kuruluşların iç tüketimi artırıcı reklam ve benzeri faaliyetlere hız vermesi gerektiğini düşünüyorum. Antalya’da her eve çiçek girmelidir.