Antalya Haberleri

Antalya'da kene sezonu açıldı: KKKA riskine dikkat!

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte kene vakaları yeniden gündeme gelirken, halk sağlığı açısından tehlike oluşturan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı uzmanlar uyarıyor. Antalya’da henüz bir vaka bildirilmemiş olsa da, Sivas’ta KKKA şüphesiyle tedavi gören bir vatandaşın hayatını kaybetmesi endişeleri artırdı

Sıcak havaların etkisini artırmasıyla birlikte kene vakaları yeniden gündeme geldi. Keneler aracılığıyla bulaşan ve ölümcül sonuçlara yol açabilen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı uzmanlar, özellikle yaz aylarında kişisel korunmanın önemine dikkat çekiyor. Antalya’da henüz herhangi bir vakaya rastlanmadı ancak Sivas’ta KKKA şüphesiyle tedavi gören bir vatandaşın yaşamını yitirmesi, riskin ciddiyetini bir kez daha gözler önüne serdi.

‘Açık renk kıyafetler tercih edin’

Antalya İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar ve Erken Uyarı Birimi Hekimi Dr. Ethem Örge, keneden korunmanın en etkili yolunun kişisel önlemler olduğunu söyledi. Örge, “Keneden korunmak için tek bir temel tedbir var; kişisel koruyucu ekipman kullanmak. Pantolonu çorap içine sokmak basit ama etkili bir yöntem. Ayrıca açık renkli kıyafetler giymek, piknik gibi etkinliklerde açık renk kilim ya da örtüler kullanmak keneyi fark etmeyi kolaylaştırır” dedi.

‘Sağlık kuruluşuna başvurun’

“Kene vücuda yapıştığında kendimiz çıkartmaya çalışmamalıyız” uyarısında bulunan Dr. Örge, şu uyarılarda bulundu: “Kene vücuda tutunduğunda mutlaka sağlık kuruluşuna gidilmeli. Kendi kendimize çıkarmaya çalışırsak, kene strese girip tükürüğüyle taşıdığı virüsleri vücuda enjekte edebilir. Bu yüzden mutlaka sağlık personeli tarafından dikkatle çıkarılmalı.”

Belirtiler göz ardı edilmemeli

KKKA’nın bazı belirtileri arasında halsizlik, iştahsızlık, yüksek ateş, vücut ağrısı, bulantı, ishal ve kusma gibi semptomların bulunduğunu vurgulayan Örge, “Hastalığın ilerleyen aşamalarında ise ciddi kanamalar meydana gelebiliyor. Bu belirtilerle karşılaşıldığında vakit kaybetmeden hastaneye başvurulması gerek” dedi.

Evcil hayvan sahiplerine özel uyarı

Keneler yalnızca insanlara değil, hayvanlara da ciddi zarar verebiliyor. Dr. Örge, evcil hayvanların düzenli olarak kontrol edilmesi ve koruyucu ilaçların kullanılması gerektiğini vurgulayarak, “Kene, yaşam döngüsünü sürdürebilmek için bir canlıdan kan emer. Evcil hayvanlarda ektoparaziter ilaçlar kullanılmalı. Pudra, damla ya da enjeksiyon şeklindeki ilaçlar hayvana yapışmasını engeller” diye konuştu.

Ailelere çağrı: Çocuklarınızı kontrol edin

Dr. Örge, çocukların açık alanlardan döndükten sonra mutlaka vücut kontrolünün yapılması gerektiğini de hatırlatarak şöyle dedi: “Çocuklarımız dışarıdan eve geldiğinde ebeveynler mutlaka saç diplerini, kulak arkalarını, diz arkalarını ve koltuk altlarını kontrol etmeli. Kene tespit edilirse hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı.”