Asılsız ihbar cezasız kalmamalı
Acil yardım hizmetlerinin içeriğini ambulans, itfaiye ve kurtarma gibi hizmetler oluşturur. Acil yardım hizmetlerinin etkin bir şekilde sunumu, bu hizmetlere ihtiyaç duyan kişilerin yaşamlarının kurtarılmasını ve korunmasını sağlar.
Acil yardım hizmetlerinin etkililiği ve etkinliğinin ölçütleri, temel olarak kolay ulaşılabilirlik, erken müdahale, doğru tanı ile tedavi ve hızlı nakil olarak sıralanabilir. Acil yardım hizmetlerinde bu amaçların gerçekleştirilebilmesi için hizmetin organizasyonu ve yönetimini sağlayan acil çağrı hizmetleri oluşturulmaktadır.
Sistemin kötüye kullanımı, çoğu zaman acil yardıma gerçekten ihtiyacı olan başka kişilerin mağdur olmasına, hatta hayatlarını kaybetmesine neden olabilmektedir. Acil çağrı hizmetlerinin kötüye kullanımı, günümüzde acil yardım hizmetlerinin en önemli sorun alanlarından birisi olarak görülmekte, hizmetin etkililiği ve etkinliğinde doğrudan belirleyici olmaktadır.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Antalya’nın Kemer ilçesinde bir otelde düzenlenen 112 Acil Çağrı Merkezi Personelleri Hizmet İçi Eğitim Semineri’ne katıldı. 112 acil çağrı merkezlerine 11 ayda 39 milyon ihbar geldiğini, bu ihbarların yüzde 68’inin gerçek dışı olduğunu belirterek, “Bu bir vebaldir, kul hakkıdır, imdat bekleyen insanların hakkına girmektir” dedi.
45 ildeki uygulamada 7 kurumun acil çağrılarının tek numara altında toplandığını kaydeden Soylu, sistemin şu anda Türkiye’de nüfusun yüzde 76’sına hizmet verdiğini söyledi. Geri kalan illerde 112 numarasının sadece ambulans ve sağlık hizmetleri için faaliyette olduğunu aktardı. Soylu, konuyla ilgili olarak vatandaşlara şöyle seslendi: “Ne olursunuz, 112 hatlarını acil durumlar dışında meşgul etmeyin. Biz burada hayat kurtarmak için saniyelerin hesabını yapıyoruz. Telefonunuzun pin kodunu çözmek istiyorsanız, lütfen bir telefon bayisine gidin ve meseleyi orada halledin. İnanın hayat kurtarırsınız. Dertleşmek için arayan var, şaka olsun diye arayan var. Bu asılsız ihbarlar hayat kurtarmaya mani olmaktır. İmdata mani olmaktır. Buradaki arkadaşlarımız bu telefonlarla uğraşırken bir vatandaşımızın Allah göstermesin, başına bir trafik kazası gelmiş olabiliyor, bir yangın veya bir kalp krizi vakası olabiliyor. Biz bu asılsız ihbarlara karşı ceza uygulamasına da başladık. Valiliklerimiz tarafından 250 lira ceza kesilmektedir ancak, mesele ceza tahsil etmek değil, hayat kurtarmaktır.” Açıklanan rakamlara göre 39 milyon ihbarın 20 milyondan fazlası asılsız, gerçek dışı, bu büyük bir rakam. Bakan Soylu biraz iyimser demiş ki ‘mesele ceza kesmek değil, hayat kurtarmak.’ Kim gerçek dışı ihbarda bulunduysa para cezası verelim ki artık asılsız ihbar sayısını düşürebilelim.