Aynı tas aynı hamam
Antalya’da deprem olduktan sonra değil olmadan önce önlem alınması gerektiğinin altını çizen Karataş, “Kentsel Dönüşüm Projesi şart” dedi.
Antalya bilindiği üzere son dönemlerde depremlerle anılır oldu. En son 28 Aralık’ta yaşanan 6.0 büyüklüğündeki deprem gözlerin yeniden buraya çevrilmesine neden oldu. Her deprem sonrası malumunuz ilgili-ilgisiz herkes konuşuyor. “Şiddetli bir depremde Antalya yerle bir olur” diyenden tutun da “Taş üstüne taş kalmaz” diyene kadar. İsminin önünde ‘inşaat’ yazanlar kanal kanal gezip açıklamalarda bulunmaktan geri kalmıyor. Kısacası ağzı olan konuşuyor.
Ancak Karataş’ın dediği gibi deprem olduktan sonra konuşuyoruz. O da sadece konuşmakta kalıyor. Sonra yine eskiye dönüyoruz.
Depremin şakası yok. Antalya ciddi anlamda risk altında. Olası büyük bir depreme hazırlıklı değiliz. Yaşanabilecek bir deprem resmen felaket olur. İnşaat Müteahhitleri Derneği hesabına göre Antalya’nın yüzde 70’i, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün verilerine göre kentteki yapıların yüzde 85’inin yenilenme ve güçlenmeye ihtiyacı var. Bir diğer anlamda yapıların 4’te 3’ü elde geçmeli. Ancak bu yönde atılmış bir tek adım yok. Varsa da biz bilmiyoruz. Başkan Karataş’ın söylemlerine bakılırsa kılını kıpırdatan da yok. 2 ay önce kentsel dönüşüm zirvesi düzenlediklerini ifade eden Karataş, “500 kişinin katılımıyla yaptık. Fakat şehrin dinamiklerinden, ileri gelenlerinden kimse yoktu” dedi. Bu açıklamanın üzerine başka söze gerek var mı bilmiyorum.
Buradan naçizane bir çağrıda bulunmak istiyorum. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü öncülüğünde İnşaat Müteahhitleri Derneği’nin de desteğiyle geniş katılımlı bir toplantı daha yapılsın. İşin ciddiyetinin anlaşılması için olası tehlikeler anlatılsın. Valilik, belediyeler kısacası ilgili kurumlara atmaları gereken adımlar tekrar hatırlatılsın. Tehlikenin önüne geçmek için toplantılar belli aralıklarla sürsün. Her toplantıda atılan ve atılması düşünülen adımlar masaya yatırılsın. Bunu yapmazsak olası bir felaketin ortağı oluruz. Benden uyarması.