Antalya’nın Döşemealtı ve Burdur’un Bucak ilçeleri sınırları içinde bulunan çimento fabrikasının faaliyete geçirmeyi düşündüğü ‘Kalker Ocakları ve Kırma Eleme Tesisi Kapasite Artışı’ projesine Bademağacı mahalle sakinleri tepki gösterdi. Döşemaltı Bademağacı mahallesi ve Bucak Kızılkaya Mahallesi sınırları içerisinde bulunan çimento fabrikasının 24.95 hektarlık çalışma alanı, kapasite artışıyla 186.26 hektara çıkarılmak isteniyor. Ancak fabrikanın geçmiş yıllarda da önlemsiz bir şekilde çevreye toz salması yüzünden çeşitli hastalıkların bölgede baş gösterdiğini ifade eden vatandaşlar fabrikanın kapatılmasını isterken kapasitenin artırılmasına tepki gösterdi. Kalker Ocakları ve Kırma Eleme Tesisi’nin kendilerinden habersiz 6 ay öncesinde fabrikanın yanına ek olarak açıldığını belirten mahalle sakinleri, “Bu fabrikanın çevreye verdiği zarardan haberdar mısınız? Önceden bu fabrikaya olur verenler utansın. Halktan faciaya destek olmasını istiyorsunuz. Kanserden ölenler var. Fabrika zehir saçıyor. Siz çevre sağlığını katlediyorsunuz. Cinayete katılmıyoruz. Halkın zehirlenmesini istemiyoruz” diye tepkilerini dile getirdi.
‘Göz boyuyorsunuz’
Çimento fabrikasına kapasite artışına karşı firma yetkililerinin mahalle sakinleriyle bir araya geldiği toplantıda kısa kısa taleplerini ifade eden Bademağacı sakinleri şu ifadelerde bulundu: “Çevre köylerde yaşayan insanlar ölüme adım adım yaklaşıyor. Tepeler bembeyaz toz bulutu ile kaplı. Bizler havanda su dövüyoruz. Su akıp mecrasını bulacak. Birkaç ay sonra daha fazla toz tutacak ve biz daha çok toz yutacağız. Bugünkü sıcak hava deponun bizden intikam aldığının göstergesi. Doğayı, dağları yok ediyoruz betonlar dikiyoruz. Şu anda çektiğimiz kuraklık. Doğanın intikamını istemiyoruz. Çin’de kanat çırpan bir kelebek, Amerika’da Horida’da kasırgaya sebep oluyor. Afrika’dan kalkan tozların buraya geldiğini biliyoruz. Bu çevre katliamına resmi, gayri resmi destek alanların karşısındayız. İnsanların ölümünde bu faaliyetlerin etkisi oluyor. Bir dere yok olduğunda etkisini bilmeyen yoktur. Ülkemizde bir sürü sorun var. Ülkemizin göz göre göre yok olmasını da istemiyoruz. ‘Aynı kapasite çalışacak. Bir kapasite artışı yok’ dediniz. Tamam ama aynı yerde aynı kapasite çalışmayacak. Farklı yerde çalışacak. Çalıştığınız bölgeden çıkıp başka bir bozulmamış alanda çalışacaksınız. Siz ormanı yok ediyorsunuz. Doğayı yok ediyorsunuz. Aynı kapasite çalışacak derken göz boyuyorsunuz. Gözümüzün gördüğü ormanı, habitatı yok edeceksiniz. Büyütmeyin alanı.’
‘Asla kabul etmiyorum’
“Biz tozları yutuyoruz. Çimento fabrikası sözünü tutmadı. İnsan yoksa hiçbir şeyin kıymeti olmayacaktır. Antalya şehri yokken Bademağacı vardı. Buranın tarihi dokusu ele alınması gereken bir yer. Bu insanların bakanlık tarafından böyle bir şeye maruz kalması çok zor. Üniversitelerin kazı çalışması yaptıkları bir yer. Turizme açılması gerekirken çimento fabrikasından konusu yer alması çok kötü. Devlet sermayeden yana değil, insandan yana olsun. Her ne olursa olsun çimento şirketi bunu siyasi ya da diğer yönlerden zorlayacak. Çevre Bakanlığı halktan yana olsun istiyoruz.” Mahalle Muhtarı Selda Yavuz ise, “Bademağacı Mahalle Muhtarı olarak ben mahallemi çok seviyorum. 20 sene önce yöneticiler yanlış bir karar verip fabrikanın açılmasına sebep olmuşlar. Ben mahallemin 20 yıl sonrasını hatta 50 yıl sonrasını düşünüyorum. Buradaki yetkililer, bana benim düşüncemi sormadılar ama ben yine de cevap vereyim. Bademağacı’nın şu an bölgedeki en yetkili kişisi olarak kapasite artışını asla kabul etmiyorum” diye düşüncesini ifade etti.
ARZU YAVUZ