2014 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylanan Koruma Amaçlı İmar planında Ormana Köyü’nün tarihsel ve kültürel miraslarından olan birçok düğmeli ev ve konağın arazisi kimilerinde pazar yeri, kimilerinde çarşı ve iş yeri olarak işlenmiş olması Ormana köyülülerini ve bu köydeki turistik işletmecileri ciddi sıkıntıya sokmuş durumda. 2012 yılında turizmci Tolga Özgüven’in Berberoğlu Konağını yeniden restore etmesiyle başlayan süreçte köyün birçok konağı yeniden restore edilerek aslına uygun hale getirilmiş ve bu gelişmeler Ormana’da yeni bir turizm destinasyonu yaratmıştı. Kısa sürede gelişen bu destinasyon yılda 200 bin turistin uğradığı bir turistik alana dönüştü ve böylece Antalya ekonomisine ciddi bir katma değer yaratılmasını sağladı.
‘Plan masa başında yapılmış’
‘Ormana Turizm Köyü’nün kalkınmasında ve turistik destinasyon olmasında büyük emekleri olan Ormana Activ Şirketinin sahibi olan Tolga Özgüven, köyün Koruma Amaçlı İmar Planının, zamanında sahanın incelenmesiyle değil, masa başında yapıldığını bu nedenle de birçok tarihsel konağın yıkım tehdidi ile karşı karşıya olduğunu söyledi. Özgüven, şöyle devam etti: “2012 yılında yapılıp Bakanlıkça 2014 yılında onaylanan Koruma Amaçlı İmar Planı, köyün gerçekleriyle, tarihsel ve kültürel ögeleriyle örtüşmeyen bir plan. Muhtemeldir ki bu planı yapanlar köyü incelemeden yerinde değerlendirmeler yapmadan yapmışlardır. Öylesine plan notları eklenmiş ki, birçok köy evi planda yer almıyor ya da alsa da arsası iş yeri olarak ya da çarşı olarak gösteriliyor. Örneğin köyün destinasyonunun gelişmesinde öncü durumunda olan Berberoğlu Konağı, pazar yeri olarak gösterilmiş. Haliyle Belediye de bunu uygulamak için yıkım kararı almıştır. Bu durum planı uygulamakla yetkili olan İbradı Belediyesi ile bizleri karşı karşıya getirmiştir.”
‘Bakanlık ivedilikle el atmalı’
Koruma Amaçlı İmar Planında Bakanlık tarafından ivedilikle tadilat yapılmasının gerektiğini ifade eden Özgüven, 2014 yılından bu yana 10 yıldır defalarca İbradı Belediyesi ile temasları olduğu halde sürekli oyalandıklarını, bu nedenle artık Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından konunun çözülmesi gerektiğini ifade ederek şunları söyledi: “Belediyeden bir netice alamayacağımızı anladığımız an Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvurumuzu yaptık. Bakanlık görevlileri sehven yapılmış bu hatanın düzeltilmesi için başvurunun ilgili ilçe belediyesine yapılması ve onlar tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı’na gönderilmesi gerektiğini söylediler. 2019 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı bizlerin girişimi ile ilçe belediyesine baskı yaparak ivedilikle imar tadilatının yapılıp gönderilmesi hususunda belediyeye yazı yazdı. İlçe belediyesi yazıyı almasını takiben hızlı bir şekilde imar tadilatının yapımını ihale etti. İhaleyi alan planlama şirketi belediyenin ilgili kurumlardan görüş alamamasından dolayı hiçbir zaman bu plan tadilatını yapmaya başlayamadı. Bütün Ormana halkı ve bizler ihaleyi alan planlama şirketinin belediye tarafından bugün-yarın hallolacak açıklamaları ile tekrar uzun bir bekleyişe girdik.”
‘Yıkım kararı adil değil’
Bütün bu yaşanan süreçlerin sonunda imar planının düzeltilmesi işleminin kurumlar arasında gidip geldiğini, sonuçta yargıya kadar düştüğünü, Belediye Meclisinin Plan notundaki pazar yeri ifadesinin kaldırılmasına dair karar almasına rağmen, yargı kararı ile yıkım kararı alındığını ifade eden Özgüven, “Belediyenin ihale ettiği şirket işini yapmayınca kendim parasını ödeyerek uzmanlara plan hazırlattım ve bunu Belediye üzerinden Bakanlığa ilettim. Bakanlıktan yapı yoğunluğu gerekçesiyle yeniden düzenlenmesi talep edildi ve haliyle konu bu kez yargıya düştü. Maalesef yargı Bakanlığı haklı bulunca Berberoğlu Konağı ile beraber birçok konağın yıkılması için Belediye tarafından karar alındı. Bu karar adil değil. Ben ve Ormana’daki turizm yatırımcıları hem bölgeye hem de kentimize ciddi bir turizm destinasyonu kazandırdık. Yılda 200 bin turist ağırlıyoruz ve Antalya’ya katma değer kazandırıyoruz. Bakanlıkça bile sehven yazıldığı kabul edilen bir plan notu nedeniyle böyle bir haksızlığa uğramamız bizleri ve Ormana halkını mağdur edecekir. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan çözüm bekliyoruz” dedi.
MEHMET TALAY