Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Antalya Şube Başkanı İbrahim Tezcan, milyonlarca emeklinin merakla beklediği bayram ikramiyesi artışının netleşmesinin ardından ekonomik koşulların giderek ağırlaştığını, enflasyonun etkisiyle alım gücünün her geçen gün azaldığını vurgulayarak, bayram ikramiyesinin yetersiz kaldığını dile getirdi. Tezcan, “Bu artış emeklinin beklentisini karşılamaktan uzak” diye konuştu. Tezcan, emeklilerin maaşlarının yaşam standartlarını karşılamaktan çok uzak olduğunu ifade ederek, “Emekli zaten 11 ay boyunca zor durumda. Şimdi Ramazan da girdi ve 12 ay boyunca aç kaldık. Hükümet, emeklileri Ramazan ayında da zor durumda bıraktı. Bayram ikramiyesi olarak verdikleri 4 bin lira ile market ihtiyacını bile karşılayamazsınız. Kurban bayramlarında ise kurban kesmek zaten hayal oldu. Emeklinin beklentisi karşılanmamış bir artıştan söz ediyoruz” dedi. Emeklilerin en az emekli maaşı kadar bir ikramiye beklediğini belirten Tezcan, “4 bin lira neye yeter? En büyük banknotumuz 200 lira, ancak bir restoranda oturup yemek bile yiyemiyoruz” diyerek yaşanan ekonomik sıkıntıyı dile getirdi.
‘Sebze fiyatları bile cep yakıyor’
TÜED Başkanı Tezcan, en büyük sorunlardan birinin enflasyonun hızla artması olduğunu vurguladı. Ramazan ayıyla birlikte gıda fiyatlarının fahiş oranda yükseldiğini belirten Tezcan, verilen 4 bin liralık ikramiyenin eridiğini söyleyerek, “Pazarda sebze fiyatları bile cep yakıyor. Geçen sene aldığımız ürünleri bu yıl iki katı fiyatına alıyoruz. Ama bize verilen ikramiye sadece bin lira arttı. Bu artış, yüzde 30 seviyesinde bile değil. Emeklinin cebi boş, umudu kalmadı” dedi. Özellikle düşük maaş alan emekliler için hayatın her geçen gün zorlaştığını ifade eden Tezcan, yaşanan ekonomik sıkıntının yalnızca ikramiye ile çözülemeyeceğini belirtti.
‘Hastanelerdeki katkı payları kaldırılsın’
Emeklilerin en büyük sorunlarından birinin de sağlık hizmetleri olduğuna dikkat çeken Tezcan, hastanelerdeki katkı paylarının kaldırılması gerektiğini belirterek, “Biz emekliler olarak en çok hastaneye giden kesimiz. Yaşlılıkla birlikte hastalıklarımız artıyor. Ancak hastanelerde her şey için ayrı ayrı para ödemek zorunda kalıyoruz. Muayene, tahlil, ilaç, her şey için katkı payı alınıyor. Zaten aldığımız maaş yetmiyor, sağlık giderleri de üstüne eklenince daha da zorlanıyoruz. Madem bayramda emekliyi sevindirmek istiyorlar, en azından sağlık hizmetlerinden katkı paylarını kaldırsınlar” dedi. Başkan Tezcan, sağlık sisteminin emekliler için daha erişilebilir hale getirilmesi gerektiğini, en azından devlet hastanelerinde emeklilerden katkı payı alınmaması gerektiğini söyledi.
‘Fatura ikramiyeden daha yüksek’
Özellikle kış aylarında artan elektrik faturalarının da emeklileri zor durumda bıraktığını vurgulayan Tezcan, ikramiyenin bir faturayı bile karşılamadığını hatırlatarak, “Çoğumuz klimayla ısınıyoruz çünkü doğal gaz zaten lüks oldu. Ama elektrik faturaları 3 bin liradan aşağı gelmiyor. Şimdi bize 4 bin lira ikramiye verdiklerini söylüyorlar ama bu para zaten sadece bir faturaya gidiyor. Emekli, kalanıyla nasıl geçinecek?” diye sordu. Tezcan, temel ihtiyaçların bile karşılanamadığı bir ekonomik ortamda, 4 bin liralık ikramiyenin anlam ifade etmediğini belirtti.
Köklü maaş artışı ve sosyal destekler
Son olarak, emeklilerin yalnızca bayram ikramiyeleriyle değil, köklü maaş artışları ve sosyal desteklerle refaha kavuşabileceğini belirten Tezcan, “Emekliye gerçek çözüm, bayramda verilen üç-beş bin lira değil. Maaşlarımızın insanca yaşam seviyesine çıkarılması ve enflasyona göre düzenlenmesi gerekiyor. Ayrıca kira, gıda ve sağlık destekleriyle emeklilerin yükü hafifletilmeli. Aksi halde biz her yıl biraz daha yoksullaşıyoruz” dedi. Tezcan, hükümete çağrıda bulunarak, emeklilerin ekonomik sıkıntılarının göz ardı edilmemesi gerektiğini, bayram ikramiyelerinin artırılmasının yeterli olmadığını ve kalıcı çözümler üretilmesi gerektiğini vurguladı.
ESRA ALTUNKES