Güncel

Bitkileri dokunarak hissettiler

Altı Nokta Körler Derneği Antalya Şubesi, Akdeniz Üniversitesi Peyzaj, Kültür ve Doğa Topluluğu ve Peyzaj Mimarlığı Bölümü tarafından Akdeniz Üniversitesi’nde anlamlı bir etkinlik gerçekleştirildi. Etkinlikte görme engelli bireyler bitkileri dokunarak hissetti

Akdeniz Üniversitesi’nde ‘Bitkiler ve Peyzajı Okumak’ konulu özel bir etkinlik düzenlendi. Etkinlik, Altı Nokta Körler Derneği Antalya Şubesi, Akdeniz Üniversitesi Peyzaj, Kültür ve Doğa Topluluğu ve Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü tarafından gerçekleştirildi. Etkinlikte iç mekanda, beyaz bir masa etrafında toplanmış bir grup oluşturuldu. Masanın üzerinde ise küçük saksılarda bitkiler yerleştirildi. Masanın sağ tarafında oturan dört kişi, bitkilerle ilgilendi. Masanın karşısında ayakta duran birkaç kişi ise onları izledi ve bazıları da telefonlarıyla fotoğraf çekti. Mekan modern ve aydınlık bir atmosfere sahipti. Etkinlikle ilgili görüşlerini dile getiren Altı Nokta Körler Derneği Antalya Şube Başkanı Ahmet Oktay, bu etkinliğin hem görme engelli bireyler açısından hem de öğrenciler açısından çok aydınlatıcı olduğunu vurguladı. Oktay, “Doğada yetişen birçok bitki türü var fakat biz bunların çok azını anımsayabiliyoruz. Örneğin iğde çok faydalı bir meyve. Şu güne kadar iğdenin ağacına dokunmak aklıma gelmemişti ama meyvesine bayılırım. Etkinlikte birçok kekik türü vardı. Bir keki türü ise aynı limon gibi kokuyordu” diye konuştu.

‘Zihnimdeki ifadesi apayrı bir duygu’

Beyaz Baston Görme Engelliler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Sabancı ise, etkinlikten inanılmaz derecede keyif aldığını belirterek, “Bitkilerin öğrenciler tarafından tanıtılması çok apayrı bir durumdu. Koku olarak deneyimlediğim ancak göremediğim birçok bitki vardı. Bu etkinlik kapsamında bitkilerin nasıl olduğunu deneyimledim. Ayrıca çevre duyarlılığı ve korumacılığı açısından bu etkinlik çok güzel oldu. Hem bilgilendik hem bilinçlendik. Göremediğim bitkilerin zihnimde gerçekleştiği ifadesi bambaşka bir duyguymuş. Çünkü somutlaştırma yapılarak bitkilerin zihnimizde aslında bambaşka bir anlam yüklendiğini hissettim. Benim için oldukça keyifli bir etkinlik oldu” diye ifade etti.

‘Etkinliklerimiz devam edecek’

Etkinliğe katılan Abdullah Dağdelen de etkinliğin çok faydalı olduğunu söyleyerek, hiç bilmediği bitkilerin tanıtılmasından son derece memnun kaldığını ifade etti. Dağdelen, “Etkinlikte birçok kekik otu vardı. Bunların birçoğunu görmemiştim. Diğer bitkileri de bilmiyordum. Her öğrencinin bir bitkiyi de tanıtması harika oldu. Dolu dolu geçen bir etkinlikti. Her şey nizami ve düzenliydi. Çok samimiyet, güleryüz vardı. Bu etkinlikte emeği geçen herkese çok teşekkür ederim” dedi. Etkinliğin mimarlarından Akdeniz Üniversitesi Peyzaj, Kültür ve Doğa Topluluğu Danışmanı ve Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ceren Selin ise etkinliğin çok keyifli ve etkili geçtiğini ifade ederek şunları kaydetti: “Bu etkinlik hem öğrencilerimiz açısından hem de görme engelli bireylerimiz açısından çok güzel ve verimli geçti. Etkinliğimizde tıbbi aromatik bitki türleri, çiçekli bitkileri tanıttık. Görme engelli bireylerimiz de bitkileri dokunarak hissetmelerine vesile olduğumuz için çok mutlu olduk. Bundan sonra da Altı Nokta Körler Derneği ve niceleriyle daha çok etkinliğe imza atacağız.”