Göreve geldiği günden bu yana kayda değer bir icraat ortaya koyamayan CHP'li Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, yerel seçim çanları çalmaya başlayınca proje üstüne proje sıralamaya başladı. Bugüne kadar somut bir proje ortaya koyamayan ve sadece selefi Menderes Türel’in projelerine sahip çıkan Böcek’in bu tavrına son örnek de Boğaçayı Projesi oldu. Türel’in bataklıktan muhteşem bir yaşam alanına dönüştürdüğü ve Antalya’nın yeni cazibe alanı haline getirdiği Boğaçayı'nı ‘rant projesi’ diye eleştiren Böcek, yerel seçim tarihi yaklaşırken eleştirdiği bu projenin ikinci etabını yapmak üzere harekete geçti.
Dünya Bankası’ndan kredi
AK Partili Menderes Türel’in 3 etap olarak planladığı ancak sadece birinci etabı yapılabilen projenin ikinci etabı için düğmeye basan Böcek, finansman için ise Meclisten borçlanma yetkisi istedi. Geçen hafta Büyükşehir Meclisi’ne gelen ve gündemin 143. maddesinde yer alan; Boğaçayı 2. Etap Dere Islahı ve Rekreasyon Düzenlemesi işi ihalesinin yapılabilmesi için Devlet Su İşleri 13. Bölge Müdürlüğü'nden devir alma konusu ile ilgili olarak, DSİ İdaresi ile yapılacak her türlü sözleme ve protokolleri imzalamaya yetki verilmesi ve planda tanımlı Boğaçayı kenarı park-rekreasyon alanlarının Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı ile ilgili Fen İşleri Dairesi Başkanlığı’nın teklifi komisyona havale edildi. Yetki maddesi, bugün yapılması planlanan devam meclisinde ele alınacak ve proje için ne kadar kredi alınacağı ortaya çıkacak.
Banka heyetini gezdirdiler
Geçtiğimiz ay, Boğaçayı Projesi’ne sürekli karşı çıkan Böcek’in ‘ışıltılı’ başdanışmanı Cem Oğuz ve Çevre Danışmanı Lokman Atasoy, Dünya Bankası heyetine Boğaçayı'nda 2’nci etap projenin uygulanacağı alanı gezdirdi. Bu durum, Böcek’in göreve gelişinin 100’üncü gününde selefi Türel’e yaptığı, 'Seçime bir yıl kala ihale yapıp belediyeyi milyonlarca lira borçlandırdı’ eleştirisini akıllara getirdi. Seçime 5 aydan az bir zaman kala Meclisten borçlanma yetkisi isteyerek kendiyle çelişen Böcek’in Boğaçayı ikinci etabı için ne kadar borçlanacağı ise bilinmiyor.
Boğaçayı’nda neler yapıldı?
Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in vizyon projeleri arasında yer alan Boğaçayı Projesi kapsamında bölgede rekreasyon çalışması gerçekleştirildi. Belediye şirketi ANTEPE'nin yürüttüğü çalışmalar ile Boğaçayı’nın denizle buluştuğu alanın doğusunda ve batısında toplam 1200 metre uzunluğunda çevre düzenlemesi yapıldı. Yürüyüş yollarının yanı sıra, Konyaaltı Sahil Projesi'ndeki bisiklet yolu ile bütünleşen 650 metrelik bisiklet yolu yapılırken, Boğaçayı çevre düzenlemesi boyunca oluşturulan ahşap seyir terası, gölgelikler ve oturma alanları ile alana gelen vatandaşların keyifli vakit geçirmelerine imkân sunuldu. Çocuk oyun alanları, basketbol sahası, sokak antrenman parkuru, açık fitness alanı, sisli kuru havuz ve amatör balıkçılar için 4 noktada balık tutma yeri ile bölge Antalya’nın yeni cazibe alanı haline getirildi. Bölgede mevcut tüm ağaçlar korunurken 2 bin 300 ağaç ve 300 bin çalı bitkisi dikildi.
Böcek, kaderine terk etti
Ancak bu yeni cazibe alanı, CHP’li Muhittin Böcek’in göreve gelmesiyle birlikte adeta kaderine terkedildi. Baştan beri eleştirdikleri projeyi halka kötü göstermek için bölgeyi kaderine terk eden Büyükşehir yönetimi yüzünden, kartpostallık görüntüler veren Boğaçayı’nın ilk etabının yeraldığı denize yakın bölümleri yosunla kaplandı, sazlık alanlar oluştu. Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu da yaşanan durumu, “Yosunlar kirli değil tam tersi suyu biyolojik olarak temizliyor. Korkulacak bir durum yok. Otlar biçilmezse, temizlenmezse sıkıntı o zaman başlar” deyince alınan deniz süpürgesi ile temizlik yapılmaya başlandı. Boğaçayı Parkı’ndaki bakımsızlık ve önlem alınmaması nedeniyle oyun parkları bile tahrip edildi. Tahrip edilen el ele tutuşan 7 çocuk heykeli de tepkiler üzerine onarıldı.
STK’lar ansızın çark etti
Öte yandan, Türel projeyi hayata geçirdiğinde yaptıkları açıklamalarla eleştiri yağdıran STK’lar, CHP’li Böcek’in projeyi sahiplenmesi üzerine ansızın çark etti. Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. Dursun Büyüktaş, projenin Antalya'ya faydalı olacağına inandığını belirtirken, Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Bayram Ali Çeltik, “Son projeyle alakalı 2 kaygımız vardı. Biri taşkın problemi, biri de yeraltı suyu problemi. Arazilere baktık. Kaygılarımızın yersiz olduğunu gördük" dedi. Antalya Şehir Plancıları Odası Şube Başkanı Funda Yörük ise “Bize aktarılan taşkın projesinde set taşlarının beton değil doğal taşlardan oluşturarak yapılacağını söylenmesi bizler için umut verici oldu" ifadelerini kullandı.
HABER MERKEZİ
Çayìn ònùnù kasitlì olarak kapattilar, sinek ve koku olusturttular.. antik caglarda deniz halic gibi iceri giriyordu. Gemiler kereste tasiyordu boga cayindan..