Bilenler olabilir ama eminim ki bilmeyenler hatta adını ilk kez duyanlar bir hayli fazladır. İtiraf etmeliyim ki, gazetecilik yapıyor olmama rağmen ben de ismen bildiğim bu kuruluşun faaliyetleri konusunda tam olarak bilgi sahibi değildim. Ta ki, geçtiğimiz günlerde izlediğim Nijerya’ya yapılan yardımları anlatan bir belgeselde adını duyuncaya kadar…
Nedir bu TİKA, ne iş yapar diye şöyle bir araştırdığımda gördüklerim, izlediğim belgesel kadar etkiledi beni.
TİKA, 1992 tarihinde Dışişleri Bakanlığı’na bağlı olarak kurulmuş; Sağlık, eğitim, restorasyon, idari/sivil alt yapı, tarım ve hayvancılık alanlarında hizmet sağlayan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin tek teknik yardım kuruluşu. Balkanlar, Afrika, Orta Asya, Latin Amerika, Doğu Asya ülkeleri başta olmak üzere, yaklaşık 140 ülkede birden bu sayılan hizmetleri sağlıyor, yardıma muhtaç insanların imdadına Hızır gibi koşuyor. 28 Mayıs 1999 tarihinde Başbakanlık’a bağlanan TİKA’nın başkanlığını 2011 tarihinden beri Dr. Serdar Çam yürütüyor. TİKA Merkez Teşkilatıyla birlikte, 58 ülkede toplam 60 civarında Program Koordinasyon Ofisi ile hizmet veriyor. 1991’de Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB)’nin dağılmasının akabinde birçok Türk devletinin bağımsızlığını kazanmasıyla birlikte, bu devletlere sosyal, ekonomik ve kültürel alanda verilecek destekleri gerçekleştirecek ve koordinesini sağlayacak bir organizasyonun mevcudiyetine ihtiyaç duyulması sonucu kurulan TİKA, bu misyonu hakkıyla yerine getiriyor.
Yani nerede bir Türk ve Müslüman varsa TİKA orada…
Tarım ve hayvancılık alanında ekipman desteği, başta Afrika olmak üzere birçok bölgede su kuyularının açılması alanlara doğru faaliyetler çeşitlilik gösteriyor. Diğer taraftan sağlık alanında Somali, Filistin, Sudan gibi ülkelerde inşa ettikleri hastaneler en önemli projelerin başında geliyor. TİKA, ortak tarihi mirasın korunması amacıyla başta Balkanlar, Orta Asya olmak üzere birçok Osmanlı eserinin restorasyonunu da gerçekleştiriyor. Son dönemlerde Kanuni Sultan Süleyman’ın mezarının bulunması TİKA’nın önemli projelerinden biri olarak göze çarpıyor. Bunun dışında birçok ülkede okul, sağlık ocağı, idari binaların inşası ve tadilatı gibi fiziksel altyapıların güçlendirmesi için birçok projeyi hayata geçiren TİKA, değişim programları ile birçok alanda uzman eğitimleri de yapıyor.
Evet biz büyük bir milletiz. Tarihe yön vermiş ve fakat kimsenin ahını almamış bir milletiz…
Nijerya ve Müslüman nüfusa sahip diğer Afrika ülkelerine yapılan yardımlar sadece devlet yardımlarıyla da sınırlı değil. Anadolu’nun birçok kentinden buralara yardım yağıyor. TİKA işte bu yardımları da koordine ediyor, gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını sağlıyor. Susuzluğun kol gezdiği bu çorak bölgede binlerce kuyu açarak insanlara hayat sunuyor. İHH İnsani Yardım Vakfı ve İslam Kalkınma Bankası işbirliği ile bu zorlu coğrafyada (ki, şükür kelimesinin gerçek anlamını idrak etmek isteyen buralardaki yaşam şartlarını muhakkak görmeli) tüm insanlığa örnek bir faaliyet sergileyen TİKA benim bu ülke ile bu milletle bir kez daha gurur duymama vesile oldu.