Bugün deprem olsa ne yapabiliriz?
Nasıl önlem almak gerekiyor?
Acil durumlarda yanınızda neler bulunmalıdır? Bunlar gibi onlarca soru sorulabilir. Afet durumunda toplanma yerlerini biliyor muyuz?
Kimler evlerine DASK sigortası yaptırdı?
Yaşadığımız evler ne kadar dayanıklı ve güvenilir? Oysa kentsel dönüşüm projelerini kapsamakta olan bir mahallede oturuyoruz. Kırk küsur yıllık birbirine çok yakın binalardan oluşan şehrin merkezindeyiz. Ülke olarak deprem bölgesinde yaşıyoruz.
Uzmanlara göre başınızı iki elinizin arasına alarak veya bir koruyucu (yastık, kitap vb) malzeme ile korumalıyız deprem sırasında. Sarsıntı geçene kadar beklemek ve güvenli bir yerde diz üstü çökmek gerek. Baş ve enseyi koruyacak şekilde kapanıp düşmemek için de sabit bir yere tutunmalıyız. Sarsıntı sona erene kadar da bulunduğumuz yerde kalmalıyız.
Acil durum çantasını hangimiz hazır bulundurmaktayız? Çantada bulunması gereken eşyalar arasında su, yiyecek, ilk yardım çantası, el feneri, pil, radyo ve önemli belgeler yer almalıdır. Bunun yanında çantayı her an ulaşabileceğiniz bir yerde saklamayı unutmamak gerekir.
Bizim de deprem mevzuatımız var, gerekli kanun ve yönetmelikleri (özellikle 99 depreminden sonra) biz de çıkardık lakin bunlara uyanımız çok az. Kanunlara, mevzuata uymamayı açık gözlülük ve uyanıklık zannettik ve böyle zannetmeye devam ediyoruz.
Deprem; yer sarsıntısı, zelzele olarak bilinmektedir. Deprem, başlangıç noktası yer kabuğunun altında olan ve beklenmedik bir anda ortaya çıkan enerjinin etkisiyle meydana gelen sismik dalgalanmalar sonucunda yer kabuğunun sarsılması olayıdır.
Toprak kayması, sel, yangın, hortum gibi bunca afet varken ülkemiz özelinde doğal afet denildiği zaman akıllara ilk olarak “deprem” geliyor.
Ülkemizde bir beka tehlikesinden söz edecek olursak deprem riskini ilk sıralara yazacağız. Olası deprem sonrası hayat kurtarma, asayiş, ulaşım, beslenme ve sosyal rehabilitasyon konularında tek tek planlama yapmak, aldığımız nefes gibi önemlidir.
Binalar ve diğer yapılar, sarsıntı sonrası çökme tehlikesi taşıyabileceğinden, açık alana ya da en yakın deprem toplanma merkezine gitmeniz gerekir.
Acil durum çantanızı yanınıza alarak yetkililerin talimatlarını dinleyip çevremizdekilere yardım edebiliriz.
Ülkemizin gerçekliği olan depremlerin yıkıcı etkilerini azaltmak, can ve mal kaybını önlemek; bilimin ışığında beton ve rant yerine insanı, yaşam hakkını önceleyen bir anlayışla gerçekleştirilebilir.