Antalya Emlakçılar, Oto Galericiler ve İş Takipçileri Odası Başkanı İsmail Çağlar, araç devir işlemleri öncesinde alıcının trafik sigortası yaptırma zorunluluğu getiren yeni düzenlemeyi eleştirdi. “Bu yeni düzenleme, trafikte sigortasız araçların dolaşımını engellemeyi amaçladıysa da esnaflar için büyük bir mali yük yaratmıştır” diyen Başkan İsmail Çağlar, şu değerlendirmelerde bulundu: “Yeni yönetmelikle araç devir işlemleri öncesinde alıcının trafik sigortası yaptırma zorunluluğu getirilmiştir. Trafikte sigortasız araçların dolaşımını engellemeyi amaçlayan bu düzenlemenin haklı bir niyet taşıdığına inanıyoruz. Ancak bu uygulama, biz esnaflar için büyük bir mali yük ve ciddi bir mağduriyet yaratmıştır. Bizler, ülkemizin ekonomisine katkı sağlayan, alın teriyle ayakta kalmaya çalışan insanlarız. Ancak bu yeni düzenleme ile kullanmadığımız, araç parklarımızda yalnızca satış amacıyla beklettiğimiz araçlar için sigorta yaptırmak zorunda bırakılıyoruz. Bu durum, esnafımızın zaten içinde bulunduğu ekonomik zorluklara yenilerini eklemektedir. Hem bireysel hem de mesleki anlamda dayanma gücümüzü sınayan bu uygulama, sektörümüzdeki birçok kişiyi ciddi anlamda zora sokmaktadır.”
‘Maddi sıkıntılar derinleşiyor’
Çağlar, bu durumun maddi açıdan zaten zorlanan esnaf için daha da büyük bir yük haline geldiğini belirtti. Çağlar, “Sigorta yaptırma zorunluluğu, 200 bin ile 1 milyon TL arasında ek bir finansman yükü oluşturarak işletmelerimizi zor durumda bırakmaktadır. Bu uygulama yalnızca yaklaşık 40 sigorta şirketini memnun etmek adına 85 bin esnafın emeğini ve geleceğini riske atmaktadır. Yetki belgesi almış, kurallara uygun şekilde işini yapan ve toplamda 85 bin kişiyi bulan esnafları gözetmeden alınan bu karar, bizim için hem ekonomik hem de psikolojik anlamda yıkıcı olmuştur. Bir yandan ekonomik zorluklarla mücadele ederken diğer yandan bu tip düzenlemelerle daha da baskı altına alınmaktayız. Bu durum sürdürülebilir olmaktan çıkmıştır” ifadelerini kullandı.
Çözüm çağrısı
Çağlar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Adil ve uygulanabilir bir çözüm için devletimize çağrıda bulunuyoruz. Yetki belgeli esnaflar için muafiyet tanınması, satış amacıyla bekleyen araçlar için noter işlemlerinde sigorta sorgulaması yapılmaması ve yalnızca aracı satın alan bireysel kullanıcıların sigorta yaptırma zorunluluğu getirilmesi, esnafımızı büyük bir mali yükten kurtaracaktır. Bugün yaşadığımız bu sorun sadece ekonomik değil, aynı zamanda mesleğimizi sürdürülebilir bir şekilde yapma umudumuzu da tehdit etmektedir. Devletimizin, adaletli ve esnafa destek olan bir anlayışla hareket ederek mağduriyetimizi giderecek çözümler üreteceğine inanıyoruz. Bu konuda ivedilikle bir adım atılmasını talep ediyoruz. Unutulmamalıdır ki, esnaf bu ülkenin bel kemiğidir. Bizler ayakta kalamazsak, yalnızca bir meslek dalı değil, binlerce ailenin emeği ve hayalleri de zarar görecektir. Ekonomik sistemin temel taşları arasında yer alan esnafımızın korunması, ülkemizin genel ekonomik istikrarı ve refahı için hayati bir öneme sahiptir. Devletimizin, biz esnafların taleplerini dikkate alarak, hem adil hem de uygulanabilir bir çözüm üretmesini ve bu konuda hızlı bir şekilde harekete geçmesini bekliyoruz. Esnafımıza sahip çıkmak, yalnızca bir meslek grubunu değil, aynı zamanda ülkemizin geleceğini korumak demektir. Refah dolu bir ekonomiye sahip olmanın yolu, bu ülkenin temel taşlarını oluşturan esnafa gereken desteği sağlamaktan geçmektedir.”
ESRA ALTUNKES