Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuşan CHP Antalya Milletvekili Aliye Coşar, Aile Bakanlığı’nın kadına yönelik şiddetle mücadele konusundaki politikalarını sert bir dille eleştirdi. Ocak-Ekim 2024 döneminde 354 kadının öldürüldüğünü belirten Coşar, kadına yönelik şiddetin her geçen gün arttığını söyledi. “Geçen yıl bütçe görüşmelerinde sıfır tolerans ilkesini benimsediğinizi söylemiştiniz. Ancak tablo, bu söyleminizi yalanlıyor. İstanbul Sözleşmesi’nden hukuksuz bir şekilde çıktınız ve kadınların güvencesini elinden aldınız” diyen Coşar, hükümetin 6284 sayılı yasayı etkin bir şekilde uygulamadığını ifade etti. Kadına şiddetle mücadelenin yalnızca cezai yaptırımlarla değil, aynı zamanda kadınların ekonomik ve sosyal olarak güçlendirilmesiyle mümkün olduğunu söyleyen Coşar, “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde Taksim Meydanı kadınlara kapatıldı, 169 kadın gözaltına alındı. Bu, kadınların sesini kısmak için yaptığınız bir girişimdir” dedi.
‘Ayrılan pay yok denilecek kadar az’
Kadınların toplumsal hayatta güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Coşar, Aile Bakanlığı’nın bütçesindeki adaletsizliklere dikkat çekti. Bakanlığın merkezi bütçeden aldığı payın yüzde 2,76 olduğunu belirten Coşar, bu oranın toplam bütçe içerisindeki etkisinin giderek azaldığını söyledi. Coşar, “Kadının güçlenmesine ayrılan bütçe sadece yüzde 1,2. Kadına yönelik şiddetle mücadelede birinci sırada yer alan Türkiye’de bu oran utanç vericidir” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin OECD ülkeleri arasında kadına yönelik şiddet oranlarında birinci sırada olduğuna dikkat çeken Coşar, “Kadını aile içine hapsettiniz, kadın istihdamını artıracak kreşleri kapatıyorsunuz. Bu politikalar kadınları ekonomik özgürlükten ve sosyal hayattan tamamen uzaklaştırmayı hedefliyor. Kadınların güvencesi olmadan bir toplumun ilerlemesi mümkün değildir” diye konuştu.
‘İstismar vakaları artıyor’
Coşar, çocukların da devlet tarafından yeterince korunamadığını belirterek, Adalet Bakanlığı’nın 2023 istatistiklerini paylaştı. Çocukların cinsel istismarına yönelik 2023 yılında 40.713 yeni dava açıldığını ve bu suçlarda yüzde 94 artış yaşandığını söyledi. Coşar, “Sadece bir yılda 14.299 kamu davası açıldı ve bu tablo çocukların ne kadar savunmasız bırakıldığını gözler önüne seriyor” dedi. FİSA Çocuk Hakları Merkezi’nin 2023 verilerini de aktaran Coşar, “Geçen yıl 2.107 çocuk önlenebilir nedenlerle hayatını kaybetti. Bu çocukların 245’i ihmalden, 36’sı şiddetten öldü. Çocukların temel haklarını koruyamıyorsunuz. Çocuk yoksulluğu OECD ülkeleri arasında yüzde 21,8 oranla Türkiye’de en yüksek seviyelerde” ifadelerini kullandı. Coşar, ekonomik krizin derinleşmesiyle çocuk işçi sayısının 759 bine ulaştığını belirterek, bu durumun gelecekte daha büyük bir sosyal yara oluşturacağını söyledi.
‘Bütçe yoksulluğa mahkum ediyor’
CHP’li Coşar, hükümetin toplumsal cinsiyet eşitliğini gözetmeyen bütçeler hazırladığını ifade ederek, bütçenin yoksulluğu azaltıcı hiçbir politika içermediğini söyledi. Coşar, “Kadınlar güvencesiz işlerde düşük ücretlerle çalışıyor, çocuklar eğitim hakkından mahrum bırakılıyor. İzmir’de bir evde çıkan yangında 5 çocuğumuzun hayatını kaybetmesi, bu yoksulluğun ne kadar derin olduğunu gösteriyor. Bu aile, temel güvenlik ihtiyacını bile karşılayamıyordu. Kadınlar ve çocuklar her gün daha büyük tehditlerle karşı karşıya kalıyor. Bu bütçe, kadınları ve çocukları korumayan, toplumu yoksulluğa ve eşitsizliğe mahkum eden bir bütçedir” diyerek eleştirilerini sonlandırdı.
CHP/Bülten
---