Çocuklarda "Gece Terörü"
Nedir bu?
Çoğunlukla uykunun ilk iki saatinde ortaya çıkan, çırpınarak ya da ağlayarak korkulu bir şekilde uyanması. Bu süreçte hayal görüyor gibi ağlaması ve etrafı algılayamayan davranışlar sergileyebilir. Bu nöbet bittikten sonra tekrar uyuyan çocuk uyandığında bunları hatırlamaz.
Peki neden olabilir?
Çocuğun bedenen çok yorulması, psikolojik bazı sebeplerinin olması neden olabilirken;
Travmatik olaylar: Çocukların dönemsel olarak ya da gün içeresinde yaşadığı olumsuz süreçlerden kaynaklanabilir. Korkulu veya şiddet içeren bir durum gözlemlemesi (bu film de olabilir), ölüm, taciz gibi durumlar da etken olmaktadır.
Uyku apnesi: Sağlıklı alınamayan nefes, çocuğun uyanmasına sebep olurken, uyku ve uyanıklık arasında kalması ve bu zaman zarfında hayal görmesi de sebepler arasındadır.
Derin uyku: Derin uyku uyuyan çocukların, çok yorulan ve gün içerisinde aşırı efor sarfetmiş çocukların, kontrol mekanizmaları yavaşlayabilir ve alt ıslatmadan gece terörüne kadar yaşanabilir.
Güvenbağı zayıflığı: Bebeklikten 4 yaşa kadar çocuklarda güvenli bağlanma dediğimiz, bakımını veren ve kurtarıcısı olarak düşündüğü kişiye karşı güven bağı gelişir. Güven bağı gelişmeyen ve duygusal anlamda ihmal edilen çocukların gece terörü yaşadığı söylenebilir.
Gece terörü mutlaka destek alınmasını gerektiren bir problemdir. Anne babalar gece terörü ile karşılaştıklarında çocuğun uyanık olmadığını bilmeli, onu uyandırmak adına herhangi bir zararlı davranışta bulunmamalıdır. Su serpmek, tokatlamak, bağırmak, anlatmaya çalışmak gibi…
Daha çok fiziksel temasta sıcaklık vermek ve korunduğunu hissettirmek şeklinde davranışta bulunmak gerekir. Elinizi oturuyorsa sırtına koyup yavaş yavaş dokunabilirsiniz. Elini tutabilirsiniz. Sakinleşmesini saçını okşayarak yapabilirsiniz.