Antalya 19 Platformu Başkanı Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, son zamanların en çok tartışılan ve gündemden düşmeyen sokak hayvanlarına ilişkin en uygun çözüm modelinin Çorum’da ortaya konulduğunu söyledi. Çorum modelinin Antalya ve diğer illere de örnek olmasını dileyen Prof. Dr. Özçtalbaş, “İzmir Ege Medya Platformu Başkanı ve Ege Lobisi İmtiyaz Sahibi Ahmet Kaplan’ın Çorum Belediye Başkanı Dr. H. İbrahim Aşgın ile yaptığı ‘Türkiye Tartıştı, Çorum Yaptı’ başlıklı röportaj haberinde sokak hayvanları için örnek bir model ayrıntılı olarak yer alıyor. Dr. Aşgın röportajında, ‘Sokak hayvanları meselesi sadece bir şehrin değil, Türkiye’nin belki dünyanın meselesidir’ diyor. Modelde kentin tüm bileşenleri sürece dahil edilerek konuyu kesinlikle siyaset üstü bir mesele olarak gördüklerini dile getiren Aşgın’ın, ‘Kentin tüm siyasi yelpazesinden, Sivil Toplum Örgütlerinden ve diğer bileşenlerden büyük destek gördük. Birlik beraberlik olmazsa bu sorunları çözemezsiniz. Sonra bizim medeniyetimize uygun bir model arayışına başladık. Sahipsiz sokak hayvanlarına ilişkin Türkiye’de çok şiddetli tartışmalar yaşanırken bir şehrimiz Türkiye’ye örnek olacak modeli hayata geçirilmiş. Konuyu siyaset üstü ve kentin tüm bileşenleri ile birlikte alan bu uygulama büyük tartışmaların yaşandığı sahipsiz sokak hayvanları modeli Türkiye genelinde ulusal düzeyde büyük ilgi gördü’ şeklinde açıklamalarda bulunduğu görülüyor. Antalya19 Platformu olarak bu örnek çalışmanın ve modelin ülkemizde çok tartışılan ve ciddi bir sorun haline gelen sahipsiz sokak hayvanları konusuna ‘İnsancıl bir model’ olarak çözüm sunuyor olmasını değerli buluyoruz. Tebrik ve takdirle karşılıyoruz ve diğer işlerimize de örnek olmasını diliyoruz” diye konuştu.
Antalyalı vali birliğin başkanı
Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, Çorum’da uygulanan modeli şöyle açıkladı: “Modeli açıklamak diğer iller için de çözüm önerisi sunmak anlamına geliyor. AhmetKaplan'ın aktardığına göre; Çorum Belediyesi tarafından dünyadaki tüm örnekleri araştırılıp akılcı bir model arayışına başlandı ve yeni bir model geliştirmek istendi. Modelin dünyadaki tüm örnekleri tarandı. Ciddi araştırmalar neticesinde ‘Çorum Sahipsiz Hayvanları Koruma Birliği’ adı altında bir birlik kuruldu. Çorum Belediyesi bu birliği kurarken tüzüğü dahil her şeyi dünya ölçeğinde örneklerini de araştırarak kentin ihtiyaçlarına özel bir tüzük oluşturdu. Böylelikle 5355 sayılı Mahalli İdare Birlikleri kanun kapsamında bir ilin tamamını ilgilendiren bazı genel sorunların çözümüne yönelik bir birlik kurma imkanı sağlandı ve 2022 yılında resmi olarak başlandı. Çorum’un Antalyalı valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı birliğin başkanı oldu. Birliğin bir meclisi bulunuyor ve birlik meclisinde Çorum Belediye Başkanı ve belediye meclisinden muhalefet meclis üyeleri de dahil 10 kişi yer alıyor. Ayrıca diğer tüm ilçe belediye başkanları ve onlardan da 1 belediye meclis üyesi, ayrıca köyleri temsilen İl Özel İdaresi de bu birliğin üyesi olarak kabul edildi. Birliğe her üye yerel yönetimin bir önceki yıl kesin hesabının binde 5’i kadar kısmını birliğe aidat olarak ödemesini öngören bir çözüm bulundu. Ödenmediği takdirde merkezi hükümetten gelen paydan kaynak kesilmesi söylendi. Herkesin gönüllüce ödemesini yaptığı model birlikte maddi kaynak sorunu diğer illere de örnek olacak şekilde çözüldü.”
Hayvan hastanesi kuruldu
“Birliğin çalışmalarıyla ilk kez köylerde kısırlaştırma uygulanarak 5 binin üzerinde kısırlaştırma yapıldı. Çorum bir bütün olarak düşünülerek belediyeler ve köyleri ile birlikte başlatılan kısırlaştırma seferberliği halen devam ediyor. Birlik tarafından Türkiye’de örneğine az rastlanılacak modern hayvan hastanesi kuruldu. Ancak birliğin çözüme yönelik en fazla düşündüğü doğal yaşam alanları oldu. ‘Sokaktan al, aşısını yap, kısırlaştır, geri sokağa bırak’ şeklinde olan önceki yasa, birlik tüzüğünde değiştirildi. Çorum Belediyesi, Türkiye’de örneğine çok az rastlanabilecek çok modern bir hayvan hastanesi açtı. Aynı anda 3 tane ameliyatın yapılabildiği, her türlü röntgen ve tomografi cihazına kadar bulunan donanımlı bir hastane yaptı. Sahipsiz tüm hayvanlara burada müdahale ediliyor. Sahipsiz hayvanlar toplandı; parazit aşılarına kadar yapıldı ve hayvanlar, sağlıklı hale getirildi. Alttan ısıtmalı, üsten soğutmalı barınaklar inşa edildi.”
4 tane doğal yaşam alanı
“En önemli kısım olan hayvan doğal yaşam alanları oluşturuldu. Birisi merkezde olan Çorum sınırları içerisinde 4 tane doğal yaşam alanları kuruldu. Toplanılan sahipsiz hayvanların tüm bakımları yapıldıktan sonra hayvanlar doğal yaşam alanlarına alındı. Bu doğal yaşam alanlarının merkezdeki büyüklüğü 75 bin metrekare, ilçelerde ise 20 bin metrekare büyüklüğünde. Bu 4 doğal yaşam alanında veteriner hizmetleri, beslenme her türlü imkan bulunuyor. Kapalı alanları ve açık alanları var. Hayvanlar ister açık alanda ister kapalı alanda özgürce yaşıyor. Hayvanseverler ile de yakın işbirliği kuruluyor. Doğal yaşam alanlarında hayvanseverlere özel alanlarda oluşturuluyor. Konuyu siyaset üstü olarak ele alan belediye, ülkede özgün bir model oluşturdu. Bu model sayesinde hayvanlar hem devletin hem de belediyenin ve birliğin korumasında olacak.”
ARZU YAVUZ