Gündem

'Daha yüksek gösterilemez'

TÜKONFED Başkan Vekili Avukat İbrahim Güllü, faturalı hat incelemelerinde taahhüt koşulları ve tüketim haklarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Güllü, “Taahhütnamede, taahhüt konusu mal veya hizmetin bedeli, aynı mal veya hizmetin taahhütsüz abonelikler kapsamında talep edilen bedelinden daha yüksek gösterilemez” dedi.

Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkan Vekili Avukat İbrahim Güllü, taahhütle ilgili sözleşmelerin 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Kanun (TKHK) ve Abonelik Sözleşmeleri Yönetmeliği kapsamında düzenlendiğini belirterek, taahhütlü aboneliklerde taahhüt süresince sözleşme ve taahhütname koşullarında tüketici aleyhine değişiklik yapılamayacağını vurguladı. Güllü, “Abonelik Sözleşmeleri Yönetmeliği’ne göre, hizmet sağlayıcılar, taahhütnamesini yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı aracılığıyla tüketiciye sunmak zorunda. Bu taahhütname, sözleşmenin ayrılmaz bir parçası olarak taahhüdün süresi, hizmetin kapsamı, toplam fiyatı, yapılan indirimler ve erken fesih halinde ödenecek tutarların hesaplanma kapsamını içermeli” dedi. 

Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkan Vekili Avukat İbrahim Güllü

Sözleşme koşulları 

İbrahim Güllü, yönetmeliğin 2. Fıkrasında yer alan taahhütnamede; taahhüdün geçerlilik süresi ile taahhüt konusu mal veya hizmetin nitelikleri, tüm vergiler dahil toplam fiyatı, indirim yapılan tarifenin taahhüt verilmeden önceki fiyatı, aylık yapılan indirim miktarı, taahhüdün süresinden önce sonlandırılması durumunda tüketicinin elde ettiği faydalara ilişkin geri ödeyeceği bedelin hesaplanma yönteminin yer alma zorunda olduğundan bahsetti. Taahhüdün sesli iletişim araçları kullanılmak suretiyle verilmesi durumunda, satıcı veya sağlayıcının ikinci fıkrada yer alan bilgileri tüketiciye aynı ortamda vermekle yükümlü olduğu ifadelerine yer veren Güllü, “Taahhüdün sınırlı alanda ya da zamanda sunulduğu bir ortam yoluyla verilmesi durumunda ise satıcı veya sağlayıcının taahhüt kapsamında sunulan mal veya hizmetin tüm vergiler dahil toplam fiyatı ile taahhüdün geçerlilik süresini tüketiciye aynı ortamda vermesi yeterlidir. Ancak bu durumlarda; satıcı veya sağlayıcı, birinci fıkrada yer alan yükümlülüğünü taahhüdün verilmesinden itibaren 14 gün içinde yerine getirmek zorundadır. Taahhütnamede, taahhüt konusu mal veya hizmetin bedeli, aynı mal veya hizmetin taahhütsüz abonelikler kapsamında talep edilen bedelinden daha yüksek gösterilemez” diye konuştu. 

Erken fesih ve cezasız iptal 

Güllü, aboneliklerde tüketicinin sözleşme süresinden önce aboneliğinin feshedilmesi durumunda, hizmet sağlayıcının talep edilebilir ücretinin, sunulan indirim ve faydalarla sınırlandırılması gerektiğini belirterek şöyle devam etti:“Ancak, tüketiciden taahhüt kapsamında tahsil edileceği belirlenen bedellerin henüz tahakkuk etmemiş kısmının toplamının, bu tutardan düşük olması halinde sınır değeri olarak tüketici lehine olan tutarın esas alınması zorunludur. Taahhütlü aboneliklerde tüketicinin yerleşim yerinin değişmesi ve taahhüt konusu hizmetin tüketiciye yeni yerleşim yerinde aynı nitelikte sunulmasının fiilen imkansız olması durumunda, tüketici birinci fıkrada belirtilen tutarları veya herhangi bir bedeli ödemeksizin taahhütlü aboneliğini feshedebilir.” 

Aboneliğin sona ermesi bildirimi 

“Taahhütlü aboneliğin sona ermesinden en az bir fatura dönemi öncesinden satıcı veya sağlayıcı, bu durumu ödeme bildiriminin yanısıra yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile ayrıca tüketiciye bildirir. Taahhütlerin bağlayıcılığı ile ilgili de hem 6502 sayılı TKHK hem de abonelik sözleşmeleri yönetmeliği Madde 22’de ‘Tüketici, belirsiz süreli veya süresi bir yıl ve daha uzun olan belirli süreli abonelik sözleşmesini herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve ceza işaret ödemeksizin istediği zaman feshetme hakkına sahiptir’ hükmüne göre 1 yıldan fazla süreli yapılan taahhüt sözleşmelerinin bağlayıcılığı bulunmamaktadır.”