Bir dönem tarımsal üretim kapasitesiyle kendi kendine yetebilen nadir ülkeler arasında gösterilen Türkiye, günümüzde bu konumunu büyük ölçüde kaybetmiş durumda. Son yayımlanan küresel bir araştırma, ülkelerin gıda üretiminde ne derece kendi kendilerine yetebildiklerini gözler önüne sererken, Türkiye’nin dışa bağımlılığı bir kez daha dikkat çekti. 186 ülkenin değerlendirildiği çalışmada yalnızca bir ülkenin tam anlamıyla gıda konusunda dışa bağımlı olmadan vatandaşlarının ihtiyaçlarını karşılayabildiği belirlendi.
Sadece bir ülke listede
Nature Food dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, dünya genelinde yalnızca Guyana, yedi temel gıda grubunun tamamında kendi üretimiyle vatandaşlarının ihtiyacını karşılayabilen tek ülke konumunda. Araştırma, ülkeleri meyve, sebze, süt ürünleri, et, balık, bitkisel proteinler ve temel karbonhidratlar üzerinden değerlendirdi.
Fazla üretim dengeli dağıtılmıyor
Araştırma, dünya nüfusunun yüzde 65'ini oluşturan ülkelerde et ve süt ürünleri üretiminin ihtiyacın üzerinde olduğunu ancak bu üretim fazlasının, diğer gıda gruplarındaki açıkları telafi etmeye yetmediğini ortaya koydu. Bu durum, birçok ülkenin gıda güvenliği açısından riskli bir konumda olduğunu gösterdi.
Guyana: Başarı örneği
Güney Amerika ülkesi Guyana, kendi kendine yetebilme konusunda istisnai bir örnek olarak öne çıktı. Ülke, dış ithalata gerek duymadan tüm temel gıda gruplarında kendi üretimiyle halkının besin ihtiyacını karşılayabiliyor.
Türkiye için uyarı niteliğinde
Çalışma, Türkiye'nin gıda üretiminde geçmişteki güçlü konumunu büyük ölçüde kaybettiğini ve artık birçok temel gıda kaleminde dışa bağımlı hale geldiğini de ortaya koydu. Uzmanlar, Türkiye'nin gıda arz güvenliğini yeniden sağlamak için üretim dengesi, planlama ve sürdürülebilir tarım uygulamalarına daha fazla odaklanması gerektiği görüşünde.