E-ticaret alışverişlerinde nelere dikkat etmeli?


Bunun doğal sonucu olarak da Türkiye'de de e-ticaret satışları yükseldi.
 
Pek çok zincir markanın mağazaların ve AVM'lerin de faaliyetlerine ara vermesiyle patlayan E-ticaret alışverişlerinde özellikle hijyen ürünleri, paketli gıdalar gibi belirli kategorilerde artışlar dikkati çekmekte.
 
Tüketici nelere dikkat edilmeli?
                              
İnternet ortamında alışverişlerde tehlikeler var.
Sahtekarlar ve dolandırıcılar cirit atmaktadır. Sahtekarlar tanınmış markaların kalitesiz taklitlerini sahte fotoğraflarla sergileyerek pazarlamakta ama gönderilen ürün fotoğraftaki ürünle uyuşmamaktadır.
Dolandırıcılar ise kamu kurumlarından bankalara kadar ünlü markaların taklitlerini yaparak ucuz fiyata ürün satma vaadiyle bir kısım tüketiciyi kandırarak paralarını toplayıp satış yaptıkları siteyi kapatıp ortadan kaybolmaktadırlar. Aslında hiçbir satış yapmıyorlar. Sadece dolandırıcılık amaçlı web sitesi kurup piyasada televizyon, cep telefonu gibi çok aranan ürünleri çok cazip fiyatlarla ilan vermek suretiyle tüketicileri ağına düşürmekte, topladıkları paralarla birlikte ortadan kaybolmaktadırlar. Tüketici daha sonra karşısında muhatap bulamamaktadır.
 
Tüketicilerin bu tür tehditlerden korunabilmesi için alması gereken basit tedbirler var. En önemlisi;
Tüketici alışveriş yapacağı siteyle ilgili internet arama motorlarında basit bir şikayet taraması yaparak satıcı veya satış platformu hakkında ön bilgi edinmelerinde fayda var.
Tüketici Kanunu'nun 48'inci maddesinde ve Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği'nde yer alan unsurların satışın yapıldığı web sayfasında mevcut olup olmadığı kontrol edilmesi gerekir.
Tüketici kanununa göre internet üzerinden satış yapacak olan satıcıların ticaret sicil kaydı (MERSİS numarası), açık adresleri, sabit telefon numaralarının olması gerekmekte. Ayrıca cayma hakkı konusunda bilgilendirme ve mesafeli satış sözleşmesinin de olması gerektiğini ve bunların tüketicinin göreceği şekilde yayınlanarak onayının alınmasının zorunludur.
Tüketiciler çok sık mağdur oldukları özellikle Instagram, Whatsapp ve Facebook gibi mecralardan alışveriş yapmadan önce o firmanın kanunda da yer alan ticaret sicil numarası, adres gibi bilgilerinin sayfalarında olup olmadığını kontrol etmeyi ihmal etmemelidir.  
 
Bu unsurlardan herhangi biri eksikse o site güvenilir değildir. Tüketicilerin alışveriş yapmaktan kaçınmaları kendi yararlarına olacaktır.
 
Yaptıkları araştırma sonucunda güvenli olmayan firmaları başka tüketicilerin de mağduriyet yaşamaması için Ticaret Bakanlığı'na ihbar etmelidir. Bunun için Alo 175 Tüketici Hattı 7/24 hizmet vermektedir.