Gündem

Eğitimciler nöbette 

Eğitim- İş Antalya 2 No’lu Şubesi, TBMM Milli Eğitim Komisyonu’nda görüşmelerine başlanan Öğretmenlik Mesleği Kanun Teklifi’ne karşı nöbet başlattı.

Eğitim-İş Antalya 2 No’lu Şube Başkanı Önder Güneş, TBMM Milli Eğitim Komisyonu’nda görüşmelerine başlanan Öğretmenlik Mesleği Kanun Teklifi’ne karşı  nöbet başlattıklarını hatırlattı.  Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Başkan Güneş, “Öğretmenin sadece adının olduğu ancak fikrinin ve taleplerinin yok sayıldığı, haklarının gasp edildiği, uzmanlık belgesi olan diplomasının geçersiz sayıldığı, iktidarın kendi memurunu yaratma kanunu olan Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) alelacele TBMM'ye getiriliyor. Öğretmenlik mesleği itibarsızlaştırılarak, eğitimdeki nitelik düşürülmeye çalışılıyor. Bu kanun, sadece eğitimi değil, tüm toplumu olumsuz etkileyecek ve Türkiye'nin geleceğini tehlikeye atacaktır” dedi. ÖMK’ye karşı seslerini yükseltmek için toplandıklarını hatırlatan Başkan Güneş, “Öğretmenlik mesleğimizin onurunu, saygınlığını ve geleceğini savunmak için toplandık. Öğretmenlerin sadece adını taşıyan, ancak fikirlerini, taleplerini yok sayan, haklarını gasp eden ve Milli Eğitim Akademisi garabeti ile uzmanlık belgeleri olan diplomalarını geçersiz kılan düzenlemeye dur demek için TBMM’nin yanındaki Milli Egemenlik Parkı’nda, Öğretmenler Odası’nı oluşturup meslek nöbetine başladık” diye konuştu.  

‘Öğretenin değeri yok’ 

TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’nda görüşülmeye başlanan ÖMK teklifini, Genel Başkan Kadem Özbay ve MYK Üyeleri, Şube ve Temsilcilik Başkanları ve üyeleri, Konfederasyon Birleşik Kamu-İş Genel Başkanı Mehmet Yeşildağ ve MYK Üyelerinin Milli Egemenlik Parkı’nda protesto ettiğini hatırlatan Güneş, “Öğretmenler odası görmemiş birçok kişinin, hazırladığı ve onayladığı sözde meslek kanunu ile ilgili görüşlerini dinlemek zorunda kaldık. Bize söz geldiğinde Mahmut Özer sözümüzü 5 dakikada bitirmemizi istedi. Teklif, 9 sayfa 39 maddeden oluşuyor. Sizin zamanınızda 3 sayfaydı 1 sayfasını öğretmenlere ayırdınız. Şimdi sanmayın ki 39 maddeye çıkınca öğretmenlere bir hak var yeni bir kazanım var.  Bu 19 sayfanın yarısı disiplin cezaları yarısı Milli Eğitim Akademisi. Çeyrek sayfa öğretmene şiddetten bahsediliyor. Değer vermediğin öğretmene şiddeti, yazarak mı engelleyeceksin? Yusuf Tekin, öğretmenlik mesleğine her sözüyle, her eylemiyle zarar vermektedir. Bu siyasi iktidar öğretmene değer vermeyi bırakın, öğretmeni mesleki olarak itibarsızlaştırmıştır; öğretmenin mesleki hakkını yok saymıştır; öğretmenin, özgür ve iradeli insanlar yetiştirme iradesini gasp etmek istemektedir” şeklinde konuştu.  

‘Artık bir ruhu kalmadı’ 

‘Bu meslek kanunu, ÇEDES ve benzeri, tarikat ve cemaatlerle yapılan protokolleri uygulatmak, disiplin hükümleri ile öğretmenleri tehdit etmek için yapılıyor’ diyen Güneş, “Bu Meclis’in artık bir ruhu kalmamıştır. El kaldır indirden öteye geçemeyen vekillerin aldığı maaş asıl kamuda israftır. Kendi iradesini ortaya koyamayan vekiller var. Genel Kurul’da yalnızca el kaldırıp indirip, kanunu geçireceklerse bu Meclisin ruhu kalmamıştır. Bu meslek kanununu imzalayanlar, gelin soralım öğretmenlere, bir tane öğretmen, bunun kazanım olduğunu kabul edecek mi? Eğer gerçekleri duymaya tahammülünüz varsa buyurun Eğitim-İş öğretmenler odasını kurmuştur. Dersimiz cumhuriyet, konumuz Atatürk devrimleri. Öğretmenlerin gerçek sorunlarını duymak isteyen herkesi buraya bekliyoruz. Öğretmene sahip çıkmak geleceğe sahip çıkmaktır. Bizler, kararlılıkla mesleğimizin onuruna sahip çıkmaya, mücadele etmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.