Antalya Fuarcılık İşletme ve Yatırım A.Ş. (ANFAŞ) tarafından organize edilen, Antalya Expo Center’da dün başlayan ANFAŞ Hotel Equipment-31. Uluslararası Konaklama ve Ağırlama Ekipmanları İhtisas Fuarı ile ANFAŞ Food Product-27. Uluslararası Gıda ve İçecek İhtisas Fuarı’na katılan firmalardan Hızlı Endüstriyel’in Zigea marka kebap şişleme makinesi ile ilgili bilgiler paylaşan firmanın Üretim Müdürü Fatih Arslan, “Kıyma saplama makinelerimiz kısa sürede endüstriyel mutfak ve büyük restoranlarda yerini aldı. Ve kebap ustalarının işini kolaylaştırdı” dedi.
Kebap şişleme makinesi
Hızlı Endüstriyel Makina ve Gıda Sanayi Ticaret Ltd. Şti. Üretim Müdürü Fatih Arslan, Zigea marka kebap şişleme makinesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Fuardaki stantta Firma Genel Müdürü Abdülkadir Yeşildal da yer aldı. Firmanın Mehmet Karabaşoğlu’na ait olduğunu ifade eden Fatih Arslan, firmaya ait olan 3 makinenin kolaylıklarını anlattı. Saatte 750 şiş kapasitesi olan makinenin hijyenik ve kolaylık açısından önemli olduğunu vurgulayan Arslan, “Şirketimiz kurulduğu günden bu yana yurt dışı pazarı ağırlıkta olmak üzere yüzde 95 ihracat yapıyoruz. Ülkemize kazanç sağlıyoruz. Yurt içinde Antalya’da bulunan Belek bölgesindeki otellerle çalışıyoruz. Yurt dışında Almanya başta olmak üzere 30 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Her sene ciromuz artıyor. Memnunuz, her fuara katılmak için çabalıyoruz. 7 yıldır mutfak sektöründeyiz. El değmeden hijyenik kebap üretiyor makinelerimiz” diye konuştu.
Hijyenik şartlarda
‘Fuarlar bizim için çok avantajlı geçiyor’ diyen Arslan, “Ürünümüzün yaptığı iş basit gibi görünebilir ancak, bu bir sanattır. Herkes şişe elle saplama işi yapamaz. Makinelerimizde hijyenik şartlarda şişler çıkıyor. Memleketimizde Adana ve Urfa kebabı olarak bilinen kıyma kebaplarını el değmeden hazırlamak için yapılmış bir makinedir. Tamamen gıdaya uyumlu malzemelerden üretilmiştir. Çalışması için 220 V elektrik gerekmektedir. Kebabı şişe takmak için mutlaka insan eli et ile temas etmek zorundadır. Bunun yanında ele yapışmayı engelleme ve kıvamı ayarlamak için bazen su kabına el batırılarak gayri sıhhi bir yöntem uygulanmaktadır. Bunu önlemek için bu makineyi dizayn ettik. Özellikle yüksek satış kapasiteli ticarethanelerde bu makinenin kullanımı zaman (işçilik) kazandırır. Bu kebaplar büyük oranda paslanmaz çelik olmayan (karbon çelik) şişlere giydirilerek pişirilmektedir. Buzdolabında bekleme esnasında metal üzerinde ağır metaller etle temas ettiğinden insana sebebi belli olmayan zararlar vermektedir. Ayrıca etin tadı bozulmaktadır. Bu makine sayesinde eti dolapta şişte bekletmeye gerek kalmadan ve ele kıyma bulaştırmadan sunuma hazır hale getirilmektedir” diye anlattı.
Nasıl çalışıyor
Makine üzerinde 1 adet açma kapama anahtarı, 1 adet sıcaklık termostad, 1 adet sayaç bulunduğunu ifade eden Arslan, “Basit olarak hazne içine konulan kıyma harcı polietilen bir piston ile motor gücü ile bir silindirden kebap formu şeklindeki kalıba basılmaktadır. Bu işlem için herhangi bir açma kapama düğmesine basmaya gerek yoktur . Şiş yuvasına koyulunca otomatik (manyetik sensörler) olarak kalıp kapanır ve et kalıba basılır ve sonradan kalıp açılır, kebap pişirilmeye hazır hale gelir. Makine üzerindeki sayıcı sayesinde kaç adet kebap şişlendiği okunur. Kullanılan ısıtıcının amacı etin kalıba yapışmaması içindir. Ortalama 60 derece sıcaklıkta çalışır. Bu sıcaklık değeri dijital ekrandan okunup ayarlama olanağı mevcuttur. Sistemde elektriksel tüm donanımlar CE uyumludur. Sistemin kumandası programlanabilir bir PLC (program logic controller) ile kumanda edilmektedir. Sistemde 1 adet motor sürücüsü dışında her şey yerli ekipman ve parçalar ile üretilmiştir. Sistemin gövdesi 304 kalite paslanmaz çeliktir. Sistem elektromekanik bir sistem olup, elektrik dışında ilave bir güce ihtiyacı yoktur” bilgisini paylaştı.
Esra ALTUNKES
Kebap şişleme makinesi
Hızlı Endüstriyel Makina ve Gıda Sanayi Ticaret Ltd. Şti. Üretim Müdürü Fatih Arslan, Zigea marka kebap şişleme makinesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Fuardaki stantta Firma Genel Müdürü Abdülkadir Yeşildal da yer aldı. Firmanın Mehmet Karabaşoğlu’na ait olduğunu ifade eden Fatih Arslan, firmaya ait olan 3 makinenin kolaylıklarını anlattı. Saatte 750 şiş kapasitesi olan makinenin hijyenik ve kolaylık açısından önemli olduğunu vurgulayan Arslan, “Şirketimiz kurulduğu günden bu yana yurt dışı pazarı ağırlıkta olmak üzere yüzde 95 ihracat yapıyoruz. Ülkemize kazanç sağlıyoruz. Yurt içinde Antalya’da bulunan Belek bölgesindeki otellerle çalışıyoruz. Yurt dışında Almanya başta olmak üzere 30 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Her sene ciromuz artıyor. Memnunuz, her fuara katılmak için çabalıyoruz. 7 yıldır mutfak sektöründeyiz. El değmeden hijyenik kebap üretiyor makinelerimiz” diye konuştu.
Hijyenik şartlarda
‘Fuarlar bizim için çok avantajlı geçiyor’ diyen Arslan, “Ürünümüzün yaptığı iş basit gibi görünebilir ancak, bu bir sanattır. Herkes şişe elle saplama işi yapamaz. Makinelerimizde hijyenik şartlarda şişler çıkıyor. Memleketimizde Adana ve Urfa kebabı olarak bilinen kıyma kebaplarını el değmeden hazırlamak için yapılmış bir makinedir. Tamamen gıdaya uyumlu malzemelerden üretilmiştir. Çalışması için 220 V elektrik gerekmektedir. Kebabı şişe takmak için mutlaka insan eli et ile temas etmek zorundadır. Bunun yanında ele yapışmayı engelleme ve kıvamı ayarlamak için bazen su kabına el batırılarak gayri sıhhi bir yöntem uygulanmaktadır. Bunu önlemek için bu makineyi dizayn ettik. Özellikle yüksek satış kapasiteli ticarethanelerde bu makinenin kullanımı zaman (işçilik) kazandırır. Bu kebaplar büyük oranda paslanmaz çelik olmayan (karbon çelik) şişlere giydirilerek pişirilmektedir. Buzdolabında bekleme esnasında metal üzerinde ağır metaller etle temas ettiğinden insana sebebi belli olmayan zararlar vermektedir. Ayrıca etin tadı bozulmaktadır. Bu makine sayesinde eti dolapta şişte bekletmeye gerek kalmadan ve ele kıyma bulaştırmadan sunuma hazır hale getirilmektedir” diye anlattı.
Nasıl çalışıyor
Makine üzerinde 1 adet açma kapama anahtarı, 1 adet sıcaklık termostad, 1 adet sayaç bulunduğunu ifade eden Arslan, “Basit olarak hazne içine konulan kıyma harcı polietilen bir piston ile motor gücü ile bir silindirden kebap formu şeklindeki kalıba basılmaktadır. Bu işlem için herhangi bir açma kapama düğmesine basmaya gerek yoktur . Şiş yuvasına koyulunca otomatik (manyetik sensörler) olarak kalıp kapanır ve et kalıba basılır ve sonradan kalıp açılır, kebap pişirilmeye hazır hale gelir. Makine üzerindeki sayıcı sayesinde kaç adet kebap şişlendiği okunur. Kullanılan ısıtıcının amacı etin kalıba yapışmaması içindir. Ortalama 60 derece sıcaklıkta çalışır. Bu sıcaklık değeri dijital ekrandan okunup ayarlama olanağı mevcuttur. Sistemde elektriksel tüm donanımlar CE uyumludur. Sistemin kumandası programlanabilir bir PLC (program logic controller) ile kumanda edilmektedir. Sistemde 1 adet motor sürücüsü dışında her şey yerli ekipman ve parçalar ile üretilmiştir. Sistemin gövdesi 304 kalite paslanmaz çeliktir. Sistem elektromekanik bir sistem olup, elektrik dışında ilave bir güce ihtiyacı yoktur” bilgisini paylaştı.
Esra ALTUNKES