Gündem

Faturalarda yeni dönem 1 Şubat'ta başlıyor... Elektrik çarpacak!

Elektrikte ‘çok tüketen çok ödeyecek’ dönemi 1 Şubat’ta başlıyor. Ayda 417 kilovatsaat ve daha fazla tüketimi olan vatandaşlar, elektriğin gerçek maliyetini ödeyecek. EMO Antalya Şube Başkanı Şaban Tat, konuyla ilgili tüketicilere önemli uyarılarda bulundu.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Antalya Şube Başkanı Şaban Tat, elektrik faturalarında yeni dönemin başlayacağını hatırlattı. 1 Şubat’tan itibaren yüksek tüketenin daha fazla ödeyeceğini hatırlatan Başkan Tat, tüketiciler için önemli uyarılarda bulunarak, “1 Şubat itibari ile yüksek tüketim değerine sahip mesken ve ticari aboneler, 31 Ocak 2025 tarihine kadar elektrik faturalarını bir nebze azaltmak için tedarikçi firmalardan herhangi birini seçebilirler. Ancak, bu durumun başlangıçtaki fiyat artışını tamamen engelleyemeyeceğini unutmamalıdırlar” diye konuştu. Tüketicinin daha yüksek tarife ile faturalandırılacağına dikkat çeken Tat, “Yapılan düzenleme ile yıllık 5 bin kWh’nin üzerinde elektrik tüketen mesken aboneleri ve 15 bin kWh’nin üzerinde tüketimi bulunan ticari aboneler, daha yüksek tarifeler üzerinden faturalandırılacak. Yeni uygulama, yüksek elektrik tüketen abone gruplarını doğrudan etkileyecek ve enerji maliyetlerini artıracak” şeklinde konuştu. 

EMO Antalya Şube Başkanı Şaban Tat

Daha yüksek fatura 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın söylemini hatırlatan Tat, “Bakan Bayraktar, Ekim 2024’te yaptığı açıklamada desteğe ihtiyaç duymayan ve yüksek tüketimi bulunan tüketicilerin elektriğin gerçek maliyetini ödemesi gerektiğini vurgulamıştı. Bayraktar, ‘Türkiye ortalamasında bir hanenin aylık elektrik faturası 414 TL civarında. Ayda 417 kWh ve üzerinde tüketim yapanlar için ise bu tutar artacak. Örneğin, aylık 1050 TL fatura ödeyen bir abone, destekleme kapsamı dışında kalacak’ ifadelerini kullanmıştı” dedi. Kasım ayında ise Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yayımlanan yeni tebliğ ile düzenlemenin esaslarının netleştiğini ifade eden Şaban Tat, “EPDK, yüksek elektrik tüketimi bulunan abonelerin 1 Şubat 2025’ten itibaren Son Kaynak Tedarik Tarifesi üzerinden faturalandırılacağını duyurdu” dedi. 

Kimler etkilenecek? 

EPDK’nın 7 Kasım 2024 tarihli kararına göre, düzenlemenin hangi abone gruplarını kapsayacağını da paylaşan Şaban Tat, “Mesken aboneleri; yıllık 5 bin kWh (aylık 417 kWh) ve üzeri tüketim yapanlar. Ticarethane ve sanayi aboneleri; yıllık 15 bin kWh ve üzeri tüketimi bulunan işletmeler. Diğer tüketiciler; yıllık 100 milyon kWh ve üzeri elektrik tüketimi olan özel statüdeki kullanıcılar (örneğin büyük sanayi kuruluşları). Tarımsal faaliyet aboneleri; aynı tüketim limiti doğrultusunda değerlendirilerek yeni tarifeye tabi tutulacaklar” bilgisini paylaştı. 

Süreç nasıl işleyecek? 

Düzenlemenin takvim yılı baz alınarak uygulanacağını dile getiren Şaban Tat, “Abonelerin yıllık tüketim verileri değerlendirilecek. Yüksek tüketimli tüketiciler, 31 Aralık itibarıyla belirlenerek yeni tarifeye tabi tutulacak. Eğer bir abone, belirlenen sınırları aşarsa ve elektrik enerjisini ikili anlaşmalar yoluyla temin etmezse, üçüncü ayın ilk gününden itibaren yeni tarifeden faturalandırılmaya başlanacak. Bu kapsamda 1 Şubat 2025’ten itibaren belirlenen tüketim sınırlarının üzerinde olan mesken ve ticari aboneler, daha yüksek maliyetlerle karşılaşacak” dedi. 

Tüketiciler ne yapmalı? 

‘Elektrik tüketimi yüksek olan mesken ve ticari aboneler, 31 Ocak 2025 tarihine kadar faturalarını düşürmek amacıyla tedarikçi firmalardan farklı fiyat seçeneklerini değerlendirebilirler’ diyen Tat, “Uzmanlar, tedarikçi değiştirmenin fiyat artışını tamamen engellemeyeceğini ve sadece kısa vadeli bir çözüm olacağını belirtiyor. Abonelerin, enerji verimliliğini artıracak adımlar atarak tüketimlerini düşürmeleri öneriliyor. Enerji tasarruflu cihazların kullanımı, gereksiz elektrik tüketiminden kaçınma ve enerji yönetim sistemlerinin devreye alınması gibi çözümler, faturaların daha düşük gelmesine yardımcı olabilir” diye konuştu. 

İstisnai durumlar 

Sağlık alanında kritik önem taşıyan elektrikli cihazlara bağımlı olan aboneler için özel bir düzenleme getirildiğini hatırlatan Tat, “Elektrikle çalışan diyaliz cihazları, solunum destek sistemleri ve benzeri yaşam destek ünitelerine bağlı olan tüketiciler, yıllık 100 milyon kWh sınırından faydalanabilecekler. Bu kapsamda, ilgili tüketicilerin elektrik tedarik şirketlerine başvuruda bulunarak özel statülerini belgelemeleri gerekiyor. Başvuruları onaylanan aboneler, daha yüksek tüketim hakkından yararlanacak ve destekleme kapsamında kalmaya devam edecekler” dedi. 

Enerji tasarrufu vurgusu 

Faturaların yükselmesinin işletmelerin maliyetlerini doğrudan etkileyeceğini ve enerji verimliliğine daha fazla önem verilmesini zorunlu kılacağını aktaran Tat, “Aynı zamanda mesken aboneleri de gereksiz enerji tüketimini azaltma yönünde daha bilinçli adımlar atmak durumunda kalacak” şeklinde konuştu. 1 Şubat 2025’te yürürlüğe girecek olan düzenleme ile elektrik faturalarında önemli bir değişim olacağını aktaran Tat, “Yüksek tüketim yapan aboneler için enerji maliyetleri artarken, ortalama tüketim yapan aboneler mevcut tarifeler üzerinden faturalandırılmaya devam edecek. Tüketicilerin, düzenlemeye hazırlıklı olmaları ve enerji tasarrufu konusunda bilinçlenmeleri büyük önem taşıyor. Tüm abonelerin, tüketim alışkanlıklarını gözden geçirmeleri ve enerji verimliliğine yönelik adımlar atmaları öneriliyor” diyerek konuşmasını tamamladı.