Bayramlar hemen hemen herkesin benliğinde güzel anılar bırakmıştır.
Çocukluğumuzda aldığımız şekerler ve bu şekerlere kattığımız anlamlar yadsınamaz.
Hepimizin aşina olduğu o sitem: Nerede o eski bayramlar?
Bu geçmişe özlemin sebebi çocukluğumuzda yaşadığımız güzel anılardan mı yoksa herkesin kendi kabuğuna çekilmesinden mi?
Bayramdan bir hafta önce alışverişe çıkılır, çocuklara bayramlıklar alınır, o bayramlıklar bizim baş köşemizde dururdu. Uyandığımızda ilk işimiz bu yeni elbiseleri giymekti. Daha mı bir anlam kazanıyordu, bilemiyorum. Kıt kanaat geçinen insanların o günün özelini anlatma biçimiydi bu bir anlamda.
Geceden yemekler yapılır, tatlılar hazırlanır, alınan şekerler kilo ile olurdu. Çikolata ise bir köşede dururken kalburüstü değeriyle kimlere verileceği belirlenirdi.
Bayram namazından sonra yere kurulan sofralarda hazırlanan yiyecekler sıralanırdı. İkram tepsisinde ise şeker daha çok damla sakızlı ve kahve aromalı tercih edilirdi. Kolonyası, paket sigarası, yanında çakmağı, lokumu, olmazsa olmaz ceviz ve badem içi de bunu tamamlardı. Sigara ikramını hiç anlamadım mesela. Bir bizde değil yakın çevremizdeki herkeste böyleydi.
Mahalleye seyyar lunapark kurulurdu. Atlı karıncalar, döner salıncaklar, renkli tahterevalliler... Barış Manço’nun vazgeçilmez bayram şarkısı eşliğinde tüm mahallenin çocukları bayram harçlıklarımızla oyunlar oynardık. Korkusuzca üç mahalle öteye şeker toplamaya gidilirdi. Komşular ve mahalleli gruplar halinde ev ev dolaşırdı, bayramlaşma yapılırdı. Şimdi baktığında karşı komşuyu dahi tanıyamaz olduk. Değil bayramda buluşmak, telefonla dahi görüşemez olduk. Bayram artık tatillere dönüştü.
Düşünsenize geçmişte her bayram memleketine gelen, bayramı aile büyükleri ve dostlarıyla geçiren insanlar artık bayramları tatile dönüştürmüş, soluğu deniz boylarında almış durumda.
Şüphesiz herkesin tatile ihtiyacı var ama bayramların tatile dönüşmesi insanların çocuklarına, eşlerine hatta kendilerine ayırdığı çok az zamanın olduğunu gösteriyor.
En büyük zenginlik, para ve güç değil, insan biriktirmektir ve bayramlar, bu zenginliğimizi test ettiğimiz en önemli günlerdir.
Çalınan her telefonun melodili zil sesine, bir çocuğun iyi bayramlar dileğine, güler yüz ile gelen misafirlerle kurulan upuzun sofralarda tüketilen sohbetlerin tadına doyulmaz bayramlar diliyorum.