Gereksiz talepler bunlar

Dünyada enerji kaynaklarına olan ihtiyaç her geçen gün artarak devam ediyor. Özellikle

gelişmekte olan ülkelerde nüfus artışı, sanayileşme, insanların refah seviyesinin yükselmesi ve teknolojik gelişmelere paralel olarak önümüzdeki yıllarda enerji talebi daha da yoğun olacağını ben değil uzmanlar söylüyor.  

Fosil enerji kaynaklarının dünyada ciddi çevre sorunlarına yol açması, rezervlerinin yakın gelecekte tükenecek olması, kaynak ülkelere bağımlılığın çeşitli siyasi ve ekonomik sorunlara yol açması ve fiyat istikrarsızlıkları gibi nedenlerden dolayı yenilenebilir enerji kaynaklarına olan ilgi artmıştır.

Türkiye’nin de artan nüfus ve büyüyen ekonomisine paralel olarak enerji kaynakları tüketimi yükselerek devam ediyor. Enerjide dışa bağımlı olan Türkiye, bu oranı azaltabilmek için bir yandan sınırları içinde fosil enerji kaynakları hammaddesi arama çalışmaları yürütürken, diğer yandan da yenilenebilir enerji kaynaklarının potansiyelinin belirlenmesi ve kullanımı konusunda çalışmalar yapıyor.

Türkiye yenilenebilir enerji kaynakları potansiyeli yönünden fosil kaynaklara göre daha avantajlı durumda. Özellikle, hidrolik, rüzgar, güneş, biyokütle ve jeotermal enerjilerin potansiyeli oldukça yüksek. Yenilenebilir enerjiyi yatırımlarına baktığımızda hala istenen düzeyde değiliz. Son yıllarda gerek kamu gerekse de özelde müteşebbisler eliyle en fazla güneş enerji santrallerinin yapıldığını görebiliyoruz. En fazla rağbet gören şehirler Konya ve Antalya. Diğer kentlerde bir kaçında rüzgar enerjisi ve jeotermal enerji yatırımını daha çok tercih ediliyor.

Dört mevsimin yaşandığı ülkemizde yıl boyunca birçok kentin güneşi fazlasıyla aldığını düşünürsek bu alanda yatırımların daha da fazla olmasını gerekir. Yenilenebilir enerjide, yatırımcının gözü korkutulması gerekir, her alanda teşvik veriyoruz, biraz daha fazla teşvik rahatlıkla yapılabilir. Proje hazırlığında bürokratik işlemlerin de daha hızlı olması da gerekir. Güneş Enerji Santrali kurulacak devletin neredeyse tüm kurumlarından izin alınması gerekiyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu içinde yok yok her şey var. Dağın yamacına veya ovanın ortasına güneş panelleri yerleştirilecek toprağın yapısı özelliği bitki örtüsü vs gereksiz talepler bunlar. Yapılacak yatırımların özelliklerine göre raporlar oluşturulması gerekir, bu görev de ilgili bakanlığındır diye düşünüyorum.